Αντιδράσεις για τις κλινικές ασκήσεις των φοιτητών της Ιατρικής

Αντιδράσεις για τις κλινικές ασκήσεις των φοιτητών της Ιατρικής

Κινητοποίηση την Τετάρτη, στο γραφείο του Κοσμήτορα

Σε ανακοίνωσή του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών Ηρακλείου αναφέρεται:

"Αρχές Μαϊου, ανακοινώθηκε η επανέναρξη των κλινικών ασκήσεων στις 25 του μήνα. 

Ενώ η σχολή έπρεπε έγκαιρα να βγάλει ανακοίνωση, να ενημερώσει τους φοιτητές και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των κλινικών ασκήσεων , η ανακοίνωση αυτή βγήκε μόλις την Πέμπτη 21/5 . Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα πολλοί να είναι οι φοιτητές που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πόλη σπουδών τους για να παρακολουθήσουν τις κλινικές ασκήσεις , ενώ πολλοί είναι οι φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αδυνατούν να ταξιδέψουν . Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση και η Πρυτανεία προκειμένου να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την κλινική του άσκηση ; Τι μέτρα έχουν ληφθεί , ώστε οι φοιτητές να μπορούν σε μικρότερες ομάδες , αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ;  Την ίδια στιγμή ,  δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα  για την συνολική επαναλειτουργία του τμήματος και την πραγματοποίηση της εξεταστικής , γεγονός που αυξάνει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες όλων των φοιτητών και των οικογενειών τους . 

Παράλληλα , όσον αφορά τις κλινικές ασκήσεις ,εφόσον οι φοιτητές καλούνται να βρίσκονται στα νοσοκομεία για την πραγματοποίηση των ασκήσεων , υποχρεούται η Κυβέρνηση να παρέχει δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό καθώς και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ( γάντια μάσκες ) , ώστε να μην τεθούν οι φοιτητές σε κίνδυνο .   Αντί για μοριακά τεστ και όλα τα απαραίτητα μέτρα , η ανακοίνωση του τμήματος αναφέρει μόνο την παροχή ενός  ερωτηματολογίου  αυτοαξιολόγησης, παρ' όλο που είναι γνωστό ότι πολλοί νέοι άνθρωποι παραμένουν ασυμπτωματικοί στο νέο ιό, κι ένα “εθελοντικό” τεστ αντισωμάτων. Τέλος, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι  όσοι  συμφοιτητές μας θα επιστρέψουν στις κλινικές, υποχρεούνται να έχουν τη δική τους μάσκα η οποία όχι μόνο δεν  παρέχεται δωρεάν από τη σχολή αλλά είναι αναγκασμένοι να την προμηθευτούν αυτοί οι ίδιοι, βάζοντας για ακόμη μια φορά το χέρι στην τσέπη . 

Όλα τα παραπάνω, είναι αντιεπιστημονικά , προκαλούν πολλά ερωτήματα και ανησυχία στους φοιτητές , δε διασφαλίζουν τόσο τη δική τους υγεία όσο και των υγειονομικών και των ασθενών. Για ακόμα μια φορά επικαλούνται την ατομική ευθύνη για τη δημόσια υγεία, αποκρύπτοντας τις ευθύνες του κράτους. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πολλοί από εμάς μπαίνουν σε κλινικές με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς όπως η ογκολογική και η αιματολογική κλινική, και σε κλινικές με ευπαθείς ομάδες. Σχολή, πρυτανεία και  υπουργείο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι η υγεία του λαού αποτελεί κόστος αντί για δικαίωμα, βλέπουμε τις ανάγκες και τα αιτήματα  πολλών συναδέλφων να μένουν ανικανοποίητα !

Απαιτούμε:

  • Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους φοιτητές που θα επιστρέψουν στις κλινικές και για όποιον φοιτητή εμφανίσει συμπτώματα
  • Να εξασφαλιστεί ότι θα πολλαπλασιαστούν τα νοσοκομεία (ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο) όπου πραγματοποιούνται οι κλινικές, με διασφάλιση διδακτικού προσωπικού σε αυτά, μικρότερες ομάδες φοιτητών, ενισχυμένα μέτρα προστασίας φοιτητών και διδασκόντων από τον ιό.
  • Δωρεάν μάσκες και γάντια για όλους τους φοιτητές σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες
  • Ενημέρωση των φοιτητών και εκπαίδευσή τους ως προς το νέο ιό
  • Να εξασφαλιστούν χώροι όπου με ασφάλεια οι φοιτητές των κλινικών θα συναθροίζονται δεδομένου ότι πολλές κλινικές έχουν συρρικνωθεί ή συγχωνευτεί
  • Άμεση ενημέρωση για τον τρόπο και το πρόγραμμα της εξεταστικής!
  • Να μη χαθεί το μάθημα της Παθολογίας Α΄
  • Να καταργηθούν προσωρινά τα προαπαιτούμενα μαθήματα των κύκλων για τις κλινικές
  • Να υπάρξει προσαρμογή των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων (πχ ξεχωριστά δρομολόγια μόνο για ΠΑΓΝΗ και μόνο για πανεπιστήμιο) μέσω συννενόησης της Πρυτανείας και των ΚΤΕΛ, ώστε να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό ο μεγάλος συνωστισμός μέσα στα λεωφορεία, ειδικά δεδομένου ότι είναι ίδιο το δρομολόγιο για ΠΑΓΝΗ και πανεπιστήμιο και αυτό γεννά ανησυχίες για την υγεία τόσο των φοιτητών όσο και των ασθενών που επισκέπτονται το νοσοκομείο
  • ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΊ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗ !

 

Ο αγώνας που τώρα δίνουμε είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μην επιβαρυνθούμε άλλο εμείς και οι οικογένειές μας, να ολοκληρωθεί το εξάμηνο για όλους τους φοιτητές  αλλά και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας! Δεν θα πληρώσουμε ξανά εμείς! Τώρα οργανώνουμε τη συνέχεια του αγώνα μας  μπροστά στις νέες δυσκολίες!

Καλούμε σε κινητοποίηση στο γραφείο του Κοσμήτορα την Τετάρτη 27/5 στις 13:00"

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ