Αντιιμπεριαλιστική πορεία, αύριο, στις 12.00

Αντιιμπεριαλιστική πορεία, αύριο, στις 12.00

Κάλεσμα ενιαίου συλλόγου Φοιτητών Π.Κ στην Αγορά

Κάλεσμα απευθύνει ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε αντιιμπεριαλιστική πορεία. το Σάββατο 17/4 στη Αγορά 12μμ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Τους τελευταίους μήνες, ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός οξύνεται επικινδύνα, φτάνοντας στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου, με αφορμή τις ΑΟΖ, καθώς τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική κυβέρνηση, επιδιώκει να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των ενεργειακών κοιτασμάτων, για τα συμφέροντα των εκάστοτε πετρελαϊκών κολοσσών.  Και οι δύο χώρες ανακοινώνουν αγορές νέων εξοπλισμών και αύξηση των δαπανών για το στρατό, ενώ κερδίζει έδαφος ο εθνικισμός την ώρα που η πανδημία θερίζει και τις δύο χώρες χωρίς καμία κυβέρνηση να κάνει τίποτα για την υγεία των δύο λαών.

Σε αυτά τα πλαίσια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξαγγέλλει αγορά εξοπλισμών αξίας 15 δις, ενώ κάνει λόγο για υποχρεωτική στράτευση στα 18 αλλά και για παράταση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, στα πλαίσια του στόχου περί τόνωσης της «εθνικής αυτοπεποίθησης» όπως ειπώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Όλα αυτά ενώ η κοινωνική και οικονομική κρίση οξύνεται, με την ανεργία να αναμένεται να εκτιναχθεί σε τεράστια ποσοστά, εντείνοντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στη νεολαία που καλείται για μια ακόμα φορά όχι μόνο να θυσιαστεί τόσο στον βωμό της νέας κρίσης, άλλα και στους βρώμικους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ.

Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 και η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, εντάσσεται στα σχεδια κυβέρνησης – ΝΑΤΟ – ΕΕ για ενίσχυση των στρατών με νέο αναλώσιμο κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των ανταγωνισμών για τις ΑΟΖ. Παράλληλα, οι νέοι στρατευμένοι θα καλούνται να ανταποκριθούν “εθελοντικά” σε πλυμμήρες και πυρκαγιές, μπαλώνοντας ελλείψεις προσωπικού. Τα μέτρα αυτά συμπληρώνουν και την ιδεολογική εκστρατεία της κυβέρνησης για πειθαρχία στη νέα γένια, και κουμπώνουν με την ποινικοποίηση των αγώνων, την αυταρχικοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σχολείων και πανεπιστημίων. Με τη στράτευση στα 18, ο νέος που μόλις έχει ξεμπερδέψει με το σχολείο – κάτεργο των εξεταστικών φραγμών, θα έρχεται αντιμέτωπος με τις διαταγές και τα καψόνια του λοχία, με τις εθνικιστικές ιαχές των ανωτέρων του, με την καριέρα στο στρατό ως απάντηση στην αυξανόμενη ανεργία. Από την άλλη, η παράταση της θητείας αποτελεί και οικονομικό βάρος για τις λαϊκές οικογένειες, καθώς ο μισθός του φαντάρου ανέρχεται στα 8 (!) ευρώ το μήνα.

Με την αύξηση της θητείας και τη στράτευση στα 18, και την αγορά εξοπλιστικών πολλών δις, έρχονται και 15.000 προσλήψεις μόνιμων στρατιωτικών και ο διπλασιασμός του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα είναι ήδη η 2η χώρα στις στρατιωτικές δαπάνες επί τοις εκατό του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μας λέει ότι λεφτά δεν υπάρχουν για υγεία και παιδεία, για προσλήψεις γιατρών και άνοιγμα ΜΕΘ, για τάξεις των 15 μαθητών, μάσκες και τεστ για όλους και ασφαλές άνοιγμα σχολείων και σχολών. Λεφτά, λοιπόν δεν υπάρχουν για τις κοινωνικές ανάγκες και την υγεία, παρά μόνο για τους πολεμικούς εξοπλισμούς που μας καλεί να θυσιάσουμε τις ζωές μας για τα συμφέροντά τους!

Είμαστε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ, που βάζει σε δεύτερη μοίρα τις ζωές μας, στο βωμό του κέρδους. Γνωρίζουμε καλά πως με την  προπαγάνδα κυβέρνησης και ΜΜΕ, με την συναίνεση της αντιπολιτεύσης, πέρι μονομερούς “τουρκικής επιθετικότητας”, επιχειρείται η ενίσχυση των εθνικιστικών και φιλοπόλεμων αντιλήψεων, που θα δικαιολογούν την αγορά νέων εξοπλισμών και την πολεμική προετοιμασία, όσο λαός και νεολαία πασχίζει να τα βγάλει πέρα.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους γείτονες λαούς! Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους! Αγωνιζόμαστε ενάντια  σε αγορά πολεμικών εξοπλισμών την ώρα που ο λαός πεινάει, ενάντια στον εθνικισμό και τον φασισμό, για ειρήνη και συμφιλίωση των λαών, με μαζικό κίνημα μέσα και έξω απ' τον στρατό.

//Εδώ και τώρα μείωση της θητείας! Ίσες συνθήκες στράτευσης για όλους. Καμία σκέψη για στράτευση στα 18!

//Όχι στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ! Ριζική μείωση των στρατιωτικών δαπανών! Λεφτά για υγεία παιδεία κοινωνικές ανάγκες!

//Να διαλυθεί ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ. Κανένας νέος μισθοφόρος!

//Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή! Ελεύθερος συνδικαλισμός των φαντάρων!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ