Απώλειες στο εισόδημα, απώλειες και στα ζώα!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Απώλειες στο εισόδημα, απώλειες και στα ζώα!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης μιλάει στο Cretalive

Του Αντώνη Παντινάκη

 

Σοβαρές ήταν οι απώλειες που καταγράφηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όψιμα νεογέννητα αρνιά στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου κυρίως, μια δυσάρεστη κι απρόσμενη εξέλιξη για τους κτηνοτρόφους, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στις κακές καιρικές συνθήκες.

Απ' τον Δεκέμβρη έως τον Φεβρουάριο, χάθηκαν χιλιάδες ζώα.  Για "τεράστια" ζημιά έκανε λόγο στο Cretalive ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης. Την "μεγάλη έλλειψη" που παρουσιάζεται την αποδίδει στο γεγονός ότι "ψόφησαν πάρα πολλές χιλιάδες αρνιά".

Εφέτος, όπως είπε, "με τις υγρασίες που υπήρχαν" και γενικώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, το φαινόμενο εντάθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι "μεγάλες βροχοπτώσεις" έφεραν και "μεγάλη θνησιμότητα". 

"Ο καιρός κάνει κουμάντο σε εμάς. Παίζουν μεγάλη σημασία οι καιρικές συνθήκες" εξήγησε.

Η ζήτηση αύξησε τις τιμές

Οι κτηνοτρόφοι ήλπιζαν και ελπίζουν στην κάλυψη της χασούρας τους, τις ημέρες του Πάσχα. Οι προσδοκίες τους δικαιώνονται και ικανοποιούνται απ' την κίνηση των τελευταίων ημερών. Το αρνί έχει ... πέραση, με συνέπεια την άνοδο της τιμής του.

"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον" παρατηρεί ο κ. Βενιεράκης. "Με την τιμή στα 5,5 - 6 ευρώ, καλύπτεται ο κτηνοτρόφος. Και μαζί με την επιδότηση, κάτι γίνεται" προσθέτει.

Τα καλά αρνιά πληρώνονται και πάνω από 6 ευρώ!

venierakis

"Σε σχέση με άλλα χρόνια καμία σχέση, οι τιμές - πέρσι τα έσφαξαν 4,20 και έφτασαν στην Αθήνα στα 13 ευρώ στον καταναλωτή" μας πληροφορεί ο κ. Βενιεράκης. 

Στα τοπικά κρεοπωλεία τα αμνοερίφια φτάνουν τα 9 ευρώ, ίσως και λίγο παραπάνω. "Οι τιμές είναι ικανοποιητικές για τον παραγωγό" σχολιάζει ο κ. Βενιεράκης. "Το κακό είναι ότι τα πολλά αρνιά τα έχουν οι έμποροι και δεν τα έχουν οι παραγωγοί, γιατί αναγκάστηκαν να τα δώσουν λόγω κόστους".

Παρά την υψηλή θνησιμότητα και τις "τεράστιες απώλειες",  "η Κρήτη θα έχει επάρκεια στα αρνιά, είναι πολλά τα κοπάδια" διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου

"Στην Αθήνα δεν θα φύγουν οι ποσότητες που έφευγαν άλλα χρόνια" επισημαίνει. Ενδιαφέρον υπήρχε και από την Ιταλία προ εβδομάδων, ελέω του Πάσχα των Καθολικών. Έγιναν εξαγωγές προς την γείτονα χώρα, ζεσταίνοντας κάπως τα άδεια και παγωμένα ταμεία κτηνοτρόφων του Ρεθύμνου.

Η περίοδος που διανύουμε θεωρείται από τον κ. Βενιεράκη και τους συναδέλφους του ως "μία καλή ευκαιρία για τον κτηνοτρόφο να πάρει κανένα φράγκο παραπάνω, διότι είμαστε ο μοναδικός κλάδος που δεν στήριξε καθόλου η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό. Έδωσαν 4 ευρώ ανά ζώο, το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό στις ζωοτροφές και στα καύσιμα κ.ο.κ, ενώ πάρα πολλοί δεν τα πήραν καθόλου τα 4 ευρώ!".

 

Δείτε επίσης:

Αγορά αρνιού: "Όσο πιο γρήγορα αγοράσετε, τόσο το καλύτερο"! 

«Φωτιά» στις τιμές του οβελία - Φειδωλοί στις αγορές οι καταναλωτές

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Κρήτη και το Ρέθυμνο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ