"Φάρος" στα δύσκολα, τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού - Άνθρωποι διηγούνται ...

Newsroom
Newsroom

Ο κ.Μανώλης, ο κ.Μιχάλης και οι ανθρώπινες ιστορίες πίσω από 10 χρόνια προσφοράς από τα ιδρύματα Καλοκαιρινού

Τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Κοινωνικού Χώρου τους γιορτάζουν τα Ιδρύματα Ανδρέα & Μαρίας Καλοκαιρινού ενώ οργανώνουν στο Ηράκλειο, ένα τριήμερο εκδηλώσεων, 3-5 Φεβρουαρίου 2023.

arnaoutakis

O Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε ότι στο Ηράκλειο έχουν εδραιωθεί "κοινωνικές κιβωτοί" απέναντι στους πολίτες που βρίσκονται στη διπλανή πόρτα. "Η Περιφέρεια στήριξε και στηρίζει τα έργα αυτά, όπως η ανακαίνιση του γηροκομείου, τα συσσίτια μέσω των προγραμμάτων ΤΕΒΑ και βέβαια 1750 συμπολίτες εξυπηρετούνται από το συσσίτιο και 1700 από το παντοπωλείο", σημείωσε.

Και πρόσθεσε: "Η εθνική ανασυγκρότηση μπορεί να πετύχει μόνο μέσα από διαφανείς θεσμούς με ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η προσπάθεια που γίνεται αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας στους εργαζόμενους και τους εθελοντές". Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ηρακλείου που μαζί με τον κ. Αλέξη Καλοκαιρινό έκαναν το καλύτερο με αγάπη στον συνάνθρωπο.

Ευχόμενος τη συνέχιση του έργου της αλληλεγγύης και στήριξης των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας, ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε πως η Περιφέρεια Κρήτης, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει το έργο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, είτε αφορά το Γηροκομείο, το Συσσίτιο ή το Παντοπωλείο.

Πρόκειται για μια συνεργασία που ενισχύεται τόσο από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, όσο και από το ΕΣΠΑ όπως έγινε με την ανακαίνιση του Γηροκομείου την προηγούμενη περίοδο.

Παράλληλα, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και με προϋπολογισμό που ανέρχεται στις 800.000 €,  υλοποιείται το έργο για τη λειτουργία δομής παροχής βασικών αγαθών με δικαιούχο τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι ωφελούμενοι είναι 1750 συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται από το συσσίτιο και 1700 από το παντοπωλείο. 

Ο Κοινωνικός Χώρος είναι μια πολλαπλή δομή που έχει στη βάση της το Κοινωνικό Συσσίτιο «Φαγητό με την Αγάπη μας» και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά αποβλέπει στην ολόπλευρη στήριξη, την επιμόρφωση και την κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε βιοτική ανάγκη, Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών, χωρίς καμιά διάκριση, καθώς και στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των κάθε λογής κοινωνικών αποκλεισμών. 

dimarxos

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός τόνισε:

"Όταν ξεκινήσαμε τη συνεργασία με τα ιδρύματα μέσω του ΕΣΠΑ υπήρξαν αντιρρήσεις. Ειπαν κάποιοι γιατί ο δήμος δεν κάνει μόνος του και τα συσσίτια και τις υπόλοιπες δραστηριότητες; Όμως, επέμενα στη θέση ότι αυτή η δουλειά θα απέδιδε περισσότερο αν την έκανε ένας ειδικός και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντικαταστάτης των ιδρυμάτων στο έργο που επιτελούν. Αρκετοί συμπολίτες μας περνάνε δύσκολα ακόμα και σήμερα που υποτίθεται ότι έχουμε μπει ξανά στην κανονικότητα. Το ίδρυμα είναι αντάξιο της εμπιστοσύνης μας προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διεύρυνση τους. Για παράδειγμα, σήμερα παρέχονται και μαθήματα. Και όποιος δεν το έχει ζήσει δύσκολα μπορεί να καταλάβει πώς ένας άνθρωπος θέλει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του αλλά χρειάζεται έναν συμπαραστάτη δίπλα του..."

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος η συνεργασία των ιδρυμάτων με τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης έχει αποδώσει καρπούς σημειώνοντας : «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντικαταστάτης των ιδρυμάτων στο έργο που επιτελούν. Αρκετοί συμπολίτες μας περνάνε δύσκολα ακόμα και σήμερα που υποτίθεται ότι έχουμε μπει ξανά στην κανονικότητα. Το ίδρυμα είναι αντάξιο της εμπιστοσύνης μας προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διεύρυνση τους. Μακάρι να μην υπήρχε η ανάγκη οι υπηρεσίες αυτές να συνεχιστούν».  

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία τον Περιφερειάρχη Κρήτης και πρόεδρο των Ιδρυμάτων Σταύρο Αρναουτάκη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο των Ιδρυμάτων Αλέξη Καλοκαιρινό.

Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εθελοντές τόσο των Ιδρυμάτων όσο και του Δήμου αλλά και στο προσωπικό  του κοινωνικού χώρου, καθώς όπως επισήμανε ο ρόλος τους στην όλη προσπάθεια είναι ουσιώδης και με την συμβολή τους έχουν προσφέρει ανακούφιση σε μεγάλο αριθμό πολιτών.  

syssition

Κάνοντας τον απολογισμό της δεκαετίας, ο Εντεταλμένος σύμβουλος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στο "οικονομικόν συσσίτιον" του 1939.

O κ. Καλοκαιρινός σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο του 2012 ξεκίνησε το "φαγητό με την αγάπη μας" αρχικά, όπως είπε, από τους ανθρώπους του γηροκομείου. "Είδαμε ανθρώπους με μεγάλη δυσκολία ακόμα και να μετακινηθούν", ανέφερε. Σχετικά με το χρηματοδοτικό πλαίσιο, τόνισε ότι "είμαστε πάντα μαζί με τον Σταύρο Αρναουτάκη" σε αυτή την προσπάθεια ενώ με τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Κουράκη αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε το χώρο (νεοκλασικό κτήριο) όπου βρισκόμαστε

"Σήμερα ετοιμάζονται 350 μερίδες φαγητού και δεκατιανού για να παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο. Το μότο μας είναι σεβασμός στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτό είναι ίσως πιο σημαντικό από το ίδιο το φαγητό. Ετοιμάστηκαν 876.963 γεύματα τον φετινό Ιανουάριο! Και δε σταματάμε ποτέ, ούτε τις αργίες. Με αυτό το ρυθμό θα φτάσουμε το 1 εκατ. γεύματα σε ένα χρόνο τον Φλεβάρη του  2024"...

Ο κ. Καλοκαιρινός πρόσθεσε ότι εξυπηρετούνται  πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η αξία των αγαθών που έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα φτάσει το 1 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ευχαρίστησε όσους προσφέρουν, τους συμπαραστάτες, την Περιφέρεια Κρήτης κ.α.

pantopoleio

"Πάνω από 4 εκατ. ευρώ έχει πληρώσει το ίδρυμα σε φόρους. Υφιστάμεθα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, το ίδρυμα δεν έμεινε αλώβητο κι όμως κράτησε και μεγέθυνε τις δραστηριότητες του", συμπλήρωσε ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στην προσφορά του Γενικού Διευθυντή Ισίδωρου Δετοράκη.

kalokairinos

"Xωρίς αυτόν δε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε", είπε χαρακτηριστικά και καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος.

O κ. Καλοκαιρινός, ακόμη, αναφέρθηκε στους ανθρώπους στον Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων όπου δίδεται φαγητό όπως και στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου.

ιδρυμα

"Στις 18 Οκτωβρίου '21 ανοίξαμε παράρτημα στα Καμίνια Ηρακλείου με πάνω από 150 ωφελούμενους μέσα σε λίγες μέρες. Μακάρι το ίδρυμα να μπορούσε να πάει και στα Δειλινα, τον Κατσαμπά, το Ατσαλένιο", είπε και τόνισε πως αγνοεί τι σημαίνει κοινωνική πολιτική όποιος πει ότι ο δήμος αναθέτει σε ιδρύματα την κοινωνική του πολιτική. "Αγνοεί πόσες συμπράξεις πρέπει να γίνονται καθημερινά. Πλέον πάμε στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, η διασπορά υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του ιδρύματος, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι διορθώθηκε κάποιο πρόβλημα στην πόλη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε"...

kalokairinos

Τα ιδρύματα Καλοκαιρινού συγκεντρώνουν επίσης ρούχα αλλά και κουβέρτες καθώς και υπνόσακους για τους άστεγους. Οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα να ενημερωθούν για τα επιδόματα που δικαιούνται αλλά και πώς θα συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, γι' αυτό έχουμε εθελοντές λογιστές και σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις ακόμη και νομική υποστήριξη αλλά και ψυχολογική υποστήριξη είτε κατά μόνας είτε σε ομάδες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλοκαιρινός επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να οδηγηθούν και πάλι στο κέντρο οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο.

spiti

Aξίζει να σημειωθεί ότι ιδιώτες έχουν δώσει πάνω από 500.000 ευρώ για να βγει το έργο του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού. "Για να βγούμε στο φως όλοι και μαζί", όπως είπε χαρακτηριστικά...

polites

Οι ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τους αριθμούς

Πίσω από κάθε στατιστικά, πίσω από κάθε αριθμό που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, υπάρχουν εκατοντάδες συναισθήματα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού βρήκαν ένα καταφύγιο.

Ο κ.Μιχάλης από την Αθήνα, γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική. Με τον πατέρα του είχαν κατασκευαστική εταιρεία, όμως μετά το θάνατο του πατέρα του και το 2009, η οικονομική κρίση "λάβωσε" τον κατασκευαστικό κλάδο.

Μιχάλης ιστορίες ιδρύματα καλοκαιρινού ηράκλειο

"Είμαι εδώ για αυτή την ανατροπή στη ζωή μου" - είπε ο κ.Μιχάλης, περιγράφοντας τη δράση του στην Πεύκη Αττικής, όπου σύστησε Κοινωνικό Πολυϊατρείο για το οποίο μάλιστα έχει βραβευτεί τρεις φορές. "Αλλά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ψυχή δεν μπορείς να τα διαφημίσεις ούτε να μιλήσεις πολύ γι' αυτά" - τόνισε ο ίδιος."Η ανθρωπιά δεν είναι χαρακτηριστικό που αποκτάς με το πέρασμα του χρόνου. Είναι η καλοσύνη, η αγάπη, το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο σου, η ανάγκη να βοηθήσουμε τοους συνανθρώπους μας" - πρόσθεσε, "ένα είδος ανάγκης που δεν καλύπτεται με απόκτηση υλικών αγαθών, είναι η προσωπική ευχαρίστηση, η εσωτερική υπερηφάνεια που έχουμε όταν βοηθάμε άλλους ανθρώπους".

Ο ίδιος τόνισε ότι "δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση απ΄ το να βλέπεις ανθρώπους να χαμογελάνε και πίσω από το χαμόγελο τους να κρύβεσαι εσύ".

Το λόγο πήρε κατόπιν ο κ.Μανώλης, πατέρας 4 παιδιών, οποίος το 2010 είχε ένα εργατικό ατύχημα. Όπως είπε, μετά το ατύχημα πέρασε δύσκολα καθώς αδικήθηκε από την εργασία του και το σύστημα και περιήλθε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. "Αλλά δεν είμαστε ορφανοί σ' αυτή τη ζωή, υπάρχει Θεός" - είπε, εξηγώντας πως επειδή είχε δουλέψει στη νύχτα, δεν είχε οικονομικό πρόβλημα και γνώριζε ανθρώπους για να χτυπήσει πόρτες. "Όμως δεν το έκανα. Αναζήτησα το Θεό και τον βρήκα. Υπάρχει ο Θεός δίπλα μας" - είπε με νόημα.

Ιδρύματα Καλοκαιρινού προσφορά ηράκλειο

"Ευχαριστώ τον κ. Καλοκαιρινό που άπλωσε ένα χέρι να βοηθήσει και πήρα δύναμη, αυτά τα 12 χρόνια που παίρνω φαγητό, το ρουχισμό για εμένα και την οικογένεια μου. Ήμουν άνθρωπος της νυχτας και ανά πάσα στιγμή μπορούσα να κάνω το κακό, αλλά άλλαξα με την εμπειρία μου εδώ. Ευχαριστώ για το έργο που γίνεται εδώ" - σημείωσε ο ίδιος.

 

Ο επικεφαλής κοινωνικός λειτουργός, υπεύθυνος του Κοινωνικού Χώρου, Διονύσης Κοκκώνης αναφέρθηκε στην προσπάθεια για μια ολιστική προσέγγιση. "Η παροχή είναι μόνο η αρχή, με σκοπό να ακούσουμε τις ανάγκες του άλλου" - είπε κι εξήγησε ότι "μια σακούλα φαγητό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της φτώχειας, της ανεργίας, της αστεγίας... Προσπαθούμε να παρέχουμε περισσότερα από όσα ένα πρόγραμμα απαιτεί".

Διονύσης Κοκκώνης Ιδρύματα Καλοκαιρινού ηρακλειο

"Υπάρχουν κάποια ευχαριστώ των ανθρώπων που είναι εκ βάθους καρδίας, καμιά φορά το αυτονόητο είναι το πιο δύσκολο να επιτευχθεί" - σημείωσε και εξέφρασε την επιθυμία να εργάζεται στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού και τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά όπως υπογράμμισε "θα ήθελα να μην υπάρχουν οι ανάγκες για να δουλεύω εδώ!".

Φιλαρέτη Χρονάκη ιδρύματα Καλοκαιρινού Ηράκλειο

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων, Φιλαρέτη Χρονάκη ανέφερε: "Κάνατε πράξη αυτό που είπε ο Καζαντζάκης: Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ".

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του μάγειρα του Κοινωνικού Χώρου, Δημήτρη Καραπουλάκη: "Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να ακούς ανθρώπους 60-70 χρονών να λένε "το φαγητό σου μου θυμίζει το σπίτι μας, το φαγητό της μητέρας μας" ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν σπίτι πια..."

Καραπουλάκης μάγειρας Κοινωνικός Χώρος Ιδρύματα Καλοκαιρινού Ηράκλειο

"Το μόνο που μας χωρίζει, είναι αυτός ο πάγκος"

Η βοηθός κουζίνας του Κοινωνικου Χώρου, Μαρίνα Παπαγγελή διηγήθηκε ένα περιστατικό που την άγγιξε, με μια μητέρα 6 παιδιών, που "δεν πίστευε την ποσότητα του φαγητού που της δίναμε και ήθελε να μας φιλήσει τα χέρια". "Τότε απαντήσαμε ότι μέχρι πριν λίγο καιρό κι εμείς άνεργοι ήμασταν. Το μόνο που μας χωρίζει είναι αυτός ο πάγκος..."

Ιδρύματα Καλοκαιρινού προσφορά ηράκλειο

εμμανουέλα ασσαριωτάκη ιδρύματα καλοκαιρινού

Από τα σκοτάδια στο φως

Η διαχειρίστρια του Κοινωνικού Χώρου, Εμμανουέλα Ασσαριωτάκη θυμήθηκε "έναν χειμώνα με δριμύ ψύχος, μία κυρία που ήρθε με τα παιδιά της για να μας ζητήσει παπούτσια για τα μικρά. Κοιτάζοντας τα πόδια των παιδιών είδαμε ότι φορούσαν καλοκαιρινά πέδιλα χωρίς κάλτσες". Η κ.Ασσαριωτάκη συγκινημένη και δακρυσμένη, κατέβηκε από το βήμα.

Ιδρύματα Καλοκαιρινού προσφορά ηράκλειο

Περίπου 753.250 προϊόντα κάθε λογής έχουν δοθεί μόνο από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, είπε ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Κοινωνικού Χώρου, Αντώνης Μαράκης. Ο ίδιος θυμήθηκε "την κ.Ελένη που ήθελε να αυτοκτονήσει και μετά από δύο ώρες συζήτησης και ένα κέρασμα - μια απλή πορτοκαλάδα - γελούσαμε και είχαμε βγει στο φως μαζί". Όταν η δουλειά γίνεται το χόμπι σου σε πάει ένα βήμα παραπέρα σαν άνθρωπο, βγαίνουμε στο φως όλοι μαζί, κατέληξε ο ίδιος.

Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη

"175 οικογένειες εξυπηρετεί το Κοινωνικο Παντοπωλείο του δήμου Ηρακλείου, 400 γεύματα σε μαθητές, διανέμει ξυλεία θέρμανσης σε οικογένειες, Κοινωνικό Φαρμακείο και Κέντρο Αστέγων, Κοινωνικό ιατρείο που λειτουργεί ως 4η ΤΟΜΥ. 11 προγράμματα βοήθεια στο σπίτι που εξυπηρετούν πάνω από 1.200 ανθρώπους" - περιέγραψε η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, σημειώνοντας ότι "η προσφορά απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, καταγωγής".

Η ίδια ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν και στο πρώτο lockdown, περιέγραψε την αγωνία των υπηρεσιών για τη διανομή των συσσιτίων. "Τότε μία νέα ομάδα ανθρώπων ήρθε στο δήμο και με ειδική άδεια διένειμε τα γεύματα στους ωφελούμενους των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού" - είπε και υπογράμμισε: "Κύριο μέλημα είναι ουδείς πολίτης να νιώθει μόνος και αβοήθητος στις δύσκολες μέρες που διανύουμε".

Μαρία Δαμανάκη Κέντρο πρόνοιας Ιδρύματα Καλοκαιρινού Ηράκλειο

"Δε χρειαζόμαστε άλλες δομές κλειστής φιλοξενίας. Χρειαζόμαστε το δόγμα του ατελέσφορου αλτρουϊσμού, τις παρεμβάσεις που λειτουργούν ανακουφιστικά προς τα ευάλωτα πρόσωπα γιατί αύριο μπορεί να είμαστε εμείς εκείνοι που χρειάζονται προστασία" - είπε η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Δαμανάκη.

kalokairinos

kalokairinos

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023

11:00 – 14:30  «Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη του Κοινωνικού Χώρου». Εμπειρίες και βιώματα που μπορούμε να μοιραστούμε (με προεγγραφή)
17.00 – 19.00 «Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε…γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε». Άσκηση και παιχνίδι στην τρίτη ηλικία (με προεγγραφή)

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023

10:00 – 13:00 Κομμωτήριο Εθελοντισμού: Δωρεάν κούρεμα για όλους, γυναικείο χτένισμα και ανδρικό ξύρισμα από επαγγελματίες κομμωτές.
13:00 – 15:00 Κοπή πίτας για το 2023 με την μουσική συντροφιά του Γιάννη Κασσωτάκη.
 


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ