Δράσεις της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η ομάδα γυναικών Ηρακλείου (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος) με αφορμή την 25η Νοέμβρη, παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις για την ενημέρωση και κινητοποίηση των γυναικών.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

Συγκεκριμένα πραγματοποίησε εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και στις σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Μέλη της ομάδας μοίρασαν ανακοινώσεις, συζητώντας με τις εργαζόμενες για τις συνθήκες ζωής, εργασίας αλλά και για τις μορφές βίας που μπορεί να δέχεται σήμερα μια γυναίκα, μια νέα κοπέλα σε κάθε πτυχή της ζωής της. Έχοντας ξεχάσει τι είναι κυριακάτικη αργία, αλλά και μπροστά στην ενταντικοποίηση που έρχεται λόγω της εορταστικής περιόδου η ζωή των εργαζόμενων γυναικών γίνεται λάστιχο. Τα 10ωρα, τα σπαστά άστατα ωράρια, η δουλειά με ημερομηνία λήξης και χωρίς δικαιώματα είναι ένα ακόμα πρόσωπο της βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Βία είναι η γυναικεία ανεργία ή η εξαντλητική δουλειά, χωρίς άδειες και ρεπό, αλλά και το γεγονός ότι οι γυναίκες σηκώνουν στους ώμους τους τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, που σήμερα θα έπρεπε να είναι κοινωνική υπόθεση, με ευθύνη του κράτους.  Επίσης πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης μοιράζοντας ανακοίνωση για την συγκεκριμένη ημέρα, συζητώντας με γυναίκες που σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο για τις πολλές πλευρές της βίας που μπορεί να δέχεται μία γυναίκα σήμερα. 

Φωτίσαμε τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών, που δεν είναι άλλη από την ανισότιμη θέση της γυναίκας σήμερα, στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την βία, που μπορεί να φτάσει μέχρι τη μορφή της σεξουαλικής κακοποίηση, του βιασμού ή της δολοφονίας, της πιο ακραίας, αποκρουστικής και πιο χυδαίας μορφής βίας. 

Τέλος δόθηκε το αγωνιστικό ραντεβού το απόγευμα όπου μαζικά τα μέλη της ομάδας γυναικών, με πικέτες και ανακοινώσεις, βγήκαν στο κέντρο της πόλης δηλώνοντας ότι καμία δεν είναι μόνη, το θάρρος, η τόλμη απέναντι στη βία μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης. Η δράση στο γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο είναι η καλύτερη “ασπίδα προστασίας” της γυναίκας για να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη.

Διεκδικούμε :

  • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. 
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ