Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου για τα δημοτικά τέλη

Newsroom
Newsroom

Από συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμο Μαλεβιζίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν αύριο Τρίτη στις 5:00 συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία με αφορμή το ζήτημα των δημοτικών τελών. 

Στην κινητοποίηση μετέχουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών Ηρακλείου, η Ομάδα Γυναικών Μαλεβιζίου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. 

Σε κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν τα εξής:

"Στο δήμο Μαλεβιζίου κάθε φορά που θα ανακοινώνεται δημοτικό συμβούλιο θα τρέμει το φυλλοκάρδι μας. Στο προηγούμενο προαναγγέλθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, στο αυριανό η δημοτική αρχή φέρνει έτοιμη πρόταση για αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Η απόφαση αυτή αποτελεί πραγματικά μεγάλη πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες την ίδια ώρα που εκατοντάδες ομοσπονδίες, σωματεία και εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έχουν πάρει απόφαση για απεργία την επόμενη μέρα, 28 Φλεβάρη, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που έχει τσακίσει τη ζωή τους με την αυξανόμενη ακρίβεια στα βασικά είδη, στα τρόφιμα, στο ρεύμα, στα φάρμακα.

Η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν στέκεται δίπλα στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των υγειονομικών, των συνταξιούχων, των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά τους δίνει ακόμα μια να πάει τη ζωή τους πιο κάτω.

Για τις αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα, για την επιβολή του τέλους ταφής, την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, τα οποία επικαλούνται ως λόγους για να κάνουν τις αυξήσεις, τους συστήνουμε να διεκδικήσουν κρατικά κονδύλια από την κυβέρνηση και τα στελέχη τους που συγχρωτίζονται μαζί τους και τους στηρίζουν.

Μάλιστα, ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους της καθαριότητας να επικαλούνται την ικανοποίηση των αναγκών τους για να επιβάλλουν τις αυξήσεις, αφού με την αύξηση των οικιακών συντελεστών βάζουν χέρι και στη δική τους τσέπη.

Τσέπη, όμως, και πολύ μεγάλη που ίσα την αγγίζουν έχουν και οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που οι αυξήσεις για αυτούς είναι μηδαμινές σε σχέση με τα κέρδη τους, ενώ αντίθετα οι φοροαπαλλαγές αμέτρητες. Δεν μπορεί για παράδειγμα η αύξηση στους οικιακούς συντελεστές να φτάνει και το 25% και για τις τσιμεντοβιομηχανίες, επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, επιχειρήσεις που διαθέτουν δεξαμενές καυσίμων, πετρελαίου, υγραερίου κλπ να φτάνει το 10%.

Ως εδώ η κοροϊδία! Έχουμε πληρώσει πολλά σε φόρους, τέλη κ.α σε κράτος και δήμο για να έχουμε ασφαλές οδικό δίκτυο, σύγχρονα σχολεία, υποδομές και όμως, να μην έχουμε σχεδόν τίποτα. Γιατί να πληρώσουμε κι άλλα; Καιρός είναι να μας δώσουν αυτοί ό,τι μας οφείλουν.

Την Τρίτη 27 Φλεβάρη στις 5 μμ, όλοι στο Δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσουμε:

-Καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση των τελών. Να παρθεί πίσω η πρόταση της δημοτικής αρχής.

- Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τους οικιακούς και τους μικρούς επαγγελματικούς χώρους.

-Γενναία αύξηση δημοτικών τελών στα ξενοδοχεία, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις τράπεζες και τους ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή. Στον ανώτατο συντελεστή, Δεν μπορεί ούτε τα εργοστάσια που εδρεύουν στη ΒΙΟΠΑ να πληρώνουν 1,50 συντελεστή και 1,25 τα λαϊκά νοικοκυριά. Αλλά ούτε και τα μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια να ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα μεγάλα ξενοδοχεία.

- Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις ειδικές κατηγορίες (ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, εποχικούς εργαζόμενους, ανέργους).

- ΟΧΙ στη λογική της ανταποδοτικότητας. Να  απαιτήσει ο δήμος από την κυβέρνηση ότι χρήματα του οφείλει για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών του.».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ