Βροχή, χαλάζι και υδροστρόβιλοι, κατά την πενθήμερη κακοκαιρία στην Κρήτη

Βροχή, χαλάζι και υδροστρόβιλοι, κατά την πενθήμερη κακοκαιρία στην Κρήτη

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη - Υδροστρόβιλοι στο Αιγαίο

Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, ακόμη και υδροστρόβιλους είχε το "μενού" της κακοκαιρίας που "χτύπησε" την Κρήτη και επί πέντε μέρες προκαλούσε ζημιές, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές. 

Σύμφωνα με τους Στ.Βουγιούκα, Κ.Λαγουβάρδο και Στ. Ντάφη, που μελέτησαν το πέρασμα της κακοκαιρίας από το νησί, τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που επικράτησε στην ανατολική και νότια χώρα από τη Δευτέρα 19/10/2020 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 23/10/2020, ήταν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την Κρήτη και ο σχηματισμός πολλών υδροστροβίλων.

Οι καταιγίδες στην Κρήτη συνοδεύτηκαν σε ορισμένες περιοχές από ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Μάλια, όπου έπεσε χαλάζι τα ξημερώματα της Τρίτης 20/10, ενώ εντυπωσιακοί υδροστρόβιλοι σχηματίστηκαν, το διήμερο Τετάρτη 21/10 - Πέμπτη 22/10, στη Νάξο, στην Ίο, στη Σαντορίνη και στη Ρόδο.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και τα 8 μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Κακοκαιρία

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ