Ανοίγουν διαδρομές αναρρίχησης που είναι επικίνδυνες!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Η έλλειψη εκπαίδευσης μπορεί να αποβεί μοιραία!

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

 

Όσοι γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες αναρρίχησης κάνουν λόγο για εγκληματικά λάθη.
Αφορμή μία ανάρτηση της Cretan Climbing Community, όπου φαίνεται πως έχουν τοποθετηθεί βύσματα σε βράχο που δεν είναι, όμως, σταθερά για να στηριχθεί κανείς σε αυτά και να ανέβει στο βουνό. Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο συνοδός βουνού και αναρριχητής, κ. Κωνσταντίνος Μαρματζάκος, είναι από τον Λέντα.
Ο ίδιος εξηγεί στο Cretalive πως είναι συνήθης τακτική, ένας που γνωρίζει από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα να ανοίγει διαδρομές σε βράχια. Αυτό γίνεται μετά από εκπαίδευση, ώστε να γνωρίζει πώς τοποθετούνται σωστά τα βύσματα ή αγκύρια στον βράχο και με την προϋπόθεση ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα και πιστοποιημένα για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

αναρριχηση
Υπάρχουν δύο είδη, όπως λέει, τα μηχανικά βύσματα που βιδώνονται και σφηνώνουν στον τοίχο και τα χημικά, που κάνουμε τρύπα και τα κολλάμε μέσα. Όμως, η κόλλα πρέπει να είναι ειδική και η τοποθέτηση να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, βαθιά στον βράχο, ίσα- ίσα αφήνοντας περιθώριο για να περάσει το καραμπίνερ του ο αναρριχητής. 
Στις φωτογραφίες, φαίνεται να εξέχουν δύο εκατοστά, αυτό είναι λάθος και επικίνδυνο γιατί μπορεί να φύγουν  αποκολληθούν ή και να σπάσουν την ώρα που κάποιος τα χρησιμοποιεί για αναρρίχηση.
Μάλιστα, στα ίδια βράχια σε άλλα σημεία, έχουν ήδη ανοιχτεί ασφαλείς διαδρομές με τη σωστή διαδικασία και από πολύ έμπειρους αναρριχητές.
Σε ερώτηση, αν κάποιος γνωρίζει ποιες διαδρομές είναι ανοιγμένες από έμπειρους αναρριχητές τους ειδικούς, απαντά πως δεν μπορεί κανείς να το ξέρει από πριν εκτός και αν υπάρχει κάποιος αναρριχητικός οδηγός για την περιοχή, στον οποίο αναφέρεται το όνομα του δημιουργού των διαδρομών. Όμως, μπορεί και πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει πότε τα βύσματα είναι τοποθετημένα σωστά και πότε όχι ή αν ένα βύσμα είναι παλιό και επικίνδυνο. Είναι πολύ εύκολο, να σκουριάσει όταν ο βράχος είναι κοντά στη θάλασσα.
Η Cretan Climbing Community, στην ανάρτησή της, προειδοποιούσε για αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές.

 

 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ