Διημερίδα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Newsroom
Newsroom

Η διημερίδα που ξεκίνησε σήμερα, έχει στόχο την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης

Διημερίδα, με θέμα «Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Εκφάνσεις, Δράσεις Διαφύλαξης και Προοπτικές» πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, στην Αίθουσα «Ανδρόγεω» και στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Η διημερίδα που ξεκίνησε σήμερα, έχει στόχο την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Πρόκειται για διοργάνωση από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή «Πλοηγός» που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με στόχο την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης. 

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη «η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της Κρήτης που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό και επιδιώκουμε μέσα από αυτή τη δράση να ενημερώσουμε τους ανθρώπους μας, πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς, εκπαιδευτικούς και όλους όσους έχουν σχέση με το αντικείμενο, για όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να αναδείξουμε και να εξελίξουμε περαιτέρω, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης». 

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού η Έλενα Μπαζίνη εξήγησε πως η πρωτοβουλία αποτελεί δράση μιας μεγάλης προσπάθειας «να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την αξία διαφύλαξης και ανάδειξης της ζωντανής κληρονομιάς, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κρήτης», εξηγώντας πως αν και η ορολογία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, «ωστόσο αφορά τις ζωντανές εκφάνσεις του πολιτισμού μας, έθιμα, παραδόσεις, μουσικοχορευτικές παραδόσεις, αγροδιατροφικές παραδόσεις, εθνο-βοτανικές πρακτικές», όπως ανέφερε.

Από το τμήμα Μουσείων της Ίδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού η Μαρία Ζαχαράκη σημείωσε πως η διοργάνωση αποσκοπεί στο «να συνεχίσουμε το διάλογο που ήδη έχει ξεκινήσει με τα μουσεία νεότερου πολιτισμού με σκοπό να δικτυωθούμε, να βελτιώσουμε τις λειτουργίες των μουσείων και να γνωρίσουν τα μουσεία καλύτερα τη διαδικασία της αναγνώρισης. Ήδη το Μουσείο Καζαντζάκη έχει αναγνωριστεί κι αυτό βοηθάει όλα τα μουσεία».

Η είσοδος στη διημερίδα είναι δωρεάν και συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μουσείων, συλλόγων και ομάδων πολιτών, καθώς και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων που ασχολούνται με τη διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

άυλη πολιτιστική κληρονομιά

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ