Δ.Κουμπαράκης: Ερωτηματικά και νέα δεδομένα για τον Τουρισμό

Πότε και πώς θα ανοίξει η τουριστική σεζόν - SOS από τους εργαζόμενους

Το “οξύ πρόβλημα” που έχει δημιουργηθεί στον τουριστικό κλάδο, κατ’ επέκταση και στην τοπική οικονομία, περιέγραψε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης.

Ειδική αναφορά έκανε στους εργαζόμενους, για τους οποίους ζήτησε να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, αφού κάποιοι από αυτούς “δε θα δουλέψουν φέτος”, ενώ ήδη “υποφέρουν οικονομικά”.

Ο Τουρισμός αποτελεί την “αιχμή του δόρατος” της τοπικής οικονομίας, η αλυσίδα της οποίας έχει ... σπάσει εξαιτίας των πολλών αναποδιών που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα.

Με τη σεζόν να μην έχει ανοίξει, τα γεωργικά προϊόντα δεν έχουν απορροφητικότητα, με αποτέλεσμα τα δεινά να εκτείνονται σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπαράκη, το... φιλί της ζωής στις τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην καταρρεύσουν, μπορεί να το δώσει το κράτος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Παγκόσμια Τράπεζα, μέσα από δάνεια και επιχορηγήσεις.

Στην παρούσα φάση, το τοπίο στους τουριστικούς κόλπους παραμένει θολό. “Βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα” είπε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. “Θέλουμε να αισιοδοξούμε και να δουλέψουμε, δεν γίνεται να μείνουμε χωρίς δουλειά. Μπορούμε να ανοίξουμε και σε μία βδομάδα εάν μας ζητηθεί. Μπορούμε να ανοίξουμε και τον Ιούνιο φτάνει βρεθεί το φάρμακο και το γρήγορο τεστ” πρόσθεσε.

Οι συγκυρίες είναι οπωσδήποτε αρνητικές, εάν συνυπολογίσουμε το ... κανόνι της Thomas Cook

“Όσο νωρίτερα ανακάμψουμε, τόσο πιο γρήγορα θα πάρει μπροστά η μηχανή διαβίωσης της οικονομίας μας” - σχολίασε ο κ. Κουμπαράκης, τονίζοντας ότι “προέχει ασφάλεια όλων”, γι’ αυτό και είναι “παρακινδυνευμένο να ανοίξουμε εάν δεν βρεθεί το φάρμακο και το γρήγορο τεστ” επανέλαβε.

Εκτός των άλλων, απαιτείται επίσης και το πιστοποιητικό υγιεινής και ασφάλειας με το οποίο θα πρέπει να συνοδεύονται οι ταξιδιώτες. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο εγγυάται την ασφαλή μεταφορά και είσοδο κόσμου. Επομένως, χωρίς τις απαραίτητες “ασφαλιστικές δικλείδες” παραμένει άγνωστη η ημερομηνία του ανοίγματος των ξενοδοχείων.

 

Αβαντάζ

Ο κ. Κουμπαράκης αναφέρθηκε και στα μικρά και μεμονωμένα καταλύματα, τα οποία θα έχουν το πλεονέκτημα μόλις σημάνει η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία φιλοξενούν πολύ κόσμο, ίσως προσκρούσουν επάνω στον ... ύφαλο των νέων οδηγιών που θα λάβουν, για να λειτουργήσουν δηλαδή με μικρότερη πληρότητα, προς αποφυγή συγχρωτισμού.

Κι εδώ γεννήθηκαν μερικά (ρητορικά) ερωτήματα, τα οποία και διατύπωσε ο κ. Κουμπαράκης: “Συμφέρει τα ξενοδοχεία να δουλέψουν χωρίς πληρότητες;”. Οι tour operators αξιώνουν ήδη γενναίες εκπτώσεις. “Κι ανοίξουν τα ξενοδοχεία, γιατί να μπουν μέσα;”. “Τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία θα τα αφήσουν να γεμίσουν;”. Το αυτό ισχύει και για τους αρχαιολογικούς χώρους.

Περιορισμοί όμως θα επιβληθούν και στον τρόπο διαμονής. Λογικά, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας, παντού: Από την πισίνα, τη θάλασσα, μέχρι και το εστιατόριο κ.ο.κ

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τι θα γίνει με τα σχολεία, τα οποία προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος θα παρατείνουν τη λειτουργία τους. Το τελευταίο κουδούνι θα ακουστεί σχεδόν πριν το... πρώτο, για την επόμενη σχολική χρονιά!

“Οι οικογένειες με παιδιά αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου” - υπενθυμίζει ο κ. Κουμπαράκης.


Ελπίδα και ευκαιρία

Το νόμισμα έχει ωστόσο και την θετική του όψη. Μέσα στη δίνη της πανδημίας, “καταφέραμε να έχουμε ένα καλό όνομα, αποδείξαμε ότι είμαστε ένας καθαρός και ασφαλής προορισμός, κι αυτό είναι το ατού με το οποίο θα βγούμε στις αγορές, με σκοπό να αυξήσουμε τη μερίδα του τουρισμού μας” παρατήρησε ο κ. Κουμπαράκης.

Χρειάζεται λοιπόν “να διασφαλίσουμε την καθαρή εικόνα μας, τα αεροπλάνα που θα έρθουν πρέπει να καθαρά και απολυμασμένα”, όπως και κάθε τόπος φιλοξενίας των επισκεπτών μας.

Ακυρώσεις πολλές δεν υπάρχουν. Οι πελάτες βρίσκονται σε αναμονή, κι αυτό αναζωπυρώνει την ελπίδα , για επέκταση της σεζόν, σταδιακά και σε 12 μήνες – έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συγκυρίες – υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις πάντως, να γίνει το πρώτο βήμα. Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες, άλλωστε...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ