«Αναγεννητικές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στις υπηρεσίες φιλοξενίας»

Newsroom
Newsroom

Η εναρκτήρια εκδήλωση του TUI Field to Fork Greece ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, στο Creta Maris Resort στη Χερσόνησο της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση έναρξης του έργου TUI Field to Fork Greece που υλοποιεί ο SFDO  με χρηματοδότηση από το TUI Care Foundation, σε συνεργασία με την κοινοπραξία Futouris και την Local Food Experts.

Στόχος του TUI Field to Fork Greece είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς τροφής στο νησί της Κρήτης για τη μετάβασή τους στις μεθόδους της Αναγεννητικής Γεωργίας (δίνοντας έμφαση και στην κατανόηση και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος) - να τονώσει τις υφιστάμενες σχέσεις και να δημιουργήσει νέες μεταξύ των εκπαιδευμένων αγροτών, των Εταιριών Παραγωγής Τροφίμων, των ξενοδοχείων καθώς και της τοπικής αλυσίδας supermarket Χαλκιαδάκης στην Κρήτη  - να αυξήσει τις πωλήσεις και την προσφορά αναγεννητικών γεωργικών προϊόντων στον τουριστικό τομέα, αλλά και πέραν αυτού. 

Με περίπου 200 συμμετέχοντες από ποικίλους τομείς, όπως αγρότες, ξενοδόχους, μονάδες παραγωγής τροφίμων, σουπερμάρκετ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς, δήμους, υπουργεία και τον τύπο, η εκδήλωση είχε εντυπωσιακή απήχηση στην τοπική κοινωνία της Κρήτης και της Ελλάδας. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης, της κα. Μαρίας Γάτσου, Γενική Διευθύντρια, του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, και του κ. Ανδρέα Μεταξά, CEO του Metaxa Hospitality Group που φιλοξένησε και την εκδήλωση. Οι παραπάνω προσκεκλημένοι παρουσίασαν την τρέχουσα κατάσταση του αγροδιατροφικού συστήματος αλλά και του τομέα της φιλοξενίας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το έργο αυτό μπορεί να υποστηρίξει την αναγέννηση της ελληνικής γης. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ξεκάθαρα την ανάγκη, για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα των πλημμυρών στη Θεσσαλία και των πυρκαγιών στον Έβρο. 

TUI Field to Fork Greece

Κάποια από σημαντικότερα σημεία της εκδήλωσης: 

Η Marta Cortegano από την Terra Syntropica & ESDIME της Πορτογαλίας ενέπνευσε το κοινό με την ιστορία αναγέννησης της ερημοποιημένης και εγκαταλελειμμένης περιοχής γύρω από την πόλη Mertola. Η Yasmine Cathell, με την ιδιότητα της Soil Sommelier / σομελιέ του εδάφους, τράβηξε την προσοχή όλων με την επίδειξη "γευσιγνωσίας" του εδάφους, παρουσιάζοντας τη σημασία της υγείας του εδάφους και τον αντίκτυπό της στην ανθρώπινη υγεία. Η Melissa Comellas, επικεφαλής των αγροτικών προγραμμάτων στο ΕΙΤ Food, αναφέρθηκε στις διάφορες πολιτικές της ΕΕ και στο πώς αυτές επηρεάζουν τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία, ενώ παράλληλα παρουσίασε τις διάφορες ευκαιρίες χρηματοδότησης του ΕΙΤ Food. Η Ηλέκτρα Κουλουμπή, από την Circle Economy στο Άμστερνταμ, αναζωογόνησε το κοινό με εξαιρετικά παραδείγματα από όλο τον κόσμο που εφαρμόζουν κυκλικές λύσεις, ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα και βελτιώνοντας τις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων. Ο Δημήτρης Δημητριάδης, από την INSTECO, παρουσίασε το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο για την Ελλάδα σύστημα αναγεννητικής βιολογικής πιστοποίησης, έτοιμο να εφαρμοστεί από τους παραγωγούς από τις αρχές του 2024. Οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς Δημήτρης Βερελής και Ιωάννης Χανιωτάκης, παρουσίασαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να υποστηρίξουν τη μετάβαση του αγροτικού τομέα. Η Χριστίνα Χαλκιαδάκη, αναφέρθηκε στην σημασία των ελληνικών και ειδικά των κρητικών τοπικών προϊόντων που μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ελληνικής φιλοξενίας και στην προσφορά μιας ποιοτικής εμπειρίας για τον επισκέπτη και τον ντόπιο πολίτη. 

Κατά τη διάρκεια των τριών πάνελ, συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα, από ειδικούς στο κάθε ένα. Το πρώτο πάνελ αποτελούταν από πρωτοπόρους γεωπόνους, οι οποίοι ανέπτυξαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της αναγεννητικής γεωργίας, φέρνοντας παραδείγματα από τον ελληνικό χώρο. Το δεύτερο πάνελ, ανέδειξε την εμπειρία των μονάδων παραγωγής τροφίμων, όπως η Melissa/Terra Creta, το Οινοποιείο Λυραράκη, η Creta Vinifera, το Οινοποιείο Ντουράκη, τα Μερακλίδικα, τα αλλαντικά Κασάκη, σχετικά με την πληροφόρηση και εκπαίδευση των καταναλωτών, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων του συστήματος.  Το τρίτο και τελευταίο πάνελ επικεντρώθηκε στο ρόλο των ξενοδοχείων στη μετάβαση όπου συζήτησαν μερικοί από τους κύριους πρωταγωνιστές του κλάδου και συμμετέχοντες στο έργο, όπως The Tanneries, το Minoa Palace, τα Phaea resorts, το Metaxa Hospitality Group.  

TUI Field to Fork Greece

Συνοψίζοντας, όπως τόνισε και ο Αντρέας Μεταξάς, και έγινε κατανοητό από όλους τους συμμετέχοντες, κύριο μήνυμα αλλά  και βασική αντιληπτική του σχεδιασμού ενός τέτοιου προγράμματος, είναι το: 

‘Think Global  and  Act local’  

“Σκέψου σε παγκόσμιο επίπεδο και πράξε σε τοπικό” 

Η εκδήλωση έκλεισε με την αφιέρωση της εκδήλωσης στον Κώστα Μπουγιούρη και Dietmar Roth,  δύο σημαντικούς συνεργάτες, οραματιστές και πρωτεργάτες της ίδρυσης του οργανισμού, που προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. 

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον οργανισμό και το έργο: 

SFDO τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 281 301 9466 | +30 281 500 9454  

 

TUI Field to Fork Greece

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ