Διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

Διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

Ζητούν "τα σχολεία να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προστασίας"

Σε διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης προχωρούν την Τρίτη οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κοκκίνη Χάνι, Δημοτικού Σχολείου Γουβών και Δημοτικού Σχολείου Γουρνών, ζητώντας όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους "τα σχολεία να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προστασίας" αναφορικά και με την πανδημία του κορωνοιού.

Όλη η ανακοίνωση

 

"Σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 οι γονείς των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κοκκίνη Χάνι, του Δημοτικού Σχολείου Γουβών και του Δημοτικού Σχολείου Γουρνών του Δ. Χερσονήσου πραγματοποιήσαμε μαζική κινητοποίηση στο Δήμο Χερσονήσου προκειμένου να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία μας, για την ασφαλή φοίτηση των παιδιών μας εν καιρώ πανδημίας και να απαιτήσουμε να γίνουν άμεσα κινήσεις από όλους τους αρμόδιους για την επίλυση των προβλημάτων. 

Κύριο ζήτημα στις διεκδικήσεις μας είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των μαθητών όπως τις συνιστά ο ΕΟΔΥ, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 15. Τα σχολεία μας αυτή τη στιγμή έχουν αρκετά τμήματα με πάνω από 20 παιδιά.

Επιπλέον, το σοβαρό ζήτημα της καθαριότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου δεν έχει λυθεί εξ ολοκλήρου, ώστε να γίνεται το σχολαστικό καθάρισμα των αιθουσών ανάμεσα στα διαλείμματα, ενώ οι μικρές αίθουσες, κάποιες από τις οποίες είναι παντελώς ακατάλληλες (κοντέινερ) με ανεπαρκή αερισμό, οι περιορισμένοι αύλιοι χώροι, οι λιγοστές τουαλέτες και βρύσες, αποτελούν επιπλέον εμπόδια στη σωστή λειτουργία των σχολείων για την προστασία των παιδιών μας από τον ιό και για τα οποία πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Στη συζήτηση με τον αντιδήμαρχο παιδείας εκφράστηκε από την πλευρά του κατανόηση της αγωνίας των γονέων και επίγνωση των προβλημάτων. Υποσχέθηκε να πιέσει προς την κυβέρνηση για την επίλυσή τους, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε σε κάτι συγκεκριμένο. 

Πιστεύουμε ότι με ευθύνη τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και της τοπικής διοίκησης πρέπει να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία χωρίς να μετακυλύεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

 

Καλούμε τους γονείς των σχολείων μας και τους δασκάλους των παιδιών μας να συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά τον αγώνα μας για την εξασφάλιση της υγείας όλων των παιδιών και να έρθουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης αύριο Τρίτη 15/9/2020 στις 9.00π.μ.
 

 Διεκδικούμε:

 

  • Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να µην έχει πάνω από 15 μαθητές. Αυτό διασφαλίζει όχι µόνο την υγεία αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδοµών ή ακόµα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άµεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτήρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισµό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθµός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τµήµατα µε λιγότερους µαθητές.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθµού µόνιµων εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονοµικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προµήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά, θερμόμετρα, κ.λ.π.)
  • Πρόσληψη σχολικών γιατρών και νοσηλευτών στα σχολεία.
  • Βελτίωση των χώρων υγιεινής (τουαλέτες, βρύσες, κλπ.) ώστε να  πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για το συχνό πλύσιμο των χεριών, όπως ορίζει το σχετικό ΦΕΚ.
  • Εύρεση χώρου για τμήμα ένταξης, τμήμα ΖΕΠ και αίθουσας Covid."

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ