ΚΡΗΤΗ

Δήμος Χερσονήσου: η Μέκκα του τουρισμού «διψάει» και ζητάει επειγόντως 1,5 εκατομμύριο κυβικά νερού

Ζαχ. Δοξαστάκης: «λεφτά χρειάζονται, με ψέματα δεν λύνονται προβλήματα»-ανόρυξη σε πέντε νέες γεωτρήσεις

Δοξαστάκης, Χερσόνησος, Αποσελέμης

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

 

Ούτε σε λιτανείες, ούτε σε «βομβαρδισμούς» νεφών, σκοπεύει να καταφύγει ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης για τη διαχείριση του προβλήματος λειψυδρίας στη …Μέκκα του εγχώριου τουρισμού. Εκείνος μετράει δεδομένα και, όπως έχει υπογραμμίσει κατ’ επανάληψη, μόνο με συγκεκριμένες μελέτες και έργα θα σωθεί η παρτίδα, διαφορετικά θα παρακαλούμε να βρέξει τον Μάιο και ας λέει ο θυμόσοφος λαός «στη χώρα των αμαρτωλών το Μάη μήνα βρέχει». Πριν δύο χρόνια, οι βροχές του Μαϊου είχαν βγάλει στα ανοιχτά το φράγμα του Αποσελέμη, όπως υπενθυμίζει ο δήμαρχος.

Σε λιγότερο από δύο μήνες, την 1η Απριλίου, «ανοίγει» και επίσημα η νέα τουριστική σεζόν σε μία περιοχή που διαθέτει πάνω από 150.000 (!) κλίνες. Και είναι πραγματικά οξύμωρο ότι η Κρήτη που για μία ακόμα χρονιά εκτιμάται ότι «θα πνιγεί» στον τουρισμό-ιδιαίτερα αν συνεχιστεί το καθεστώς ανησυχίας στην Σαντορίνη-απειλείται να …πνιγεί σε μία κουταλιά νερό, από τη λειψυδρία.

Σύμφωνα με τον κ. Δοξαστάκη, αυτή την στιγμή αναζητούν περίπου 1,5 εκατομμύρια κυβικά νερού, τα οποία έπαιρναν από τον Αποσελέμη. Αν δεν βρέξει, τότε, ναι, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, και το κλείσιμο στις βάνες θα είναι αναπόφευκτο μέσα στο καλοκαίρι για να μπορέσουν να κάνουν μία σωστή διαχείριση της κατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει διαθέσιμο νερό όλο το 24ωρο ή για 24ωρα.

Ήδη, όπως έκανε γνωστό, έχουν πάρει έγκριση για την ανόρυξη πέντε γεωτρήσεων. «Έχουμε καταφέρει Μάλια, Σταλίδα, Μοχός και μισή Χερσόνησος να απεξαρτηθούμε τελείως από το φράγμα του Αποσελέμη. Δεν παίρνουν τώρα νερό από το φράγμα. Έχουμε γεωτρήσεις και τώρα θα βγάλουμε πέντε νέες γεωτρήσεις. Έχουμε πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και θα ανορύξουμε μία γεώτρηση στην Χερσόνησο, μία στις Ποταμιές και τρεις στην περιοχή της Επισκοπής. Αν καταφέρουμε και βγάλουμε κάποιες γεωτρήσεις, αυτές αποδώσουν και τις ρίξουμε στο δίκτυο, έχει καλώς, διαφορετικά θα κάνουμε ρυθμίσεις, πρόγραμμα διανομής».

Image
fragma aposelemi aposelemis
Photo Credits: @Evangelos Mpikakis via unsplash

Ο δήμαρχος Χερσονήσου καυτηριάζει με έμφαση ότι προ τριμήνου είχαν ξεκινήσει να κρούουν κώδωνα κινδύνου, αλλά η …κώφωση των αρμοδίων ήταν αποτρεπτική ώστε οι προειδοποιήσεις και οι προτάσεις τους να βρουν ευήκοα ώτα. «Δεν ασχολούνται… Δεν βοηθάει σε τίποτα η πολιτεία, ούτε τα υπουργεία βοηθούν, ούτε η Αποκεντρωμένη, κανείς… Χρειάζονται μελέτες και έργα. Τόσο απλά και ξεκάθαρα» υπογραμμίζει, επαναλαμβάνοντας ότι αν προχωρούσε η πρόταση τους για τη δημιουργία νέου αγωγού, από τα Μάλια μέχρι το διυλιστήριο του Αποσελέμη, εκεί που κατασκευάζεται ο ΒΟΑΚ, στο τμήμα Χερσονήσος-Νεάπολη, θα άλλαζαν δραστικά τα δεδομένα μεταφοράς του νερού μέσω του καινούργιου αγωγού του Αποσελέμη, αντί να χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού εξαιτίας του πεπαλαιωμένου και χιλιοτρυπημένου δικτύου μέχρι το Ηράκλειο.

«Να βρουν λεφτά για τις μελέτες και τα έργα. Λεφτά χρειάζονται, με ψέματα δεν λύνονται προβλήματα. Μιλάμε για τη Μέκκα του τουρισμού. Εδώ βρίσκεται το 20% του τουρισμού της Ελλάδας. Είναι μια περιοχή με πάνω από 150.000 κλίνες, με 54 πεντάστερα ξενοδοχεία και 110 τετράστερα ξενοδοχεία, όταν έχει 27 η Ελούντα και 24 το Ρέθυμνο».

Φυσικά, για τον ίδιο-είναι γνωστή η θέση του- η οριστική λύση βρίσκεται στην ενιαία διαχείριση, Χανιά-Σητεία ένας ενιαίος αγωγός. «Η Κρήτη έχει νερά, το 50% των νερών που πέφτουν με τις βροχές πάνε στον υδροφορέα, δεν χάνονται όλα στη θάλασσα. Δίκτυα δεν υπάρχουν για τη μεταφορά», όπως λέει.

Θεωρεί ότι η Κρήτη δεν έχει φθάσει σε επίπεδα υπερτουρισμού. «Έχει περιθώρια το νησί, έχει δυνατότητες, έχει φυσικούς πόρους και η φέρουσα ικανότητα δεν έχει εξαντληθεί, δεν την έχουμε υπερβεί».

Αν πάντως τώρα, με τα 4,5-5 εκατομμύρια τουριστών στην Κρήτη, η εξίσωση στη διαχείριση του νερού είναι σπαζοκεφαλιά, είναι εύλογο να διερωτάται κάποιος τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι και τα 17 εκατομμύρια τουρίστες που, όπως εκτιμάται, θα φέρει.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση