«Δεν ακυρώνονται όλες οι κοπές δέντρων σε όλη την πόλη»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

H Ειδική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, εξηγεί στο Cretalive

Διευκρινίσεις αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τις κοπές δέντρων στο Ηράκλειο δίνει, μέσω του cretalive, η κ. Μαρία Κοζυράκη, Ειδική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναφέροντας ότι «η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να εκτελεστεί επειδή λήφθηκε χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, με μη νόμιμο τρόπο».

Ωστόσο το πρωί της Τετάρτης 18/1 προέκυψε ζήτημα στο Μασταμπά με κατοίκους οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί ώστε να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα τους επειδή θα γινόταν εργασίες συντήρησης σε πεύκο της περιοχής. Οι κάτοικοι, όμως, δεν απομάκρυναν τα αυτοκίνητα τους ενώ παράλληλα συγκεντρώθηκε μία μικρή ομάδα εξ αυτών ώστε να παρεμποδίσουν τα συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου να προχωρήσουν στις εν λόγω εργασίες.

Πάντως η κ. Μαρία Κοζυράκη εξηγεί ρητά και κατηγορηματικά ότι η Αποκεντρωμένη έκανε δεκτή την συγκεκριμένη προσφυγή των κατοίκων εναντίον συγκεκριμένης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει ή απαγορεύει τις κοπές όλων των δέντρων στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζει ότι «Οι κάτοικοι του Μασταμπά είχαν προσφύγει κατά μίας συγκεκριμένης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για κοπή των 22 δένδρων στην ευρύτερη περιοχή προβάλλοντας κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι έγιναν δεκτοί, διότι η λήψη της απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο προσέκρουε στη νομιμότητα. Η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης έγινε μη νόμιμα».

dentro33

Ειδικότερα, η Ειδική Γραμματέας τονίζει «ότι υπήρξαν στην αρθρογραφία υπόνοιες των τελευταίων ημερών ότι η Αποκεντρωμένη έκανε έλεγχο σκοπιμότητας στην απόφαση απορρίπτοντας ουσιαστικά την κοπή των δέντρων. Κάτι το οποίο δεν ισχύει ουσιαστικά γιατί η απόφαση της Αποκεντρωμένης είχε να κάνει με τη διαδικασία λήψης της απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει πρωτόκολλο το οποίο δεν τηρήθηκε και αυτό καθιστά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μη νόμιμη. Στον τύπο της απόφασης ήταν όλα λάθος».

Επίσης επισημαίνει ότι «η απόφαση δεν ακυρώθηκε για λόγους ουσίας γιατί δεν υπήρχε η αρμοδιότητα (έλεγχος σκοπιμότητας) να ελέγξουμε εμείς ως Αποκεντρωμένη αυτό. Έγινε έλεγχος νομιμότητας και κατέληξε στο να γίνει δεκτή η προσφυγή των κατοίκων».

Καταλήγοντας εξηγεί ότι «Αυτό ήθελα να γίνει ξεκάθαρο. Η αρμοδιότητα μας στον έλεγχο της συγκεκριμένης απόφασης είχε να κάνει αποκλειστικά με τη νομιμότητα και όχι με σκοπιμότητα».

 

Δείτε επίσης:

Δικαιωμένοι αλλά και ανήσυχοι οι 98 της προσφυγής για τα δέντρα του Μασταμπά

Στον "πάγο" το θέμα της κοπής των δέντρων

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ