Ανάσα ζωής ψάχνει η εστίαση

Ανάσα ζωής ψάχνει η εστίαση

Αναζητούν τρόπους να «επιβιώσουν» οι επιχειρηματίες του κλάδου

Μετά από μία «εξοντωτική» σεζόν, όπου η μείωση του τζίρου τους ήταν «εξαντλητική», για να χρησιμοποιήσουμε τις εκφράσεις των ίδιων, οι επιχειρηματίες της εστίασης κοιτάζουν μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα

Μιλώντας για τη σεζόν, που ξεκίνησε στραβά και συνεχίστηκε το ίδιο δύσκολα παρά τις ελπίδες που εκφράστηκαν αρχικά, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός, σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση πως οι εισπράξεις και η κίνηση «πέταξαν» σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και κυρίως της απαισιοδοξίας έναντι του χειμώνα που έρχεται είναι το γεγονός ότι πολλοί οι εστιάτορες που σκέφτονται να κλείσουν την χειμερινή περίοδο, αλλά και αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι σκέφτονται να ανοίγουν μόνο το μεσημέρι και να κλείνουν νωρίς, αφού πια τα βράδια η κίνηση είναι απειροελάχιστη.

Στην προσπάθεια τους να μειώσουν τη "χασούρα", τα μέλη του σωματείου εστίασης προχώρησαν σε μία πρόταση προς το δήμο.

Προτείνουν να βρεθεί τρόπος ώστε εκείνοι οι επιχειρηματίες που δε διαθέτουν αρκετό εσωτερικό χώρο και με δεδομένο ότι είναι σε ισχύ τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, να μπορέσουν να αναπτύξουν κάποιες, μη μόνιμες, κατασκευές σε εξωτερικό χώρο, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, για να μπορέσουν, όπως λένε, «να δουλέψουν». Προτείνουν, δε, συγκεκριμένους δρόμους κυρίως στην παλιά πόλη, ώστε να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία της πόλης.

Η πρόταση κατατέθηκε στον αντιδήμαρχο Θωμά Κρεβετζάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε να την μελετήσει με τις υπηρεσίες και να απαντήσει τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά την εξάπλωση της πανδημίας, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, όπου υπάρχει το περιθώριο, να αυξήσουν τον χώρο τους εξωτερικά του καταστήματός τους, ώστε να απλώσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους για να καλύψουν την μείωση της χωρητικότητάς τους. Η ΠΝΠ ισχύει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Είναι βέβαιο ότι μία τέτοια απόφαση – εάν ληφθεί από το δήμο - δεν είναι εύκολο να ισχύσει κάθετα και άρα αν γίνει αποδεκτή θα ισχύσει υπό προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ