Αρχαίο υδραγωγείο ανακάλυψαν εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο

Αρχαίο υδραγωγείο ανακάλυψαν εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο

Ολοκληρώθηκε η εξερεύνησή του

Είναι εκπαιδευτικοί και μέλη του Συλλόγου Πολιτισμού και της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου "Μυθοκρουσμένοι". Αγαπούν τις εξορμήσεις στη φύση και τη μεταδίδουν στους μαθητές τους.

Ο λόγος για τον Μανώλη Αφραθιανάκη και τον Στέλιο Μανιωλούδη οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εξερεύνηση ενός αρχαίου υδραγωγείου στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

αρχαίο υδραγωγείο

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο Μανώλης Αφραθιανάκης:

"ΖΑΛΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Συμπληρώθηκε το παζλ! Τα τελευταία κομμάτια μπήκαν στη θέση τους και πλέον η ανακάλυψη μεγάλου μήκους αρχαίου υδραγωγείου, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, είναι γεγονός! Πολλά ερωτήματα γεννιούνται για το πότε κατασκευάστηκε και ποια ήταν η χρήση του διαχρονικά.
αρχαίο υδραγωγείο

 

Τμήματα υδραγωγείου:
Πηγή νερού – επιφανειακός λιθόδμητος αγωγός με "κουτούτο" - επιφανειακός αγωγός λαξευμένος σε βράχο - επιφανειακός αγωγός μεικτής κατασκευής (λαξευμένος στο βράχο και χτιστός) - κτιστό τοξωτό εναέριο σύστημα μεταφοράς (υδατογέφυρα) - υπόγεια κτιστή σήραγγα στο λόφο – δεξαμενή .

αρχαίο υδραγωγείο

Τιμoύμε τους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα τους, το στίγμα τους στην ιστορία, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση".

 

Κεντρική φωτογραφία: @Μανώλης Αφραθιανάκης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ