Δημοτική Επιτροπή: Εγκρίθηκε η λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Το θέμα πλέον μεταβιβάζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση

Κατά πλειοψηφία με έξι ψήφους υπέρ και μία κατά εγκρίθηκε το θέμα λήψης δανείου του Δήμου Ηρακλείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και η παράταξη που ψήφισε αρνητικά ήταν του Μιχάλη Καραμαλάκη.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε κατά την εισήγηση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Δήμος Ηρακλείου απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη λήψη δανείου ισοσκελισμού σε όλα τα εν λόγω ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο καθώς και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το ύψος του ποσού του δανείου είναι στα 26.987.420,40 ενώ «στην πρόσκληση δεν ανταποκρίθηκε κανένα από τα επτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» ανέφερε ο Δήμαρχος.  

Παράλληλα εξήγησε ότι μία εκ των τραπεζών απάντησε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ότι θα μπορούσε να συνάψει δάνειο αλλά σε απροσδιόριστο χρόνο. «Ο Δήμος Ηρακλείου όμως χρειάζεται άμεσα το δάνειο» είπε ο κ. Καλοκαιρινός. Η δεύτερη τράπεζα απάντησε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ότι η προσφορά της δεν είναι δεσμευτική ωστόσο ο Δήμος Ηρακλείου επιθυμεί δεσμευτική προσφορά. «Εκ των παραπάνω συνάγεται η απροθυμία της αγοράς να προχωρήσει σε δάνειο» ήταν η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έδωσε δύο προσφορές οι οποίες έχουν ως εξής: μία προσφορά με κυμαινόμενο επιτόκιο και 20ετή διάρκεια και η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται σε σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 10 χρόνια και ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης στα επόμενα 10 χρόνια με κυμαινόμενο. «Η δεύτερη επιλογή είναι η πλέον συμφέρουσα καθώς το σταθερό επιτόκιο προσδιορίζεται σήμερα στο 5,1% ενώ το κυμαινόμενο στο 8,2%» επισήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός λέγοντας παράλληλα πως «με αυτό το σκεπτικό προτείνεται η λύση του μεικτού επιτοκίου. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα επιβαρύνει περισσότερο το ταμείο του δήμου».

Ο Σταύρος Στεφανάκης από την παράταξη του Μιχάλη Καραμαλάκη επανέφερε στην Επιτροπή ότι δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα λήψης δανείου από τον Δήμο Ηρακλείου ωστόσο τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Αγριμανάκης ξεκαθάρισαν ότι το ζήτημα αυτό έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε ότι το δάνειο έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να μην εκταμιευτεί στο σύνολο του. Στην περίπτωση αυτή τα τοκοχρεολύσια αφορούν μόνο στο εκταμιευμένο μέρος του δανείου.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιώργος Σισαμάκης έλαβε το λόγο τονίζοντας ότι κατά κύριο λόγο τα χρήματα του δανείου προορίζονται για τα έργα οδοποιίας. «Μόνο οι διαδοχικές παρατάσεις των συμβάσεων της οδοποιίας θα επιβάρυναν τον Δήμο κατά 15% επιπλέον. Κρίνουμε ότι η λύση είναι συμφέρουσα μέσα στις πραγματικές συνθήκες που έχουμε. Δεδομένης της αγοράς το ποσοστό του δανείου που παίρνουμε είναι ικανοποιητικό. Κανένας δήμος δεν μπορεί να δανειστεί με 0,86%. Οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά είναι τρομακτικές μέχρι και 70%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αγριμανάκης τόνισε ότι «γλιτώνουμε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Ο κ. Νίκος Κονταράκης, εντεταλμένος σύμβουλος για τη διασύνδεση με τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά ιδρύματα τόνισε ότι «η προσφορά του μεικτού επιτοκίου είναι η πιο συμφέρουσα».

Το επόμενο βήμα για τη λήψη του δανείου είναι ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο όπου -εάν υπάρξει έγκριση- ο Δήμος προχωρά στη λήψη του δανείου ισοσκελισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Δείτε επίσης:

Ζητείται δάνειο... 27 εκ. ευρώ για τον ισοσκελισμό στον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ