Δημοτικό Συμβούλιο: "Πάγωσε" λόγω... ΣτΕ η απόφαση για την επαναδιάθεση οικογενειακών τάφων στον Άγ. Κωνσταντίνο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητούν παλαιά απόφαση του ΣτΕ ώστε να κριθεί εάν, εκείνη η απόφαση, απαγορεύει τη συνέχιση των ταφών ή όχι

Αποσύρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου το θέμα επαναδιάθεσης οικογενειακών τάφων στο παλαιό κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Το ζήτημα είχε δρομολογηθεί με την 721/2018 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου και κατόπιν αυτού περισσότεροι από 50 κάτοικοι της πόλης κατέθεσαν με αιτήσεις το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν οικογενειακούς τάφους στο παλαιό νεκροταφείο, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Μαρίας Καναβάκη.

Τη Δευτέρα, οι δημοτικές παρατάξεις συμφώνησαν στην επανάκτηση των τάφων που δεν χρησιμοποιούνται. Ωστόσο δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης επικαλέστηκαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, περίπου 20 ετών πριν. Σύμφωνα με την απόφαση, το Συμβούλιο Επικρατείας έκανε δεκτή προσφυγή των περίοικων του νεκροταφείου και αποφάσιζε το κλείσιμό του για υγειονομικούς λόγους.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δημοτικών συμβούλων με τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Καραντινό να υποστηρίζει ότι μετά τα έργα που έγιναν άρθηκαν οι λόγοι για τους οποίους έκλεισε το νεκροταφείο και επετράπη η συνέχιση των ταφών μόνο στους οικογενειακούς τάφους, τριετους ταφής.

Ο κ. Μιχάλης Κασαπάκης αντέτεινε ότι αν ίσχυαν όλα τα παραπάνω τότε ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε με νέα απόφαση του το ΣτΕ να άρει την απαγόρευση της ταφής σε οικογενειακούς τάφους.

Από πλευράς δημοτικής αρχής υπήρξε συμφωνία με την εισήγηση να πωληθούν οι τάφοι σε άλλους χρήστες ώστε να φροντίζονται και να μην αποτελούν εστία μόλυνσης. Αντιθέτως από την αντιπολίτευση ζητήθηκε να σταματήσουν οι ταφές στους οικογενειακούς τάφους που δεν υπάρχουν κληρονόμοι των αρχικών δικαιούχων.

Τελικά το θέμα αποσύρθηκε και θα επανέλθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο μαζί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να κριθεί εάν η εν λόγω απόφαση απαγορεύει τη συνέχιση των ταφών σε οικογενειακούς τάφους όπου δεν υπάρχουν κληρονόμοι ή εάν επιτρέπει την εκ νέου παραχώρηση σε τρίτους έναντι τιμήματος και τη συνέχιση των ταφών.

 

Δείτε επίσης:

Ξανά προς πώληση οικογενειακοί τάφοι στον Άγιο Κωνσταντίνο

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ