Βοργιάς στο Livetalks: Μόνο ο ένας στους 4 εργαζόμενους στηρίζεται για την πανδημική κρίση

Βοργιάς στο Livetalks: Μόνο ο ένας στους 4 εργαζόμενους στηρίζεται για την πανδημική κρίση

Ραγδαία η αύξηση της ανεργίας στην Κρήτη, λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου – Δεν θα επιτρέψουμε την εκμετάλλευση των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό

Αντιμέτωπη με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας βρίσκεται η Κρήτη λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως επισήμανε μιλώντας στο Livetalks ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, μελέτη αξιολόγησης των ποιοτικών στοιχείων από τα προγράμματα στήριξης της πολιτείας καταδεικνύει ότι μόνο ο ένας στους 4 εργαζόμενους στηρίζεται οικονομικά.

«Ο κόσμος δεν στηρίζεται, όπως διατεινόταν μέχρι πρότινος ο τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης» σημείωσε ο κ. Βοργιάς σημειώνοντας ότι «υπήρξαν πολλοί εργαζόμενοι, εποχιακοί και μη, που δεν έχουν στηριχθεί καθόλου και δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ οικονομικής ενίσχυσης από την πανδημική κρίση. Υπάρχουν νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις συμβατικές ανάγκες επιβίωσης».

Ακόμη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου προέβλεψε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά ανεργίας καθώς θα πάψουν τα προγράμματα των αναστολών .

«Μετά από 27 ολόκληρα χρόνια είμαστε στην πρώτη θέση της ανεργίας» τόνισε με έμφαση και διευκρίνισε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι επλήγη η «καρδιά της απασχόλησης» με την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή οι τομείς του επισιτισμού και του τουρισμού.

«Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό» υπογράμμισε ο κ. Βοργιάς «γιατί από το 2020 έχουμε ραγδαία αύξηση και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας με τα αλλεπάλληλα lockdown, όπως το λιανεμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Έχουν χαθεί και εξακολουθούν να χάνονται πολλές μόνιμες θέσεις εργασίας, όχι μόνο εποχιακές».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΗ, με συνεχείς παρεμβάσεις της η διοίκηση έχει ζητήσει στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί.

«Όσοι απειλούν με τους εμβολιασμούς θα μας βρουν απέναντί τους»

Στο μεταξύ, μία ακόμη διάσταση της πανδημίας που λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων ανέδειξε ο κ. Βοργιάς μιλώντας στο Livetalks.

«Τώρα με τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό» τόνισε «έχει αρχίσει να παρατηρείται ένα φαινόμενο με εργοδότες να απειλούν τους εργαζόμενους τους με απολύσεις εάν δεν εμβολιαστούν». Είναι προφανές, διευκρίνισε ο κ. Βοργιάς ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο ενάντια στον κορωνοϊό που διαθέτουμε, όμως κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν και μάλιστα απειλώντας τον να εμβολιαστεί.

«Να το γνωρίζουν όσοι προχωρούν σε τέτοιες πρακτικές ότι θα μας βρουν απέναντί τους» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΚΗ και επισήμανε ότι την ίδια ώρα υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι όπως οι ιατρικοί επισκέπτες και οι φαρμακοϋπάλληλοι που ζητούν να εμβολιαστούν λόγω της φύσης της εργασίας τους και το αίτημά τους δεν προχωρά.

Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου του ΕΚΗ Στέλιου Βοργιά:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ