Βαρύτατες διώξεις στους 8 για το κύκλωμα τοκογλυφίας

Βαρύτατες διώξεις στους 8 για το κύκλωμα τοκογλυφίας
Newsroom
Newsroom

Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν - Οι επισημάνσεις των αρχών για την σοβαρότητα της υπόθεσης

Προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιουνίου πήραν οι 8 συλληφθέντες για το κύκλωμα τοκογλυφίας που οδηγήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, κάτω από αυξημένα αστυνομικά μέτρα. 

Με βάση τις ποινικές διώξεις, στον 46χρονο Ηρακλειώτη, το όνομα του οποίου παραπέμπει σε πόλη της Πελοποννήσου, όπως έχει γράψει το Cretalive, αποδίδεται στην ουσία ρόλος αρχηγικός καθώς κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Στον ίδιο και στους δύο 30χρονους Αλβανούς, οι οποίοι επίσης τοποθετούνται στον σκληρό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης,  ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Εκβίαση από κοινού και κατά μόνας, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και άπαξ τελεσθείσα με σωματική βία και απειλές, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση, αρπαγή από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, είναι κάποιες ακόμα από τις διώξεις που ασκήθηκαν στους κατηγορούμενους.

Οι πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι οι δικαστικές Αρχές, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των καταθέσεων των παθόντων, επιχειρούν να υψώσουν τείχος προστασίας της διαδικασίας από τυχόν διαρροές που μπορεί να την βλάψουν

Στα "δίχτυα" του κυκλώματος, όπως έχουμε ήδη γράψει,  φέρεται να έχει πέσει μεγάλος αριθμός ατόμων, μεταξύ των οποίων και πολλοί γνωστοί Ηρακλειώτες, επιχειρηματίες, αθλητικοί παράγοντες και πολλοί ακόμα. Κατά τις πληροφορίες, οι περιπτώσεις που εξετάζονται αφορούν κυρίως στην περίοδο 2020 -2021 (τα χρόνια της πανδημίας και των lockdown δηλαδή). 

Υπενθυμίζεται ότι η ογκώδης δικογραφία που σχηματίστηκε, αφορά σε 10 άτομα, από τους οποίους οι 8 ( 4 Έλληνες και 4 αλλοδαποί) συνελήφθησαν στην διάρκεια της συντονισμένης επιχείρησης από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η εγκληματική ομάδα, η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς -ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα περιπτώσεις δανεισμού ατόμων ενώ διαπιστώθηκαν εισροές -εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.


 

Φωτογραφία από ΕΡΤ Ηρακλείου

Διαβάστε επίσης:

Το "μισό Ηράκλειο" στα "πλοκάμια" του κυκλώματος τοκογλυφίας

Υπόθεση τοκογλυφίας: Έτρωγαν «σάρκες», ζούσαν σε επαύλεις, κυκλοφορούσαν με πόρσε!

Κύκλωμα τοκογλυφίας: Διακινηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, 8 συλλήψειςΔιαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ