Αυξημένο το ενδιαφέρον για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Ο κόσμος είναι “πιο ευαισθητοποιημένος, ίσως είναι και φοβισμένος, επειδή έχει ενσκήψει η επιδημία του κορωνοϊού” λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου

Του Αντώνη Παντινάκη

 

“Ανυπομονησία” διακατέχει το κοινό σε ο,τι αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο, όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.


Επισήμως, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός ξεκινά από τις 10-15 Οκτωβρίου, ήδη όμως αρκετοί άνθρωποι επιχειρούν να ... θωρακιστούν έναντι της γρίπης.


Ο κόσμος είναι “πιο ευαισθητοποιημένος, ίσως είναι και φοβισμένος, επειδή έχει ενσκήψει η επιδημία του κορωνοϊού” παρατηρεί ο κ. Σκουντάκης, δίνοντας την δική του εξήγηση: “Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε ο,τι αφορά τα θέματα της πρόληψης και της Υγείας, δεδομένου ότι τον χειμώνα που έρχεται πιθανόν να συνυπάρξουν οι δύο επιδημίες και της γρίπης και του κορωνοϊού”.


Μέχρι στιγμής, έχει έρθει περίπου το 40% των δόσεων του αντιγριπικού εμβολίου, από την αρχική προπαραγγελία του Υπουργείου Υγείας. Τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη, θα έχει παραληφθεί και το 100% των 4.200.000 δόσεων.


“Γίνεται πολύ μεγάλη η ανάγκη να προστατευτούμε τουλάχιστον από τη μία (επιδημία), εφόσον έχουμε το αντιγριπικό εμβόλιο” σχολιάζει ο κ. Σκουντάκης. Αναφορικά με το άλλο μέτωπο, του κορωνοϊού, ο ίδιος ... επικαιροποιεί το “ιερό” τρίπτυχο: “Να τηρήσουμε όσα έχουμε ξαναπεί, τα μέτρα βασικής υγιεινής, αποστάσεις και την εφαρμογή της μάσκας”.


Για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, “σε προτεραιότητα μπαίνουν οι ευπαθείς ομάδες ειδικές ομάδες πληθυσμού, που έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος: Άνω των 65 ετών, και πολλοί συμπολίτες μας που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή εργάζονται ή ζουν σε χώρους που είναι ευνοϊκή η μετάδοση της γρίπης” υπενθυμίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, προσθέτοντας: “Όπως και να’ χει, το ποιος θα κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, θα το αποφασίσει ο γιατρός ο οποίος παρακολουθεί τον ασθενή, θα δώσει την ηλεκτρονική ιατρική συνταγή η οποία από εφέτος είναι άκρως και αποκλειστικά υποχρεωτική για να δοθεί το εμβόλιο.


Γενικώς, ο κ. Σκουντάκης είναι αισιόδοξος, ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά: “Πέρυσι είχαμε κάνει 3 εκατομμύρια δόσεις περίπου, εφέτος θα κάνουμε 25% παραπάνω”. Η μόνη του ανησυχία, το πώς “θα συνδυαστεί η επιδημία της γρίπης με την επιδημία του κορωνοϊού, και κατά πόσο θα ανταπεξέλθουμε στο χειμώνα που είναι μπροστά μας”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ