Από το Γυμνάσιο Αρχανών στην Μπολόνια για το Erasmus+

Newsroom
Newsroom

Σε επιμορφωτικό σεμινάριο στη γειτονική Ιταλία δύο εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Αρχανών

Την εβδομάδα 12-19/02/2023 δύο εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Αρχανών μετακινήθηκαν στην Μπολόνια της Ιταλίας για να παρακολουθήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο στο πλαίσιο της Διαπίστευσης Erasmus+ (KA121–SCH–000009768) που έχει απονεμηθεί στο Γυμνάσιο Αρχανών για τα έτη 2021-2027.     

Οι εκπαιδευτικοί  του Γυμνασίου Αρχανών Μαρία Χρόνη (ΠΕ02) και  Μαρίνα Χρηστάκη (ΠΕ8802) παρακολούθησαν σεμινάριο, που διοργάνωσε ο φορέας ELA  Erasmus Learning Academy για την συμπερίληψη των μαθητών με ειδικές ανάγκες και την ένταξή τους στην γενική εκπαίδευση. 

Στόχος του προγράμματος αυτού ήταν η γνωριμία και η ανάλυση του ιταλικού μοντέλου συμπερίληψης, συζητώντας στρατηγικές, μεθόδους εργασίας και προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του διαχωρισμού των μαθητών με ειδικές ανάγκες και την ένταξή τους στη γενική εκπαίδευση. Αυτό το εκπαιδευτικό μάθημα στόχευε στη γνωριμία με στρατηγικές, μεθοδολογίες και εργαλεία για να τα περιλαμβάνει όλα μαθητές στην εκπαίδευση.

Ο γενικός στόχος αυτού του μαθήματος είναι να προωθήσει την αριστεία και την ένταξη στην εκπαίδευση παρέχοντας σε δασκάλους, διευθυντές, εκπαιδευτικό προσωπικό και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής  γνώσεις και έμπνευση να κάνουν πράξη την συμπερίληψη.

Χάρη σε αυτό το μάθημα οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν:

-  τις βασικές αρχές, τα οφέλη και τις αξίες της συνεκπαίδευσης.

-  έμαθαν για το ιταλικό μοντέλο ενταξιακής εκπαίδευσης για την υπέρβαση του διαχωρισμού και τη συμπερίληψη μαθητών με ειδικές ανάγκες στην γενική εκπαίδευση·

- Εξοικειώθηκαν με εργαλεία και πλατφόρμες ΤΠΕ που υποστηρίζουν και διευκολύνουν τη διαδικασία μάθησης μαθητές με ειδικές ανάγκες·

- Γνώρισαν  στρατηγικές διδασκαλίας και πρακτικές δραστηριότητες για την προώθηση της συμμετοχής και ενίσχυση της μάθησης των μαθητών με ειδικές ανάγκες·

- Επισκέφθηκαν ιταλικά σχολεία και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της συνεκπαίδευσης και μαθητές με ειδικές ανάγκες.

- Αντάλλαξανε καλές πρακτικές και συζήτησαν τις προκλήσεις με Ιταλούς δασκάλους καθώς και με εκπαιδευτικό προσωπικό από άλλες χώρες της ΕΕ (Μάλτα, Ρουμανία, Γερμανία) που συμμετείχαν  στο εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Η διοργάνωση υπήρξε εξαιρετική. Η πραγματοποίηση έγινε σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον και δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί με τους συμμετέχοντες από τις άλλες χώρες. 

Θα γίνει διάχυση των αποκτηθέντων γνώσεων στο σύλλογό μας και εφαρμογή τους στη διδασκαλία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ