Αποσύρουν τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Αποσύρουν τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Με αφορμή τη ρύθμιση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη», σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "έπειτα και από την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με Αρ. Πρωτ. 1066-16/10/2020 με την οποία καλούνται οι Σύλλογοι να λάβουν την ίδια απόφαση και να προχωρήσουν στην απόσυρση των ψηφοδελτίων που έχουν κατατεθεί στα ΠΥΣΠΕ, καλεί όλους τους υποψηφίους και τους συνδυασμούς που κατέθεσαν ψηφοδέλτια να προσκομίσουν την δήλωση απόσυρσης των ψηφοδελτίων από τις υπηρεσιακές εκλογές, εφόσον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιμένει να προχωρήσει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία".

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνεται: 

"Η στάση μας είναι καθαρή για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση:
Όχι στο Σάββατο ως ημέρα για τις υπηρεσιακές εκλογές διότι πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκλογική διαδικασία μέρα μη εργάσιμη. Η πρόταση που στηρίζουμε είναι να γίνεται καθημερινή η εκλογική διαδικασία ακόμα και χωρίς άδεια από την υπηρεσία. 
Όχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία η οποία με τον τρόπο που πάει να γίνει, αιφνιδιαστικά και πρόχειρα, αποστεώνει τις συλλογικές μας διαδικασίες και χτυπά στον πυρήνα των δημοκρατικών μας διαδικασιών αφού δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου ούτε η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων και προβλέπει «διόρθωση» της ψήφου με πολλαπλές αλλαγές της μέχρι τη λήξη της διαδικασίας!!! Ταυτόχρονα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η μάχη σήμερα δεν είναι για το εκλογικό σύστημα αυτό καθεαυτό αλλά αποτελεί βαθιά πολιτική αντιπαράθεση του κινήματος απέναντι στις νεοφιλελεύθερες προσπάθειες της Κυβέρνησης να απονομιμοποιήσει το θεσμό του Αιρετού και παράλληλα να προχωρήσει σταδιακά και μεθοδικά στη συρρίκνωση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, να καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη δυνατότητα απόφασης για απεργία και να συντρίψει το πιο ζωντανό και ανυπότακτο κομμάτι της σημερινής κοινωνίας για να υπηρετηθούν τα σχέδιά της. 
Να δοθεί η προβλεπόμενη παράταση θητείας, λόγω covid-19, των 8 μηνών στους νυν αιρετούς και η όλη εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί, με φυσική παρουσία, σε περίοδο που θα επιτρέπεται υγειονομικά. 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη», σε αυτή τη συγκυρία με δεδομένη την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και τη δέσμευση όλων των παρατάξεων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και την πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με εκφρασμένη την στάση απόσυρσης όλων των παρατάξεων, καλεί σε  απόσυρση  όλων των υποψηφίων και ψηφοδελτίων και καθιστά σαφές θα διαφυλάξει τον ρόλο του αιρετού και τυχόν μεμονωμένες υποψηφιότητες και παρατάξεις που καταθέσουν υποψηφιότητες θέτουν τον εαυτό τους εκτός κλάδου, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. 
Η περίοδος αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε με τους συναδέλφους στα σχολεία, να ακούσουμε την αγωνία και τους προβληματισμούς τους και ταυτόχρονα να τους εξηγήσουμε τι συμβαίνει και τι πολιτικές στοχεύσεις έχει η Κυβέρνηση της ΝΔ για την εκπαίδευση και συνολικά για το δημόσιο τομέα. 
Το  Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» δηλώνει ότι: 
Δεν θα ορίσει κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Καλεί  τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών και τους παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που δεχτούν πιέσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για συμμετοχή στη διαδικασία. 
Καλεί όλους τους συναδέλφους, σε περίπτωση πραγματοποίησης των εκλογών, να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να  μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία. 
Καλεί τους υποψηφίους αιρετούς να καταθέσουν στο Δ.Σ. τις δηλώσεις απόσυρσης, προκειμένου να κατατεθούν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης".
 

Και η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:

«Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας Όχι στις εκλογές παρωδία για αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια»

Με το νέο νόμο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές (7/11/2020) για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν την πολιτική του αυταρχισμού και της άρνησης ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, συνέχεια της πολιτικής 2012-2014, αποτυπώνεται ήδη σε μια σειρά αναχρονιστικών, αντιεκπαιδευτικών και ταξικών πολιτικών οι οποίες επιβλήθηκαν παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, της ETUCE (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών), των μαθητών και των γονέων: Τράπεζα θεμάτων, αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αναγραφή διαγωγής στα απολυτήρια, κάμερες στην τάξη, τηλεκπαίδευση με απουσίες στα υπό κατάληψη σχολεία, αλλαγές ωρολογίων προγραμμάτων εις βάρος των μαθητών, νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων και αποφοίτων δημόσιων πανεπιστημίων, ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία και απόρριψη όλων των σχετικών μέτρων που πρότεινε η εκπαιδευτική κοινότητα (μείωση μαθητών ανά τμήμα, διορισμοί εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, διενέργεια δωρεάν τεστ κλπ), έλεγχος των υπηρεσιακών συμβουλίων και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου παιδείας με τοποθέτηση “δικών μας παιδιών” ακόμα και του τελευταίου υπαλλήλου. 

Ως επιστέγασμα έρχεται ο νόμος για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην ανάδειξη αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων, ο οποίος αποφασίστηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις ομοσπονδίες, ώστε να τεθεί το πλαίσιο διασφάλισης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και να ασκηθεί ανεμπόδιστα το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με ηλεκτρονικό τρόπο, με πρόσχημα την πανδημία. Η διεξαγωγή εκλογών σε συνθήκες πανδημίας θέτει σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, καθώς είναι αδύνατη η πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων για απολογισμό του έργου των αιρετών και καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία των ενημερώσεων στα σχολεία, προϋποθέσεις απαραίτητες για τη ζύμωση και ανταλλαγή απόψεων. Με τον τρόπο αυτόν δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου και μια σειρά από άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Τίθεται λοιπόν σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Λασιθίου – ΣΥΝ.Ε.Κ. καταγγέλλουμε την προσπάθεια χειραγώγησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και συντασσόμενοι εξ αρχής με την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ, αποσύρουμε τις υποψηφιότητές μας από την εκλογική διαδικασία. Καλούμε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους να απέχουν από αυτήν την παρωδία εκλογών. 

Απαιτούμε:

  1. Αναβολή των εκλογών σε χρόνο που να διασφαλίζεται το συνέρχεσθαι και την απρόσκοπτη  δημοκρατική διαδικασία και
  2. Ανάλογη  παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το νόμο.

 

ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΩΔΙΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ  ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ 

ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ".

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ