Δίωξη Ναρκωτικών: οι πολύμηνες έρευνες, το άπιαστο «κεφάλι» και η …ιερή καβάτζα με την κόκα - Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Ευαγγελία Καρεκλάκη

Τους παίδεψε καιρό ο 36χρονος Ηρακλειώτης που φέρεται ως το κεντρικό πρόσωπο

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη 

Ο 36χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, να ήταν το «κεφάλι» στην εγκληματική ομάδα που εξάρθρωσαν οι Αρχές και η δράση της σχετίζεται με τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαίνης και χασίς σε ένα ευρύ πελατολόγιο σε Ηράκλειο και Λασίθι, δεν ήταν εύκολη περίπτωση. 
Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας «πάλευαν» πολύ καιρό να τον στείλουν κατηγορούμενο με μία «στιβαρή» δικογραφία, ανάλογη, όπως λένε, της πραγματικής δράσης του, και όχι ως εμπλεκόμενο σε μία «χλιαρή» δικογραφία.  

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρακολουθούσαν τις κινήσεις του, κατέγραφαν τις επαφές του, όμως ανέκυπταν  και απρόοπτα που ανέτρεπαν τα σχέδια τους. Έτσι ο 36χρονος  εξακολουθούσε να κυκλοφορεί, όπως σχολιάζουν αστυνομικές πηγές, σχεδόν αλώβητος. Σταμπαρισμένος μεν, …ελεύθερος και ωραίος δε.

Εντελώς αναπάντεχα ωστόσο,  παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, η τύχη, η μοίρα, ίσως και η …Παναγία, τα έφεραν έτσι ώστε να εκπληρώσουν το «τάμα» τους και ο 36χρονος να βρεθεί με χειροπέδες ως κεντρικό πρόσωπο σε μία σοβαρή δικογραφία με σημαντικά ευρήματα, όπως η ποσότητα των 2,2 κιλών κόκας και η ποσότητα των 4,5 κιλών χασίς. Το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος για την κοκαίνη υπολογίζεται από 112.000 έως 270.000 ευρώ, ενώ για το χασίς έως 45.000 ευρώ.

Η δικογραφία που ήδη έχει διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη αφορά σε συνολικά 70 κατηγορούμενους, όμως μία «δεκάδα» είναι αυτή που τοποθετείται από την Αστυνομία στον «πυρήνα» των βασικών κατηγορουμένων.

Πώς  δρούσε όμως το κύκλωμα και τι αποδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ,  σε βασικούς κατηγορούμενους:

Ο 36χρονος φέρεται να διακινούσε συστηματικά μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Αυτός φέρεται να  «τροφοδοτούσε» με κόκα και «δίκτυο» Αλβανών στην περιοχή των Μαλίων, με βασικούς εμπλεκόμενους δύο γνώριμους  των Αρχών. Ως βασικός σε αυτό το δίκτυο εμφανίζεται ένας 38χρονος Αλβανός, από κοντά του ήταν ένας 28χρονος συμπατριώτης του, ενώ την ομάδα φέρεται να βοηθούσε και ένας 21χρονος Ηρακλειώτης.

nark

Κατά την Αστυνομία, ο 38χρονος προμηθεύονταν ναρκωτικά από τον 36χρονο και έπαιζε …μπάλα τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Μαλίων όσο και σε πολλές περιοχές του Λασιθίου. Φέρεται να είχε τεράστιο πελατολόγιο. «Έσπρωχναν» φιξάκια κυρίως στα μπαρ της περιοχής, χέρι με χέρι, χωρίς πολλά-πολλά λόγια στα  τηλέφωνα» περιγράφουν αστυνομικοί. Παρ’ όλα αυτά καταγράφονται και 328 τηλεφωνικές συνεννοήσεις αγοραπωλησιών, από τις οποίες υπολογίζεται ότι το οικονομικό όφελος ήταν πάνω από 30.000 ευρώ. Πολλά από τα φιξάκια φέρεται να τα έκρυβαν σε περιφραγμένη αγροτική έκταση, με ελαιόδεντρα και οικόσιτα ζώα, κοντά στις αρχαιότητες των Μαλίων, την οποία κατά κύριο λόγο την χρησιμοποιούσε ο 38χρονος.

Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών είχαν αποκωδικοποιήσει πια τη δράση και το ρόλο του «δικτύου» των Μαλίων, όμως μεγάλο ζητούμενο εξακολουθούσε να είναι  ο …άπιαστος 36χρονος. Είχαν σχεδόν απελπιστεί με την περίπτωση του, δεν εγκατέλειπαν ωστόσο. Και η επιμονή τους δικαιώθηκε. Πληροφορήθηκαν ότι την Παρασκευή φθάνει από Πειραιά με ημερήσιο δρομολόγιο με το πλοίο της γραμμής  μία 19χρονη Αλβανίδα, η οποία είχε πραγματοποιήσει και άλλα ακτοπλοϊκά ταξίδια μέσα στο καλοκαίρι προς Ηράκλειο. Πληροφορήθηκαν ότι η κοπέλα αυτή ερχόταν «φορτωμένη» και σχετίζεται με τον 36χρονο «στόχο» τους.

Οργανώθηκαν σε χρόνο dt και με την συνδρομή λιμενικών, μόλις αποβιβάστηκε η 19χρονη, την απομόνωσαν και την ακινητοποίησαν. Μέσα σε μία τροχήλατη βαλίτσα εντόπισαν τα τέσσερα κιλά χασίς. Υπό το βάρος των συντριπτικών στοιχείων, η 19χρονη συνεργάστηκε πλήρως με τους αστυνομικούς και κινήθηκε όπως της υπέδειξαν.

Προανακριτικά προέκυψε ότι  η 19χρονη βρισκόταν σε στενή επικοινωνία τόσο με τον 36χρονο «φαντομά» όσο και με έναν 46χρονο Ηρακλειώτη που την περίοδο αυτή διαμένει και δραστηριοποιείται στην Ζάκυνθο, στον οποίο επίσης αποδίδεται κεντρικός ρόλος. Οι δύο αυτοί κατηγορούμενοι φέρονται να ενεργούσαν σα συγκοινωνούντα δοχεία. Ο 46χρονος αναλάμβανε να «τροφοδοτεί» τον 36χρονο στην Κρήτη με χασίς και ο 36χρονος έστελνε πίσω «πακέτα» με κόκα. Ο «μεταφορέας» και στις δύο περιπτώσεις ήταν η 19χρονη Αλβανίδα. Η κοπέλα αυτή πάντα ταξίδευε «φορτωμένη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 46χρονος ο οποίος δεν είχε συλληφθεί σε πρώτη φάση, φέρεται να εντοπίστηκε και να κρατείται για άλλο λόγο στη Ζάκυνθο, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για την παρούσα δικογραφία.

nar

Την Παρασκευή οπότε και βρέθηκε με τα τέσσερα κιλά χασίς, η 19χρονη πείστηκε από τους αστυνομικούς να συνεχίσει να συμπεριφέρεται φυσιολογικά, με βάση τις τηλεφωνικές υποδείξεις του 46χρονου από την Ζάκυνθο.  Αυτή ήταν η συμφωνία. Να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό για να τους οδηγήσει στην «πηγή». Η 19χρονη επιβιβάστηκε σε ένα ταξί, στο οποίο μπήκε δήθεν ως  δεύτερος πελάτης  ένας αστυνομικός της Δίωξης, με προορισμό την στάση του υπεραστικού λεωφορείου, στη διακλάδωση Ανισσαρά με Καστέλι.

Εκεί την περίμενε ένας 77χρονος  Ηρακλειώτης, επίσης κατηγορούμενος, για να παραλάβει τη βαλίτσα με το χασίς. Αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν. Όπως περιγράφεται, την στιγμή εκείνη την 19χρονη φέρεται να κάλεσε στο  κινητό ο 36χρονος. Τη ρώτησε αν όλα είχαν πάει καλά, εκείνη απάντησε θετικά και την ενημέρωσε ότι πήγαινε να την παραλάβει με το αυτοκίνητο του.

Και κάπως έτσι πέρασαν και σε εκείνον χειροπέδες. Αστυνομικοί κύκλοι περιγράφουν ότι κάθε φορά που η 19χρονη ταξίδευε ακτοπλοϊκώς για Κρήτη, ο 77χρονος παραλάμβανε το χασίς και εν συνέχεια η νεαρή Αλβανίδα μετέβαινε στο χωριό του 36χρονου. Παραλάμβανε την κόκα και με ταξί πήγαινε στο λιμάνι για να μπει στο πλοίο για Πειραιά.

Όσο για την κατασχεθείσα ποσότητα της κόκας, όπως έγραψε το Cretalive, εντοπίστηκε μέσα σε μία τρύπα που είχε σκαφτεί στο χώμα, στον περιβάλλοντα χώρο μίας μικρής εκκλησίας αφιερωμένη στην Παναγία, στο δρόμο από Γωνιές προς Κράσι. Καιρό πριν, στο πλαίσιο παρακολούθησης του υπόπτου, αστυνομικοί είχαν αντιληφθεί  κινητικότητα στο συγκεκριμένο σημείο. Ανακάλυψαν την τρύπα και βρήκαν μέσα τέσσερα κινητά τηλέφωνα. Δεν είχαν πειράξει σκοπίμως τότε το παραμικρό. Αυτή τη φορά από την …ιερή κρυψώνα έλειπαν τα κινητά, βρήκαν όμως καβατζωμένα τα δύο κιλά κοκαίνης, τα οποία τα αποδίδουν επίσης στον 36χρονο.
Οι συλληφθέντες πήραν προθεσμία να απολογηθούν σταδιακά Τετάρτη και Πέμπτη ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου.

 

Δείτε επίσης:

Έτσι εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου το κύκλωμα κόκας και χασίς

Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου: το «τάμα» στην Παναγιά με 9 συλλήψεις για κόκα και χασίς

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ