Δημοτικά τέλη: Κατατέθηκε η προσφυγή που είχε προαναγγελθεί

Newsroom
Newsroom

«Καταστροφικό για τις επιχειρήσεις», λέει η Μ. Αντωνακάκη και προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις

Προσφυγή ενώπιον της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη κατέθεσαν η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ) ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων του Δήμου Ηρακλείου 718/2023 με θέμα «Καθορισμός συντελεστών δημοτικών τελών και φόρων για το έτος 2024» και 719/2023 με θέμα «Καθορισμός καταβολής τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2024».

Οι ως άνω φορείς διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και είχαν ως αποτέλεσμα «την υπέρμετρη αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων και των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων και μάλιστα χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικής διαβούλευσης μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των τοπικών φορέων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η προσφυγή, για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι φορείς, για την κατάργηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε χθες (13/12) επειδή:

Σύμφωνα με το άρ. 65 παρ. 5 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, «Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης", καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων».

«Η ανωτέρω εφαρμογή των προσβαλλόμενων αποφάσεων θα προκαλέσει την ασφυξία των τοπικών επιχειρηματιών, των εμπόρων, των Βιοτεχνών και των εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που ήδη έχει πληγεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, τις συνέπειες των μέτρων περιορισμού του covid-19, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών πρώτης ανάγκης  αλλά και του πληθωρισμού» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Σε επικοινωνία με την πρόεδρο του Επισιτισμού και Διασκέδασης, ο οποίος κλάδος υπάγεται υπό  την ομπρέλα της ΟΕΒΕΝΗ, η κ. Μαρία Αντωνακάκη δηλώνει στο Cretalive ότι: «Πρόκειται για μία απόφαση εις βάρος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρηματιών. Προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και πλέον αναμένεται η απόφαση. Θα είναι καταστροφικό το ενδεχόμενο και θα κλείσουν πάρα πολλές επιχειρήσεις διότι τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι υπέρογκα και είμαστε αναλογικά η πιο ακριβή πόλη της Ελλάδος και χωρίς τα αντίστοιχα ανταποδοτικά. Η τιμολόγηση σε πόλεις, όπως η Λάρισα και η Πάτρα, είναι 70 ευρώ/τ.μ. το ακριβότερο τέλος, ενώ στο Ηράκλειο ψηφίστηκε 168 ευρώ/τ.μ. Αυτό που ζητάμε σαν κλάδος είναι να απορριφθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και σε δεύτερο χρόνο να γίνει επαναπροσδιορισμός των ζωνών ανάλογα την εμπορικότητα του κάθε δρόμου. Σε διαφορετική περίπτωση οι καταστηματάρχες θα προβούν σε νέες ενέργειες».

maria antonakaki....

 

 

Δείτε επίσης:

Δημοτικά Τέλη: Μια αύξηση που δημιουργεί απορίες και ερωτηματικά

Διαδικτυακό "ναι" για αύξηση στα δημοτικά τέλη στο Ηράκλειο!

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ