Απεργιακός κλοιός την Τετάρτη και στην Κρήτη

Newsroom
Newsroom

Ολοένα και περισσότερα σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου

Σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικοί φορείς στην Κρήτη συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία και τις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται στο νησί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Συνεχίζονται οι περιοδείες του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξια του νομού για την ενημέρωση των συναδέλφων για την Απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη και τη συγκέντρωση 10 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 αδικοχαμένους, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά. Ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο, αποτέλεσμα μιας πολιτικής που προστατεύει και ενισχύει την κερδοφορία των λίγων σε βάρος της ζωής και των αναγκών των πολλών, του εργαζόμενου λαού.

Οικοδόμοι

Εμείς, οι εργαζόμενοι, πληρώνουμε συνεχώς βαρύ τίμημα, για να μη θιγεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το μεροκάματο μας καλύπτει ολοένα και λιγότερες ανάγκες των οικογενειών μας, εξανεμίζεται στην είσοδο του σούπερ μάρκετ, στα τιμολόγια του ρεύματος, στη θέρμανση, στα φροντιστήρια των παιδιών μας.

Τώρα, είναι ώρα μάχης! Η αναμονή, ο εφησυχασμός ότι «κάτι θα γίνει», χωρίς εμείς να παλέψουμε, είναι επιζήμια. Δεν χωράει καμία καθυστέρηση. Κάθε κενό, κάθε ταλάντευση, μας φέρνει μπροστά σε νέα προβλήματα και δυσκολίες.

Η απεργία είναι το όπλο μας, είναι το καθήκον που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας. Είναι το καθήκον να μην ξεχαστεί, να μη συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, τα εγκλήματα στους χώρους δουλειάς. Δεν περιμένουμε να μας σώσει κανένας από όλους αυτούς που ευθύνονται για όσα ζούμε.

Οικοδόμοι

Εμείς οι πολλοί με τον αγώνα μας θα κάνουμε το δίκιο μας πραγματικότητα. Μαζί με τα παιδιά μας, που αγωνίζονται για να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, δίπλα στους πατεράδες μας και τα αδέλφια μας αγρότες, που παλεύουν να μην ξεκληριστούν από τον τόπο τους. Δίπλα ο ένας στον άλλον, που βιώνουμε τις συνέπειες της πολιτικής του «πάμε κι όπου βγει», της πολιτικής που βάζει στο εικονοστάσι τα κέρδη των λίγων και στο ανάθεμα τις ανάγκες των πολλών.

«Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους».

Σε αυτό το δρόμο θα βρεθούμε χιλιάδες

Τετάρτη 28 Φλεβάρη 10πμ πλατεία Ελευθερίας

Η Ένωση ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου στη δική της ανακοίνωση σημειώνει:

"Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!

Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί!                                                     

  ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ!

Γιατί εμείς στο δίλημμα τα κέρδη τους οι ή ζωές μας απαντάμε ΟΙ ΖΩΕΣ μας και το κάνουμε πράξη μέσα από τους αγώνες μας με το σωματείο μας, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δουλεύουμε και ο μισθός δε φτάνει να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες, ότι οι τσέπες μας στα μισά του μήνα είναι άδειες. Έναν μισθό που έχει μείνει 12 χρόνια πίσω όταν την ίδια στιγμή η ακρίβεια τρέχει με “σπασμένα φρένα” στα πάντα.

Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 15% τα τελευταία δυο χρόνια ενώ την ίδια στιγμή οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι των super markets, της ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζών.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι από τη δική μας εξαντλητική δουλειά οι σουπερμαρκετάδες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στους τζίρους και εμείς δυσκολευόμαστε να αγοράσουμε το λάδι, το τυρί, το κρέας, τα φρούτα και άλλα προϊόντα  αναγκαία για τη διατροφή τη δική μας και των οικογενειών μας. Ξεπέρασαν τα 11 δις τζίρο οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το 2023!

Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο πια το εργοδοτικό ξεσάλωμα που φτάνει στο σημείο να μας κλέβουν ακόμα και από αυτόν τον πενιχρό μισθό που παίρνουμε, αναγκάζοντας μας να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά “ταμειακών λαθών” χωρίς να μας καταβάλλεται καν το αντίστοιχο επίδομα. Να ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με προσβολές, με φωνές, με πιέσεις και επιπλήξεις, με την απαίτηση να στεκόμαστε σούζα και να μην ζητάμε ούτε τα αυτονόητα όπως είναι το διάλειμμα, το ρεπό, η άδεια.

Πρόκειται για εργοδοτικό ξεσάλωμα που έχει την υπογραφή και τη συναίνεση όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων, της ΕΕ που υπηρετούν με ευλάβεια τα κέρδη των εργοδοτών σε βάρος των δικών μας ζωών. 

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι 160 συνάδελφοί μας δε γύρισαν στο σπίτι τους το 2023 ενώ κάθε 2 ημέρες μετράμε και έναν νεκρό εργάτη. Η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια του λαού, που μας θέλει ανυπεράσπιστους μπροστά στις φυσικές καταστροφές και στην προστασία της υγείας μας, προτείνοντας ξανά μπόλικη «ατομική ευθύνη», πρέπει να πάρει αγωνιστική απάντηση.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η κυβέρνηση δίνει δις ευρώ  για να συμμετέχει η χώρα μας με τα μπούνια  στη δολοφονική μηχανή ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά για τους μισθούς μας, την υγεία, τα σχολεία των παιδιών μας δε δίνει δεκάρα τσακιστή.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Δεν είναι λύση η αναζήτηση δεύτερης και τρίτης δουλειάς για να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας και να τα φέρουμε βόλτα. Είναι σκέτη κοροϊδία τα όποια ψίχουλα βαφτίζει η εργοδοσία αύξηση μισθών, οι διάφορες διατακτικές, τα pass και τα καλάθια της κυβέρνησης. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει χωρίς την δική μας συμμετοχή στον αγώνα, χωρίς σύγκρουση με όλους αυτούς που μας κάνουν τη ζωή κόλαση, την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της, τα στηρίγματα τους μέσα στο κίνημα.

Λύση είναι η μαχητική, αγωνιστική διεκδίκηση, η οργάνωση στα σωματεία μας . Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, είμαστε οι πολλοί και μπορούμε να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια κι όχι σαν σύγχρονοι δούλοι.

Η αγανάκτηση πού νιώθουμε για το μισθό που δε φτάνει, για την ακρίβεια που μας έχει τσακίσει, για το ατέλειωτο λιώσιμο στη δουλειά, για τα ωράρια και τα προγράμματα που μας κρατάνε όλη μέρα, κάθε μέρα όμηρους της εργοδοσίας, που πλέον δεν έχουμε ούτε μια Κυριακή για να ξεκουραστούμε, μπορεί και πρέπει να γίνει οργάνωση και συμμετοχή στον αγώνα,  στην απεργία, στο σωματείο.

Στις 28 Φλεβάρη δεν πάμε στη δουλειά, απεργούμε! Κατεβαίνουμε στο δρόμο με τους συναδέλφους μας, με τα παιδιά μας, με τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους. Μαζί με τους αγρότες που διεκδικούν να παραμείνουν στα χωράφια τους και στις καλλιέργειες, να μπορούν να ζήσουν. Μαζί με τους φοιτητές που αγωνίζονται για πτυχία με αξία, για αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στις 28 Φλεβάρη, ένας χρόνος μετά το έγκλημα στα Τέμπη βγαίνουμε στο δρόμο μαζικά, δυναμικά με το σύνθημα  τα ΚΕΡΔΗ τους ή οι ΖΩΕΣ μας.

Έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας!

Διεκδικούμε:

 • Συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας
 • Επαναφορά των τριετιών, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023.
 • Σταθερή   δουλειά    με   δικαιώματα. Κατάργηση    όλων    των   ελαστικών μορφών απασχόλησης και των δουλεμπορικών εταιρειών.
 • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό, σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
 • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
 • Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
 • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, των βρεφικών ειδών και ειδών λαϊκής κατανάλωσης.
 • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.
 • Συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας
 • Σταθερή   δουλειά    με   δικαιώματα. Κατάργηση    όλων    των   ελαστικών μορφών απασχόλησης και των δουλεμπορικών εταιρειών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 10 ΠΛ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο ΕΡΜΗΣ» συμμετέχει στην 24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση, που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), στις 28 Φλεβάρη 2024, ημέρα μνήμης για τα θύματα του φρικτού εγκλήματος των Τεμπών.

Στη δική του ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

"Το Σωματείο μας θα βρίσκεται και θα είναι παρόν, σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας, σε κάθε εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, στους νεκρούς του ολοκαυτώματος στο σιδηρόδρομο. Έχουμε χρέος απέναντι στα θύματα του ανάλγητου Κράτους, της διαπλοκής και των πολλαπλών συμφερόντων, να είμαστε παρόντες σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του στυγερού αυτού εγκλήματος, σε κάθε προσπάθεια, ώστε η θυσία αυτών των ανθρώπων να μη ξεχαστεί ποτέ. Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε νωπή τη μνήμη της άδικης απώλειας δεκάδων νέων ανθρώπων, χρέος να σταθούμε σθεναρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια των διεφθαρμένων, απόκρυψης των πραγματικών συνθηκών, τέλεσης αυτού του τραγικού συμβάντος. Έχουμε χρέος απέναντι στους εννέα συναδέλφους μας, που έπεσαν στο καθήκον, που χάθηκαν, που έχασαν με αυτό το φρικτό τρόπο τη ζωή τους.

Την ημέρα αυτή της θλιβερής επετείου, οι εργαζόμενοι στις επιβατικές και στις εμπορευματικές μεταφορές, θα τηρήσουν την υπόσχεση τους, θα είναι στο δρόμο, στο δρόμο του αγώνα, στο δρόμο ανάδειξης της προσπάθειας συσκότισης, απόκρυψης της αλήθειας και αλλοίωσης της πραγματικότητας, ανάδειξης των προσπαθειών συγκάλυψης των αιτιών της τραγωδίας, στο δρόμο ανάδειξης όλων των ζητημάτων τα οποία άπτονται της ασφάλειας στη συγκοινωνία, της ασφάλειας στη μεταφορά. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ξεχαστεί και να περάσει στη λήθη ο άδικος χαμός των νέων ανθρώπων, των φοιτητών και όλων των θυμάτων της αναλγησίας και της εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας. Θα είναι στο δρόμο και στη πρώτη γραμμή ανάδειξης των επιπτώσεων ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και του ξεπουλήματος των δημοσίων αγαθών. Στο δρόμο ανάδειξης των επιπτώσεων, της ασυδοσίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της κατάρρευσης και της ανυπαρξίας των ελεγκτικών μηχανισμών, της κατάρρευσης του θεσμικού πλαισίου και των κανόνων για την ασφάλεια στη συγκοινωνία και στη μεταφορά.

Την ίδια ημέρα στις 28 Φλεβάρη 2024 οι εργαζόμενοι στις μεταφορές θα είναι στο δρόμο, θα δώσουν το αγωνιστικό παρόν στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και στις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων κατά της ακρίβειας, της περαιτέρω συρρίκνωσης και του εισοδήματος τους, της σε μεγάλο βαθμό μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης, της αδυναμίας κάλυψης των βασικών τους αναγκών και επί της ουσίας της αδυναμίας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Όλα στο φως! Αναζήτηση της αλήθειας και απόδοση ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη! Αποκατάσταση της ασφάλειας στο σιδηρόδρομο, στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές! Πάταξη και αντιμετώπιση του φαινόμενου της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας! Αυξήσεις των μισθών τώρα! Συλλογικές συμβάσεις τώρα! Όλοι στο δρόμο! Όλοι στο αγώνα!"

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ