Αντιμετωπίστε έξυπνα και αποτελεσματικά την υγρασία

Ας μάθουμε τα μυστικά της αφύγρανσης για να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Χρειάζομαι πραγματικά αφυγραντήρα; Είναι ανάγκη ή μόδα; Τι να προσέξω στην αγορά του; Πόσα λίτρα είναι απαραίτητα για τον δικό μου χώρο; Πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας; Ποια είναι τα οφέλη που μου προσφέρει; Τι σημαίνει πρόγραμμα στεγνώματος ρούχων;

Ερωτήσεις που αναζητούν απαντήσεις, αφού πλέον τα επίπεδα της υγρασίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα και στην Κρήτη και η χρήση αφυγραντήρα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ας μάθουμε λοιπόν τα μυστικά της αφύγρανσης για να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Τι προβλήματα μπορεί να μας προκαλέσει η υγρασία, τόσο στον χώρο όσο και στην υγεία μας;

Η υγρή ατμόσφαιρα ευνοεί τις κρίσεις άσθματος, τις ρινίτιδες, τις αρθρίτιδες και τις ημικρανίες, ενώ επιδεινώνει και ορισμένα καρδιολογικά προβλήματα. Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή πάσχουν από αλλεργίες, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως στα αναπνευστικά προβλήματα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι μύκητες (εσωτερικών και εξωτερικών χώρων), που αναπτύσσονται από την υγρασία και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα σπίτια που δεν αερίζονται καλά.

Άλλες παθήσεις που επιδεινώνονται λόγω υγρασίας είναι τα αρθριτικά και οι ρευματισμοί, οι πονοκέφαλοι, οι δερματοπάθειες αλλά και ο ξερόβηχας.

Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό υγρασίας σε έναν κλειστό χώρο;

Το 45 – 55 % είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό υγρασίας για το σπίτι και μπορεί να μετρηθεί εύκολα με την χρήση ενός υγρόμετρου.

Τι πρέπει να προσέξω στην αγορά ενός αφυγραντήρα;

· Τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε

· Την μόνωση που έχει ο χώρος μας και να παρουσιάζει προβλήματα υγρασίας στους τοίχους (μούχλα, κιτρινίλες κλπ)

· Το επίπεδο υγρασίας που έχει η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε

· Η επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους θα παίξει σημαντικό ρόλο αν θα επιλέξουμε έναν ή περισσότερους αφυγραντήρες

Ένας γενικός κανόνας που θα πρέπει να ακολουθούμε, είναι ότι ο ανεμιστήρας του αφυγραντήρα μας να μπορεί να καλύψει τουλάχιστον 4-5 φορές τον αέρα του χώρου μας μέσα σε 8-10 ώρες λειτουργίας. Αυτός ο γενικός κανόνας βέβαια μεταβάλλεται ανάλογα με τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου και γι’ αυτό καλό θα ήταν πριν την επιλογή σας, να συμβουλεύεστε τους ειδικούς.

Πως λειτουργεί ένας αφυγραντήρας με συμπιεστή;

Η αρχή λειτουργίας των αφυγραντήρων με συμπιεστή είναι παρόμοια με την λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων. 

Ο υγρός αέρας του χώρου μας περνάει από το ψυκτικό στοιχείο του αφυγραντή. Εκεί υγροποιείται η υγρασία του αέρα και πέφτει στη λεκάνη συμπυκνωμάτων και από εκεί στο κάδο συλλογής του νερού. Εν συνεχεία ο αέρας περνάει από ένα δεύτερο θερμαντικό στοιχείο και αφού ανέβει η θερμοκρασία του στα αρχικά επίπεδα επιστρέφει στο χώρο μας.

Πως λειτουργεί ένας αφυγραντήρας Desiccant με ζεόλιθο (χωρίς συμπιεστή);

Το κύριο εξάρτημα των αφυγραντήρων χωρίς συμπιεστή (desiccant) με ζεόλιθο είναι ο δίσκος ζεόλιθου ο οποίος περιστρέφεται με χαμηλή ταχύτητα.

Ο υγρός αέρας του χώρου περνάει μέσα από το δίσκο και το αφυγραντικό υλικό συγκρατεί την υγρασία. Για να απομακρυνθεί η υγρασία από το δίσκο ένα μέρος του αέρα περνάει μέσα από μία ειδική διάταξη και αφού θερμανθεί μέσω αντίστασης, περνάει από το δίσκο και παρασέρνει την υγρασία που έχει συγκεντρωθεί σε αυτόν. Τέλος ο αέρας αυτός καταλήγει σε έναν εναλλάκτη στον όποιο η υγρασία, που έχει παρασύρει συμπυκνώνεται και καταλήγει στο δοχείο νερού, της συσκευής.

Τι είναι η λειτουργιά "έξυπνης αφύγρανσης" και σε τι ωφελεί;

Κατά την επιλογή της έξυπνης λειτουργίας αφύγρανσης, ο αφυγραντήρας επιλέγει μόνος του το επίπεδο υγρασίας που θα πρέπει να επιτύχει στο χώρο λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες άνεσης στο χώρο με τον πλέον οικονομικό τρόπο και την μικρότερη κατανάλωση.

Γιατί χρειάζομαι πρόγραμμα στεγνώματος ρούχων στον αφυγραντή μου;

Η ατμόσφαιρα κατά τους χειμερινούς είναι αρκετά υγρή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ρούχα να στεγνώνουν πολύ δύσκολα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χρήση ενός απλού αφυγραντήρα μπορεί να στεγνώνει τα ρούχα αλλά αν λειτουργήσει για παραπάνω ώρες τότε το αποτέλεσμα δε θα είναι το καλύτερο δυνατό. Τα ρούχα θα είναι πολύ στεγνά και δύσκολα για σιδέρωμα. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχονται να καλύψουν οι αφυγραντήρες το ειδικό χρονοπρόγραμμα που δε στεγνώνουν τα ρούχα πέρα από το επιθυμητό, αλλά τα φέρνουν σε μία κατάσταση να είναι αφράτα έτοιμα για χρήση ή σιδέρωμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές: Di Babbo Climatecnica, Δημοκρατίας 97, Ηράκλειο, τ.: 2810238966, www.climatecnica.gr


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ