Δολοφονία Κουνάλη: το χρονικό μιας "σκοτεινής" υπόθεσης, οι έρευνες και τα ερωτηματικά

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Ευαγγελία Καρεκλάκη

«Ποιο αποτύπωμα; Δεν έχω πάει ποτέ εκεί» φέρεται να είπε ο 39χρονος αλουμινάς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Αν ο 39χρονος αλουμινοκατασκευαστής  που συνελήφθη με ένταλμα λόγω ταυτοποίησης αποτυπώματος του στην πόρτα της αγροικίας  του 63χρονου κτηνοτρόφου, δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην περιοχή της Μονής Αγκαράθου, συνδέεται πράγματι με τη δολοφονία του Κώστα Κουνάλη, το 2007, τότε το κίνητρο παραμένει πραγματικά γρίφος!

Η δολοφονία Κουνάλη είναι μία μυστηριώδης υπόθεση που απασχόλησε για χρόνια τις Αρχές που προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν κάθε πιθανό στοιχείο και κάθε δυνατή πληροφορία.

Για πολλά χρόνια συγγενείς του άτυχου κτηνοτρόφου, ο οποίος δεν είχε δική του οικογένεια και ζούσε μόνος εκεί, παρακολουθούσαν στενά την πορεία των ερευνών και προσδοκούσαν να πάρουν από τις Αρχές απαντήσεις: ποιος και γιατί σκότωσε τον άνθρωπό τους με τόση μανία;

Το 2017, με την συμπλήρωση δέκα ετών από τη μυστηριώδη δολοφονία του 63χρονου κτηνοτρόφου, ο φάκελος της υπόθεσης είχε ανασυρθεί από το αρχείο κατά αγνώστων δραστών και είχε ξεκινήσει  νέος κύκλος ερευνών με επίκεντρο άτομο το οποίο είχε απασχολήσει για άλλη σοβαρή υπόθεση.

Στο  παρελθόν υπήρξαν υποψίες σε βάρος κι άλλων προσώπων, ωστόσο απαλλάχτηκαν με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι από τους υπόπτους είχαν ληφθεί δείγματα γενετικού υλικού, τα οποία όμως δεν ταυτοποιήθηκαν με τα υπολείμματα δέρματος που βρέθηκαν σε νύχι του θύματος αλλά ούτε και με το αποτύπωμα που βρέθηκε στην πόρτα της οικίας του 63χρονου.

Οι διωκτικές και οι δικαστικές αρχές δηλαδή είχαν  στη διάθεσή τους το DNA του μανιακού δολοφόνου, δεν είχαν  όμως ταυτοποιημένο δράστη. Είναι εντυπωσιακό ότι στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης κλήθηκαν σε κατάθεση δεκάδες άτομα, ενώ δείγμα γενετικού υλικού έδωσε η …μισή επαρχία Πεδιάδος και όχι μόνο. Από τη διαδικασία δεν εξαιρέθηκαν ακόμα και πρόσωπα υπεράνω υποψίας.

Όλες όμως οι απαντήσεις από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ήταν αρνητικές, επιτείνοντας το μυστήριο σε σχέση με την ταυτότητα του δολοφόνου.  Τη νύχτα  της δολοφονίας ο Κώστας Κουνάλης είχε επιστρέψει από καφενείο της περιοχής στην αγροικία του, στην Αγία Παρασκευή, κάθισε  στο κρεβάτι και παρακολουθούσε τηλεόραση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κάποιος έκλεισε το διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος που ήταν εγκατεστημένος στο εξωτερικό του σπιτιού. Ο δράστης της δολοφονίας επέδειξε απίστευτη μανία σε βάρος του. Τον άρπαξε με μίσος από τα μαλλιά και μάλιστα ξεπάτωσε μία τούφα. Άρχισε να χτυπάει με δύναμη το πρόσωπο του στο πάτωμα.

Τη χαριστική βολή την έδωσε όταν τον χτύπησε απανωτές φορές στο κεφάλι με ένα δρύινο καρεκλοπόδαρο. Ήταν τέτοιο το μένος που το ξύλο έσπασε. Το μεγαλύτερο κομμάτι ο δολοφόνος το πήρε μαζί του, εκτός από ένα μικρότερο τμήμα που διέφυγε της προσοχής του καθώς είχε καλυφθεί από το σώμα του θύματος.

Ο ρόλος του Αλβανού

Το  2011 οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί σε έναν 23χρονο Αλβανό, ο οποίος όμως είχε διαφύγει στην Ιταλία και αρνούνταν να συνεργαστεί με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου  να δώσει δείγμα DNA. Τότε, αξιωματικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου θεωρούσαν ότι ο 23χρονος φοβόταν είτε επειδή εμπλεκόταν στη δολοφονία Κουνάλη είτε επειδή ενδεχομένως ήξερε τον δράστη του στυγερού εγκλήματος.
Από την στιγμή που εντοπίστηκε το στίγμα του στην Ιταλία, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να έρθουν σε  επικοινωνία μαζί του και να τον πείσουν με οποιονδήποτε τρόπο να δεχτεί να δώσει γενετικό υλικό αλλά και απαντήσεις πάνω σε καίρια ζητήματα. Οι έρευνες αναζήτησης του ξεκίνησαν  όταν αποκαλύφθηκε εντελώς συγκυριακά ότι στα χέρια του 23χρονου είχε πέσει το κυνηγετικό όπλο του Κουνάλη, το οποίο εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του την ημέρα του φονικού.

Επειδή αρνήθηκε να παρουσιαστεί στην Ασφάλεια Ηρακλείου, του προτάθηκε να ταξιδέψει μέχρι την Αθήνα ή έστω μέχρι την Κρυσταλλοπηγή, το ακριτικό ορεινό χωριό της Φλώρινας. Εκεί αντιστοίχως θα μετέβαινε κλιμάκιο της υπηρεσίας. Και πάλι όμως ο 23χρονος ήταν αρνητικός.

Η τελευταία πρόταση που του έγινε ήταν να παρουσιαστεί στην Ελληνική Πρεσβεία, στην Ιταλία, και πάλι όμως ήταν ανένδοτος, κλείνοντας οποιονδήποτε δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με τις Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές.
Τότε η ΕΛ.ΑΣ-κάτι που είχε προκαλέσει αίσθηση-είχε εκδώσει  επίσημη ανακοίνωση  στην οποία γινόταν λόγος για «εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 63χρονου» και μάλιστα αναφερόταν  χαρακτηριστικά: «έπειτα από συντονισμένη αστυνομική έρευνα και προανάκριση προέκυψε ότι δράστης της αναφερόμενης ανθρωποκτονίας είναι 23χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μετά την τέλεση της διαμένει σε άγνωστη διεύθυνση στην Ιταλία».

Αστυνομικοί κύκλοι είχαν θεωρήσει βεβιασμένη την ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν απαραίτητο να είναι εκείνος ο δολοφόνος επειδή βρέθηκε στα χέρια του το κυνηγετικό του θύματος. Πίστευαν όμως ότι ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει για τη δολοφονία.

Υπήρχε επίσης η εκτίμηση, αυτό προέκυπτε από το ρεπορτάζ, ότι στον τόπο του εγκλήματος ήταν  πιθανόν να υπήρχε και δεύτερο άτομο ως «τσιλιαδόρος». Θεωρούν ότι ο δράστης πήρε μαζί του το κυνηγετικό όπλο για να θολώσει τα …νερά.

Ο 39χρονος, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτη βάσει του εντάλματος φέρεται να είπε προφορικά ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και ούτε καν έχει πάει στο σπίτι του θύματος. Όπως έγραψε το Cretalive.gr το αποτύπωμα του ταυτοποιήθηκε πριν από ένα μήνα με αφορμή προ μηνών ενδοοικογενειακό επεισόδιο με την σύντροφο του. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται με σθένος κάθε εμπλοκή με την υπόθεση και φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν έχει πάει καν στο μέρος αυτό.

Φωτογραφία αρχείου via EUROKINISSI

 Διαβάστε επίσης:

Μετά από 17 χρόνια η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη για τη δολοφονία του Κώστα Κουνάλη!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ