ΚΡΗΤΗ

Δένδιας από Ηράκλειο: Σαφής ο στρατηγικός ρόλος της Κρήτης - Τι είπε για την "Ασπίδα του Αχιλλέα"

Στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης μίλησε ο Υπουργός Άμυνας - Αναφέρθηκε και στις δραματικές εξελίξεις στην Συρία

Δένδιας Αναπτυξιακή Διάσκεψη
Photo Credits: @Cretalive

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Με την ομιλία του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια  ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης, στο Ηράκλειο, το τελευταίο μέρος των εργασιών της Αναπτυξιακής Διάσκεψης Κρήτης που διοργάνωσε η νεοσύστατη Επιτροπή Κρήτης του ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με την υποστήριξη των τεσσάρων Επιμελητηρίων του νησιού. 

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι κανείς πρέπει να κοιτάξει τις γεωπολιτικές εξελίξεις για να δει τι ρόλο μπορεί να παίξει η Κρήτη. Όπως επεσήμανε το νησί "είναι επάνω στον άξονα βορά - νότου και ανατολής - δύσης, του γεωπολιτικού και του χάρτη ενέργειας". 
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Συρία, όπου - κατά τον Υπουργό - "αυτή τη στιγμή επικρατεί πλήρως το Σουνιτικό στοιχείο". 
"Η Συρία παραμένει ένα ερώτημα απέναντι στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να έχει μια σαφέστατη θέση και υπέρ των χριστιανικών πληθυσμών" επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η Κρήτη είναι το κοντινότερο ελλαδικό τμήμα προς την χώρα αυτή.

Image
Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης Δένδιας
Photo Credits: @Imageonline.gr

Ο Υπουργός μίλησε για το αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, το σχέδιο που έχει λάβει την ονομασία “Ασπίδα του Αχιλλέα”, γιατί - όπως τόνισε "έχει πέντε επίπεδα, όπως και η ασπίδα του Αχιλλέα".

Τα πέντε επίπεδα άμυνας που περιλαμβάνει η "Ασπίδα" είναι:

  • Αντιπυραυλική προστασία
  • Αντιαεροπορική άμυνα
  • Αντι-drone τεχνολογία
  • Αντιπλοϊκή άμυνα
  • Ανθυποβρυχιακή θωράκιση

Στα πέντε αυτά επίπεδα είχε αναφερθεί ο κ. Δένδιας και κατά την επίσκεψη του στην 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να έχουμε συστήματα σύγχρονα, ευέλικτα, δυνάμενα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, γιατί ακριβώς η ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε πρόκληση θα την αποτρέψει», και πως «η προετοιμασία και τα κατάλληλα συστήματα είναι που οδηγούν στην ειρήνη. Δεδομένο που επιδιώκει επιδιώκει η ατζέντα 2030». 

Ο κ. Δένδιας μίλησε και για την σημασία της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας ΑΟΖ, που "αποδεικνύει την τεράστια σημασία της Κρήτης για τη χώρα και το ρόλο που μπορεί να παίξει το νησί για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ", ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει "νομικό κατασκεύασμα" το τουρκολιβικό μνημόνιο, που αγνοεί την Ελλάδα και την Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. "Σαν εμείς να υπογράφαμε ελληνοϊσπανικό μνημόνιο αγνοώντας την Ιταλία και τη Σικελία, πόσο βάσιμο θα ήταν αυτό" αναρωτήθηκε ο Υπουργός;

Ο ευλογημένος τόπος και οι ηχηρά παρόντες Κρητικοί 
Image
Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης Δένδιας
Photo Credits: @Imageonline.gr

Ο Υπουργός Άμυνας έκλεισε την ομιλία του με ιδιαίτερα κολακευτικές αναφορές για την Κρήτη και τους Κρητικούς. 
"Εδώ στην Κρήτη υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις εκπληκτικής καινοτομίας,  το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει μοχλεύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο καρπούς που θα αποδώσουν πολύ σύντομα,  είστε σ' έναν ευλογημένο τόπο αλλά είστε και ένα απαραίτητο εθνικό στοιχείο του Ελληνισμού" ανέφερε μεταξύ άλλων για να υπογραμμίσει επίσης ότι οι Κρητικοί ήταν "ηχηρά παρόντες σε όλες τις εθνικές προσπάθειες, πριν καν ενωθεί η Κρήτη με την Ελλάδα"

"Η λαμπρή σας θέση, το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ευκαιρία να κάνουμε την πατρίδα πιο ισχυρή και πιο χρήσιμη για την νέα γενιά των Ελλήνων", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. 

Image
Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης Δένδιας
Photo Credits: @Cretalive
Image
Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης Δένδιας
Photo Credits: @Cretalive


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση