Διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου από τον ΣΕΔΗΚ

Newsroom
Newsroom

Όροι, διαδικασίες, αξιολόγηση, βραβεία, απονομή

Με στόχο να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το ποιοτικό επίπεδο της φετινής ελαιοπαραγωγής από τα Συνεταιρικά και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία, ο ΣΕΔΗΚ σχεδιάζει να οργανώσει διαγωνισμό ποιότητας και για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2022/23. 

Στην οργάνωση του διαγωνισμου αυτου, εκτός του ΣΕΔΗΚ, θα προσκληθούν να μετάσχουν η Περιφέρεια Κρήτης, το Ινστιτούτο Ελιάς, το ΜΑΙΧ, Πανεπιστήμια και άλλοι ελαιουργικοί φορείς. 

Στον διαγωνισμο μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν τα Συνεταιρικά και ιδιωτικά Ελαιοτριβείατων Δήμων Μελών του ΣΕΔΗΚ καθώς και ελαιοτριβεία άλλων Δήμων και περιοχών που συνεργάζονται στενά με αυτόν.

Στόχοι και διαδικασία διαγωνισμού 

Στόχος του διαγωνισμού αυτού θα είναι να επιβραβευτεί η ποιότητα ελαιολάδου σχετικά μεγάλων περιοχών, των οποίων οι παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία ακολουθούν ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, τη φυτοπροστασία (με ιδιαίτερη έμφαση στην δακοκτονία), την συγκομιδή και την έκθλιψη και αποθήκευση του ελαιοκάρπου. 

Με το διαγωνισμό θα βραβευτούν μεγάλες ομοιόμορφες παρτίδες ελαιολάδου ανω των 20 τόνων, που βρίσκονται σε δεξαμενές οι οποίες τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αποφυγή ποιοτικών αλλοιώσεων.

Τα δείγματα θα ληφθούν από επιτροπές που θα συγκροτηθούν κατά Δήμο, θα εξεταστούν με λεπτομερή χημική ανάλυση και οργανοληπτική αξιολόγηση σε πιστοποιημένα εργαστήρια, στα οποία θα παραδοθούν με ειδικούς κωδικούς, χωρίς ονόματα. Με την χημική ανάλυση θα εξεταστεί επίσης και η ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων κάθε συμμετέχοντα θα σταλούν μόνο σε αυτόν αποκλειστικά.

Βασικά, στους διαγωνισμούς αυτούς θα ακολουθηθούν οι κανόνες που εφαρμόζονται στον γνωστό παγκόσμιο διαγωνισμό «Mario Solinas» του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου μετά από κάποιες προσαρμογές τους, ώστε να απλοποιηθούν και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές συνθήκες.

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των διαγωνιζόμενων θα γίνει από επιτροπές ειδικών στις οποιες θα μετέχουν πανεπιστημιακοί και ερευνητές με ανάλογες των θεμάτων σπουδές και εμπειρίες,οι οποίοι θα βαθμολογήσουν τους διαγωνιζόμενους με βάση ειδικά κριτήρια για κάθε διαγωνισμό. Τα ονόματα των μελών των επιτροπών δεν θα ανακοινωθούν πριν από την απονομή των διακρίσεων.

Βραβεία

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα είναι καλαίσθητες πλακέτες με την ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ και ΧΑΛΚΙΝΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ και ΈΠΑΙΝΟΙ σε χαρτί τύπου πάπυρος που θα αντιστοιχούν σε ανάλογες βαθμολογικές βαθμίδες.

Τα βραβεία σε κάθε βαθμίδα μπορεί να είναι περισσότερα του ενός ή και κανένα.

Οι απονομές των βραβείων θα γίνουν σε ειδικές εκδηλώσεις, και θα λάβουν ευρεία δημοσιότητα. 

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους βραβευθέντες για εμπορική προβολή της συγκεκριμένης παρτίδας του ελαιολάδου που βραβεύτηκε. 

Δηλώσεις ενδιαφέροντος

Τα Συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία που ενδιαφέρονται πρέπει να υποβάλλουν «Δηλώσεις ενδιαφέροντος» στο [email protected] ή στο τηλεφωνο 28210-50800, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται και που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, μέχρι την Τετάρτη 15 Δεκεμβριου 2022 ώστε λάβουν αργότερα αναλυτικότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους όρους του διαγωνισμού.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ