Ανησυχία για τα κρούσματα κορωνοϊού στους χώρους δουλειάς

Ανησυχία για τα κρούσματα κορωνοϊού στους χώρους δουλειάς

Τί αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

"Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι καταγγελίες στο σωματείο μας για απόκρυψη κρουσμάτων μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
 
Είναι αδίστακτοι ! Μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές ούτε για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, ούτε για τους πελάτες.
 
Μονάχα από την αρχή της εβδομάδας μετράμε ένα ακόμη κρούσμα σε κατάστημα αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ και ένα ακόμη σε εμπορικό κατάστημα. Στη μία περίπτωση έγιναν διαγνωστικά τεστ μονάχα στις ταμίες του καταστήματος κάτω από άκρα μυστικότητα και απολύμανση «το βράδυ» ενώ στην άλλη περίπτωση σκόπευαν απλά να στείλουν την καθαρίστρια «να κάνει ένα καλό καθάρισμα» και μονάχα έπειτα από την παρέμβαση του σωματείου και την αντίδραση των εργαζομένων έγιναν τεστ σε όλους με ευθύνη της εργοδοσίας.  Και στις δυο περιπτώσεις η καούρα τους ήταν να «μη μαθευτεί τίποτα προς τα έξω» και χαθεί η πελατεία…
 
Όσο και αν σφυρίζουν αδιάφορα ξέρουν πολύ καλά ότι η δημοσιοποίηση επιβεβαιωμένου κρούσματος είναι ο μόνος δρόμος για την προστασία των καταναλωτών καθώς διαφορετικά είναι αδύνατη η ιχνηλάτηση. Αλήθεια πως αλλιώς θα ενημερωθεί ο πελάτης μεγάλης ηλικίας ή κάποιος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και ήρθε σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα μέσα στο κατάστημα αν δεν δημοσιοποιηθεί;
 
Οι εταιρίες επικαλούνται τις «ασάφειες» της σχετικής νομοθεσίας και τα απαράδεκτα υγειονομικά πρωτόκολλά που τους έχουν δοθεί για να αυγατίζουν τα κέρδη τους ενώ εργαζόμενοι και πελάτες βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.  Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ για αυτή την κατάσταση ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες.  
 
Παραθέτουμε μονάχα μερικά από αυτά που ακούσαμε από διάφορες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού :
 
ΕΟΔΥ : Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό παρά μονάχα σε όσους ήταν σε σταθερή επαφή και δεν φορούσαν μάσκα!!! (θα μπορούσε το κρούσμα να έχει περάσει – χαιρετήσει - εξυπηρετήσει όλο το κατάστημα).
               Το κατάστημα δεν σφραγίζεται αν δεν υπάρξουν τουλάχιστον 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα παράλληλα!  ( θα μπορούσε δηλαδή μια εταιρία που έχει 20 κρούσματα να λειτουργεί κανονικά εφόσον αυτά έχουν διαπιστωθεί διαδοχικά).
               Δεν υποχρεούται το κατάστημα να ενημερώσει ότι υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά.

Τεχνική Επιθεώρηση : Είμαστε αναρμόδιοι για ελέγχους που αφορούν απόκρυψη κρουσμάτων και ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας από covid-19.
 
Η κυβέρνηση που τάχα μου κόπτεται για τη δημόσια υγεία πριν μερικές ημέρες, έκανε κουρελόχαρτο το σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες με την απαράδεκτη απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, προκάλεσε το συνωστισμό 6.000 αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας και διέταξε το χτύπημα της συγκέντρωσης και την άγρια καταστολή σε όλη την επικράτεια.
 
Είναι η ίδια κυβέρνηση που με τη νομοθεσία της επιτρέπει στους εργοδότες να μετατρέψουν τα καταστήματα σε υγειονομικές βόμβες χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, που επιτρέπει φαινόμενα σαν τα προαναφερθέντα να συνεχίζονται απρόσκοπτα και ατιμώρητα επιδεινώνοντας τη διασπορά.
 
Είναι η ίδια κυβέρνηση που μέσα σε ένα καθολικό Lockdown και σε μια τέτοια δοκιμασία που μπαίνει ο Ελληνικός λαός, επιχειρεί να φέρει νόμο για την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή της 10ωρης εργασίας.
 
Αυτή η πολιτική πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Η διασφάλιση της υγείας και του εισοδήματος μας πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης και συλλογική υπόθεση σε κάθε Σούπερ Μάρκετ, σε κάθε αποθήκη, e-shop, courier, γραφείο και εργοστάσιο. 
 
Στις 26 του μήνα οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν αυτή την απάντηση χωρίς φόβο. Μπορεί να έχουμε καλυμμένα τα στόματα αλλά και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή!!
 
Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε :

  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Άμεση ενημέρωση όλου του προσωπικού σε περίπτωση κρούσματος.
  • Τα αποτελέσματα των τεστ covid -19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών υγείας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ