Βιωματική δράση ρητινοσυλλογής για μαθητές στο ΜΑΙΧ

Newsroom
Newsroom

Η δράση υλοποιήθηκε στο Μεσογειακό Περιαστικό Περιβαλλοντικό Πάρκο και αφορούσε την εκμάθηση της διαδικασίας ρητινοσυλλογής

Σε ανακοίνωση του, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) αναφέρει τα εξής:

''Με πολύ χαρά υποδεχτήκαμε την Παρασκευή 06 Μαΐου, στο Μεσογειακό Περιαστικό Περιβαλλοντικό Πάρκο του ΜΑΙΧ τους μαθητές της Δ' και Ε' τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, για μια ακόμα βιωματική Δράση που οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Ν. Χανίων

Η Δράση αφορούσε την εκμάθηση της διαδικασίας ρητινοσυλλογής, σαν μέθοδος πρόληψης και μείωσης από κινδύνους πυρκαγιάς.

Ορισμένα κωνοφόρα δένδρα, όταν τραυματιστούν από διάφορες αιτίες (άνεμο, φωτιά, κεραυνό ή κ.ά.) εκκρίνουν ένα πυκνόρρευστο, κολλώδες, άχρωμο υγρό, τη ρητίνη, η οποία καλύπτει την πληγή και προστατεύει το δένδρο από προσβολές υγρασίας, σήψης και ξυροφθόρων εντόμων. Η ροή της ρητίνης γίνεται μέσω των ρητινοφόρων αγωγών, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα «δίκτυο συγκοινωνούντων αγγείων».

Ρητινοφόρους αγωγούς διαθέτουν τα πεύκα, η ερυθρελάτη και τα ξενικά είδη ψευδοτσούγκα και λάρικα, όμως σημαντικές ποσότητες ρητίνης παράγουν κυρίως η χαλέπιος πεύκη (Pinus halepensis) και δευτερευόντως η τραχεία πεύκη (Pinus brutia). Στην Ελλάδα σήμερα, η παραγωγή ρητίνης προέρχεται εξ ολοκλήρου από τη χαλέπιο πεύκη. Στα Χανιά, χαλέπιος πεύκη υπάρχει στον χώρο του ΜΑΙΧκαθώς επίσης και στο αλσύλλιο στην Χώρα Σφακίων . 

Οι μικροί μας φίλοι, ενημερώθηκαν για τη ρητίνη και τη χρησιμότητα της. Έπειτα, με τις υποδείξεις των υπαλλήλων την Δ/νσης Δασών N. Χανίων σκαλίσανε το φλοιό δέντρων, κάνοντας μια συγκεκριμένη εγκοπή στην οποία τοποθέτησαν πάστα θειικού οξέος, ώστε να επιταχυνθεί η ροή ρητίνης και να ξεκινήσει η διαδικασία ρητινοσυλλογής σε ειδικό δοχείο. 

Ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ, Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης ευχαριστεί πολύ τους μικρούς μας φίλους και τους εκπαιδευτικούς κ. Μαριάννα Αγιώτου και κ. Καρέλη Παναγιώτα, για την έμπρακτη συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Ευχαριστεί επίσης, τον Δασολόγο Περιβαλλοντολόγο κ. Φωτάκη Ιωάννη, τους δασοπόνους κ. Πατεράκη Ελένη και κ. Φυρδάκη Μαρίακαθώς και τους δασοφύλακες κ. Δασκαλάκη Γιώργο και κ. Κατσανεβάκη Ανδρέα, για την προσφορά τους στην υλοποίηση της Δράσης και δεσμεύεται για ακόμα περισσότερες δράσεις στο μέλλον''.

Από βιωματική δράση στο ΜΑΙΧ
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη χρησιμότητα της ρητίνης

Από βιωματική δράση στο ΜΑΙΧ

Από βιωματική δράση στο ΜΑΙΧ

Από βιωματική δράση στο ΜΑΙΧ
Η διαδικασία ρητινοσυλλογής σε ειδικό δοχείο

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ