Δήμας από Ηράκλειο: Ο ΒΟΑΚ γίνεται για τους Κρητικούς, όχι για τον υπερτουρισμό

Πέντε νέες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ - Τι είπε για το Καστέλλι, τα φράγματα και τα σχολεία

"Η σημερινή μέρα είναι ιστορική, όχι μόνον για την Κρήτη αλλά για όλη τη χώρα με δεδομένο ότι ο ΒΟΑΚ είναι μια υποδομή εθνικής εμβέλειας, η τελευταία εκκρεμότητα που έχει η ελληνική Πολιτεία όσον αφορά στους αυτοκινητόδρομους, ένα έργο που αναδιαμορφώνει το αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης", επισήμανε από το Ηράκλειο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, στο πλαίσιο του 3ου ET-Forum με θέμα «Κρήτη 2030: Ανάπτυξη, υποδομές, ενέργεια, βιομηχανία, τουρισμός, πρωτογενής τομέας».

Image
Χρίστος Δήμας, Ηράκλειο
Photo Credits: @Cretalive.gr

"Πριν από ένα χρόνο στον ίδιο χώρο υπογράψαμε τη σύμβαση για τον ΒΟΑΚ. Υλοποιήσαμε τις δύο παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, μετά θέλαμε να ξεκινήσουμε και τις παρακάμψεις στις πόλεις, το κάναμε κι αυτό νωρίτερα απο ό,τι ήταν προγραμματισμένο αξιοποιώντας τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα έχουμε παντού εργοτάξια στα πρότυπα του έργου Πάτρα- Πύργος. Εκεί μηδενίσαμε τις μετωπικές συγκρούσεις και τα δυστυχήματα. Στην Κρήτη έχουμε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος και δεν γίνεται να μην πάρουμε πρωτοβουλίες", σημείωσε ο Υπουργός και αναφέρθηκε εκτενώς στα σημεία οδικής ασφάλειας όπου υπάρχουν παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Τροχαία και την ΕΛ.ΑΣ.

Όπως είπε, τα συγκεκριμένα έργα έχουν περατωθεί στα τμήματα Χανιά – Κολυμπάρι και ΧΥΤΑ Ηρακλείου – Λινοπεράματα και εξελίσσονται στα τμήματα Σούδα –Γεωργιούπολη, Ρέθυμνο – Γεροπόταμος και Πετρές – Ατσιπόπουλο, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν γίνει και στα άλλα δύο εναπομείναντα τμήματα: Κίσσαμος – Κολυμπάρι και Γεροπόταμος – ΧΥΤΑ Ηρακλείου.

«Δεν περιμένουμε τον νέο ΒΟΑΚ για να κινηθούμε με περισσότερη ασφάλεια. Στόχος μας είναι η άμεση μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων και γι΄ αυτό μπαίνουν διαχωριστικά, σημάνσεις και φωτισμοί, γίνονται φυτοκοπές και κλαδοκοπές σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας του δρόμου, σε μήκος 131 χλμ», δήλωσε αναλυτικά.

Σχολιάζοντας δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο και αναδεικνύει τις οδικές υποδομές ως τη σημαντικότερη ανάγκη στην Κρήτη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών χαρακτήρισε τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης «έργο εθνικής εμβέλειας», σημειώνοντας ότι, πλέον, λειτουργούν εργοτάξια και στα τρία τμήματα του έργου, από την Κίσσαμο Χανίων μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων.

Επεσήμανε πως με οδηγία του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών χρηματοδοτεί μελέτες ώστε ο ΒΟΑΚ να φτάσει μέχρι τη Σητεία και συμπλήρωσε: «Η Κυβέρνηση δημιουργεί τις υποδομές που έχει ανάγκη η Κρήτη εδώ και δεκαετίες και αυτό δεν είναι εξαγγελία, αλλά έργο, το οποίο πραγματοποιείται και το βλέπουν όλοι».

Image
Σταύρος Αρναουτάκης, Φόρουμ
Photo Credits: @Cretalive.gr

Για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι, ο Υπουργός είπε ότι πρόκειται για μία από τις πλέον σύγχρονες αεροπορικές υποδομές της Ευρώπης. Δήλωσε πως η πρόοδος κατασκευής προσεγγίζει ήδη το 70%, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τα κρίσιμα συστήματα αεροναυτιλίας και λειτουργίας του αεροδρομίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ο Υπουργός έθεσε στόχο το νέο αεροδρόμιο να λειτουργήσει εντός του 2028 και υπογράμμισε ότι «μαζί με τον ΒΟΑΚ, ο χάρτης των υποδομών της Κρήτης αναβαθμίζεται καταλυτικά. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για τον ρόλο που θα διαδραματίζει η Κρήτη στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους διεθνών μεταφορών, αλλά και στον νέο οικονομικό διάδρομο Ευρώπης – Ινδίας, τον διάδρομο IMEC, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο κόμβο».

Ο Υπουργός μίλησε, επίσης, για τα σημαντικά έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων στην Κρήτη, μεταξύ των οποίων το Φράγμα Πλακιώτισσας στη Μεσαρά, τα έργα ενίσχυσης του ταμιευτήρα Μπραμιανού στο Λασίθι, τα αρδευτικά δίκτυα στο Οροπέδιο Λασιθίου και το φράγμα Πλατύ Ρεθύμνου. «Είναι έργα δύσκολα τεχνικά, δαπανηρά, αλλά αναγκαία για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στο νησί, το οποίο τροφοδοτεί ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.  

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Δήμας και στο πρόγραμμα ανακαίνισης σχολικών μονάδων «Μαριέττα Γιαννάκου», λέγοντας πως με τις επιπλέον 14 σχολικές μονάδες που εντάχθηκαν στη δεύτερη φάση του προγράμματος, ανακαινίζονται, συνολικά, 47 σχολεία στο νησί.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποδομών στην Κρήτη.

«Δημιουργούμε ανθεκτικές και βιώσιμες υποδομές που ενισχύουν την ασφάλεια, υποστηρίζουν την οικονομία και, πρωτίστως, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών γιατί τα έργα στην Κρήτη αφορούν πρώτα απ΄ όλους τους Κρητικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του ΒΟΑΚ στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, τόνισε ότι έχει δοθεί από το Υπουργείο η εντολή στους μελετητές να προχωρήσουν με βάση τις υποδείξεις αυτές. "Οπότε, καταλαβαίνετε ότι θα ικανοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι αξιώσεις των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου για την πρόσβαση. Το μήνυμα είναι ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τα αιτήματα των Δήμων και των πολιτών".

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Αντιπεριφερειάρχες και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που συζήτησαν για τεχνικά ζητήματα των μέτρων οδικής ασφάλειας και των εργοταξίων στις πόλεις των Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, στον ΒΟΑΚ.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση