Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ και τη ΔΟΥ Ηρακλείου

Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ και τη ΔΟΥ Ηρακλείου

Από εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ και την ΔΟΥ Ηρακλείου πραγματοποίησαν η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η ΔΑΣ Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου με αφορμή την πανελλαδική μέρα δράσης στον Επισιτισμό, Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία.

 Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

Κύρια αιτήματα της κινητοποίησης είναι να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας και να γίνει άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε εφορία, ΔΕΚΟ, τράπεζες.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης του ΟΑΕΔ και με τον διευθυντή της ΔΟΥ Ηρακλείου, στους οποίους και κατατέθηκαν υπομνήματα με τα παρακάτω αιτήματα:

Στον ΟΑΕΔ:

 • Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Αμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
 • Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
 • Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας. Να σταματήσει η επιδότηση των εργοδοτών με «ζεστό» χρήμα. Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους ανέργους.

Στην Εφορία:

 • Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε εφορία, ΔΕΚΟ, τράπεζες.
 • Πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
 • Διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λπ.). Διαγραφή κάθε ποσού που αναλογεί σε ανατοκισμό. Διαγραφή ποσοστού ύψους 50% από την οφειλή στις τράπεζες μετά τη διαγραφή των τόκων. Μη επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των τραπεζών.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για τη διασφάλιση του εισοδήματος μας. Δυναμώνουμε την οργάνωση μας και την πάλη μας! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη. Κανένας μόνος του! Μην ξεχνάμε συνάδελφοι. Η αγωνιστική στάση δεκάδων σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού τους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έδωσε στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία το μήνυμα ότι είμαστε όρθιοι και δυνατοί, ότι δεν κάνουμε πίσω. Ότι κερδίσαμε το διεκδικήσαμε, δε μας το χάρισαν!

Κάνουμε πέρα τις αυταπάτες και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των σωματείων του κλάδου μας στο Ηράκλειο. Καλλιεργούν στάση αναμονής και εφησυχασμό στους εργαζόμενους με τα μεγάλα λόγια πριν το άνοιγμα της σεζόν περί «κινητοποιήσεων όπου δεν εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η τοπική κλαδική σύμβαση», που «ξεχρεώθηκαν» με 2-3 τουφεκιές στον αέρα το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και μετά πήγαν περίπατο. Έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν τη σημερινή κινητοποίηση που δεν είχαν καν προγραμματίσει, που δεν είχαν ανακοινώσει, ούτε φυσικά οργανώσει με κανένα τρόπο, αλλά έδωσαν συνέντευξη τύπου και θα καταθέσαν υπόμνημα στην Περιφέρεια, που ...πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων! Μας καλεί να κάτσουμε σπίτι μας και να αρκεστούμε στα κουπόνια σίτισης που θα μοιράσουν.

Στέλνουμε και σήμερα ένα μήνυμα: Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα! Δε θα δεχτούμε να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η ζωή μας για να γλιτώσουν τη «χασούρα» των κερδών οι εκμεταλλευτές μας. Θα αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα εργασιακά μας δικαιώματα:

 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και τα μέτρα των μνημονίων και όλες οι αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
 • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων, οι άδειες και το επίδομα αδείας, με βάση το μισθό των εργαζομένων.
 • Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλο τον κλάδο.
 • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.
 • Να απαγορευτούν οι απολύσεις.
 • Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Απαιτούμε την διασφάλιση της υγείας μας:

 • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
 • Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ