Δ. Κουτσούμπας: "Έχει ξεσαλώσει η εργοδοσία"

Δ. Κουτσούμπας: "Έχει ξεσαλώσει η εργοδοσία"

Σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με σωματεία εργαζομένων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στο Ηράκλειο, μίλησε σε σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων του Τουρισμού και άλλων κλάδων και φορέων της περιοχής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Επαγγελματικών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Ν. Ηρακλείου, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο – Παράρτημα Κρήτης, τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ηρακλείου.

Ο ίδιος στην έναρξη της ομιλίας του τόνισε πως βρισκόμαστε σε οικονομική καπιταλιστική κρίση." "Ήταν ζήτημα χρόνου να έρθει αυτή η κρίση. Τα βάρη αυτής της κρίσης τα φορτώνουν στους εργαζόμενου, με ένα αντεργατικά μέτρα. Πετσόκοψαν περεταίρω το εισόδημα των εργαζομένων, μαζί με την ελαστική απασχόληση και  την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Την ίδια ώρα στους μεγάλους επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους δίνουν αβέρτα"

Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Η Κρήτη μέσα σε αυτή την κρίση, με βασικό προϊόν τον τουρισμό με 50% και πάνω του τοπικού ΑΕΠ, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.  Η κυβέρνηση θα έπρεπε να εστιάσει σε αυτά τα προβλήματα. Καθήκον μας, να προωθήσουμε παντού αυτά τα ζητήματα και να πιέσουμε για λύσεις. Μια οικογένεια που εργάζεται στον τουρισμό δεν έχει ουσιαστικά εισόδημα και δεν ξέρει τι θα της ξημερώσει αύριο. Η μεγάλη εργοδοσία έχει ξεσαλώσει.

κουτσουμπας

Ακόμη πρόσθεσε: "Θα παλέψουμε για να τα προωθήσουμε αυτά τα ζητήματα μαζί με τον δικό σας αγώνα"

Όσον αφορά στους μισθωτούς, δήλωσε: ”Να καταργηθούν ελαστικές μορφές εργασίας. Να ενταχθούν όλοι στον μηχανισμό στήριξης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να δοθεί επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά. Να απαλλαχθούν από τις οφειλές και τους πλειστηριασμούς. Να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής και εργασίας τους. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Με ειδική μέριμνα σε οικογένειές με ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.» Ακόμη,  έκανε λόγο για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ , εισφορές και δημοτικά τέλη.

Όπως είπε πρέπει «να δοθεί επίδομα σε όσους σε καταφέρουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει με απαράδεκτο τρόπο τους νησιώτες, την ώρα που τα εισαγόμενα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται. Η κυβέρνηση έδωσε ρόλο γιατρού σε αστυνομικούς και πυροσβέστες για να καλύψει τα κενά της στην Υγεία, το ίδιο συμβαίνει και με το ΕΚΑΒ και με τη μεταφορά των ασθενών.Τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα.»

«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βάζει συνολικά σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μεγάλος,η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. 

Οι δημόσιες δομές Υγείας πρέπει να καλυφθούν άμεσα,με μόνιμους διορισμούς. Να σταματήσει ο εμπαιγμός πού γίνεται με τις δήθεν και ελάχιστες προσλήψεις που δεν επαρκούν. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν σε ένα ενιαίο Εθνικό Σχέδιο, να γίνονται μαζικά τεστ σε όλους με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να γίνεται καθημερινός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων προστασίας από γιατρούς»

Όπως είπε, πρέπει να «εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά. Η πάλη για τα άμεσα προβλήματα μπορεί να γίνει αποτελεσματική όταν δείχνει τους μεγάλους ενόχους. Οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ασφυκτιούν μέσα στον καπιταλισμό. Καλύτερη ζωή είναι να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του.»

“Η αναψυχή δεν πρέπει να είναι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.Οι εργαζόμενοι στον κλάδο πρέπει να έχουν συγκροτημένα δικαιώματα.Να έχουν κι εκείνοι μέρες ξεκούρασης και αναψυχής και να μην εργάζονται με μισθούς πείνας και σε συνθήκες γαλερας. Ο καπιταλισμός είναι ο ιός που φταίει, όπως λέει και το σύνθημα. Και αυτό είναι γεγονός.»

Στη συνέχεια για τα ελληνοτουρκικά και τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είπε: «Μας βάζουν σε ένα κουβάρι ανταγωνισμού και κινδύνου πολεμικής εμπλοκής.» Έκλεισε καλώντας να "ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση για να ανοίξει ένας δρόμος καλύτερος".

Ο κ. Κουτσούμπας αναμένεται στις 9:00μμ, να μιλήσει σε συγκέντρωση, με θέμα: «Με το ΚΚΕ ανοίγουμε νέο δρόμο στη ζωή μας. Για το δίκιο μας», στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης».

 

β

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ