"Δικό μου σώμα, δική μου απόφαση" ... και στην Κρήτη

Newsroom
Newsroom

Συγκέντρωση το απόγευμα στο Ρέθυμνο

Ενώνουν τη φωνή τους γυναίκες και στην Κρήτη, που το απόγευμα στις 18.30 θα συγκεντρωθούν στη Μεγάλη Πόρτα, στο Ρέθυμνο, για την υπεράσπιση του νομικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση, με αφορμή την ανακοίνωση της Ιερά Συνόδου και την εγκύκλιο «Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων».

Σχολιάζοντας μάλιστα την αφοριστική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της αποψινής συγκέντρωσης παραπέμποντας στη διάσημη Αμερικανίδα φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ, η οποία είχε πει "Αν οι άντρες μπορούσαν να μείνουν έγκυοι, η άμβλωση θα ήταν ιερό μυστήριο της εκκλησίας"!

άμβλωση
Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της συγκέντρωσης του Ρεθύμνου αναφέρουν τα εξής:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε προσφάτως την αποστολή εγκυκλίων συμπεριλαμβανομένης και της “Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων" προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς κατά την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Το παραπάνω κήρυγμα που θα πραγματοποιηθεί στις εκκλησίες της χώρας στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 δεν είναι πρωτοφανές και έρχεται σε αντίθεση με κάθε αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός μας.

Μέσα στο ευρύτερο κλίμα του σκοταδισμού, να αναφέρουμε και το χαρακτηριστικό κατάπτυστο - σεξιστικό σποτάκι του ανδροκρατούμενου από παπάδες, πολιτικούς, celebrities και επιστήμονες «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας»  το οποίο ακυρώθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις. 

Εν έτη 2022 το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να είναι και Θρησκευμάτων με αποτέλεσμα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας να παραγκωνίζεται και παράλληλα εκπρόσωπος των «θρησκευμάτων» να δηλώνει δημόσια πως “Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει''. Τι παράδειγμα δίνει; 

Αυτή η συνεχόμενη υποβάθμιση της γυναίκας ενισχύει τον κρατικό μηχανισμό που 

θεωρεί ότι οι γυναίκες εκφράζονται εξολοκλήρου από το μητρικό ρόλο. Η έκτρωση λοιπόν, που σε αυτή τη περίπτωση μεταφράζεται ως αμάρτημα για την εκκλησία, χρησιμοποιείται και ενίοτε ως «αμαρτία» έναντι του Κράτους συνδυασμένη με τις χαμηλές γεννήσεις και την προστασία της πατρίδας με την αφήγηση ότι θα γεμίσουμε μουσουλμάνους και άλλους ξένους που «θα κατακλύσουν τη χώρα».

Από ηθικής άποψης η κουβέντα, στους εκκλησιαστικούς χώρους, εστιάζει στην ανθρώπινη ζωή που «δολοφονείται». Όμως αυτό δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη η οποία διαχωρίζει το πραγματικό πρόσωπο από αυτό που δύναται να υπάρξει. Τα δικαιώματα μιας γυναίκας που είναι το πραγματικό πρόσωπο και ήδη υπάρχει, υπερτερούν.

Σήμερα παγκοσμίως καταγράφονται 47.000 θάνατοι γυναικών ανά έτος, που λόγω νομικών και οικονομικών εμποδίων καταφεύγουν σε παράνομες και μη ασφαλείς για την υγεία τους μεθόδους.

Στην Ελλάδα του 2022 με το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει, το βιοτικό επίπεδο να πέφτει και τη φιλελεύθερη αγορά να μας καταπίνει, μπορεί να έχουμε το νόμο (προς το παρόν) με το μέρος μας όμως δεν έχουμε όλες τη δυνατότητα. Η ταξική πραγματικότητα είναι αυτή που αρκετές φορές μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στη διαδικασία της άμβλωσης ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι και ο λόγος επιλογής. 

Η νομιμοποίηση της άμβλωσης και το δικαίωμα των γυναικών στον έλεγχο του σώματός μας δεν προϋπήρχε, ούτε μας χαρίστηκε, είναι κατάκτηση επίμονων αγώνων, αλλά οι κατακτήσεις μας αποδεικνύονται επισφαλείς, η απαγόρευση των αμβλώσεων στα λεγόμενα προηγμένα κράτη, αρχικά στη Πολωνία και έπειτα στις ΗΠΑ φαίνεται να ξεκινούν νέο κύμα καταπιέσεων του γυναικείου σώματος. 

Η εγκυμοσύνη, όταν είναι ηθελημένη από τη γυναίκα, είναι κάτι όμορφο και δημιουργικό, όταν όμως είναι εξαναγκαστική, είναι βία, είναι αντικειμενοποίηση, στέρηση της προσωπικότητας και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της γυναίκας.

Ως γυναίκες δε δεχόμαστε κανέναν άντρα, ρασοφόρο, πολιτικό, αξιωματούχο να αποφασίζει για το σώμα και την αυτοδιάθεση μας.

Και δη μια εκκλησία που εκθειάζει την τεκνοποίηση ενώ ξεπλένει τους βιαστές εκπροσώπους της, με πιο πρόσφατα το βιασμό 15χρονου κοριτσιού και απόπειρα βιασμού 18χρονης από ιερέα σε κατηχητικό στα Κάτω Πατήσια και τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό και κακοποίηση 19χρονου ΑΜΕΑ στα Χανιά από δύο ιερείς και άλλο ένα άτομο.

 

ΔΕ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ:

Πόσους πολίτες/ στρατιώτες/ υπηκόους θέλετε να γεννήσουμε με πρόσχημα το δημογραφικό

Αν η θρησκεία σας είναι ηθικώς αντίθετη στην επιλογή της άμβλωσης

Αν ονομάζετε δολοφονία την αντισύλληψη

Αν βαφτίζετε παιδοκτονία την έκτρωση

 

ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ:

Να έχουμε αμβλώσεις ασφαλείς, δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία

Να έχουμε πρόσβαση ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική μας θέση, εθνικότητα, χρώμα

Να έχουμε ασφάλεια σε περίπτωση εγκυμοσύνης

Να έχουμε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και αυτονομία μας

Να μην μας αντιμετωπίζουν σαν αναπαραγωγικές μηχανές

Να μην σχολιάζουν τα σώματα και τις σεξουαλικές προτιμήσεις μας

Να μην θεωρούν ότι επειδή δεν απαγορεύουν την έκτρωση είναι δημοκράτες

Να μην θεωρούν ότι επειδή απαγορεύουν την έκτρωση προστατεύουν την υγεία μας

Να μην μας βιάζουν

Να μην μας σκοτώνουν

 

Κι αν επιβιώσουμε από όλα αυτά,

Εμείς θα αποφασίσουμε αν θα κάνουμε παιδιά!

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ