Έφηβοι φωτογράφοι «συλλαμβάνουν» όμορφα τοπία, πρόσωπα και στιγμές

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά
Έφηβοι φωτογράφοι «συλλαμβάνουν» όμορφα τοπία, πρόσωπα και στιγμές

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, κ. Χαρά Μαρκάκη, και μαθητές- μέλη του Ομίλου Φωτογραφίας του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου μιλούν στο Cretalive για την αγάπη τους για τη φωτογραφία.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Πίσω από έναν φακό, μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου απαθανατίζουν πρόσωπα, τοπία και στιγμές.

Μέσα από τα μαθήματα του Ομίλου Φωτογραφίας του σχολείου επιδιώκεται μια διαθεματική προσέγγιση της φωτογραφίας ως μιας μορφής τέχνης έτσι ώστε μέσω αυτής οι μαθητές να αναδείξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.

«Παράλληλα, μέσω της βιωματικής μάθησης γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης των εκφραστικών μέσων των μαθητών και καλλιέργειας του αισθητικού τους κριτηρίου.

Γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην τέχνη της φωτογραφίας. Οι μαθητές γνωρίζουν τη δουλειά διάσημων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. Αναλύονται τα διάφορα είδη φωτογραφίας και γίνεται προσπάθεια οι μαθητές να εξοικειωθούν με αυτά.

Παρουσιάζονται οι κανόνες που διέπουν μια «σωστή» φωτογραφία και μέσα από μια σειρά πρακτικών εφαρμογών οι μαθητές ίσως να φτάσουν στο σημείο να ‘σπάσουν’ τους κανόνες και να βγουν από τα στενά όρια του ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ. Να δουν τον κόσμο γύρω τους με μια διαφορετική οπτική ματιά», αναφέρει στο Cretalive η υπεύθυνη καθηγήτρια, κ. Χαρά Μαρκάκη A.FIAP (παγκόσμιος τίτλος καλλιτέχνη φωτογράφου), καθηγήτρια Αγγλικών, υποδιευθύντρια  στο σχολείο και για πολλά χρόνια Γραμματέας και μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης.

Στο πλαίσιο του Ομίλου Φωτογραφίας που λειτουργεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου, οι μαθητές, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες του ομίλου, παίρνουν μέρος σε μαθητικούς διαγωνισμούς καλλιτεχνικής  φωτογραφίας (π.χ. Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας που διοργανώνει η Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επιστημών, διαγωνισμούς Σωματείων Επαγγελματιών Φωτογράφων, μαθητικοί διαγωνισμοί της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/Θμιας και Β/θμιας Εκπαιδευσης Κρήτης κ.α)  . αποσπώντας βραβεία και επαίνους.

Ο Όμιλος Φωτογραφίας λειτουργεί τα τελευταία επτά χρόνια στο σχολείο. Κάποιες χρονιές τον έκανα μόνη της και κάποιες φορές σε συνεργασία με τον νυν Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Εμμ. Καρτσωνάκη (τότε Διευθυντή του Σχολείου). Τα τελευταία χρόνια είναι η ίδια υπεύθυνη.

 

όμιλος φωτογραφίας

 

Πίσω από το φακό

 

 

Η καραντίνα στάθηκε αφορμή για τον Ιωάννη Μαντζάνα να ασχοληθεί με την φωτογραφία. Τότε, ήταν μαθητής της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού και φέτος, στο Γυμνάσιο πια, αποφάσισε να συμμετάσχει στον Όμιλο. Για τον ίδιο είναι μια δημιουργική ασχολία, όμως, ως δεξιότητα την αναπτύσσει ακόμα περισσότερο πλέον. Του αρέσει να απαθανατίζει εικόνες από τη φύση, λουλούδια, ζώα, ό,τι δεν έχει ανθρώπινη παρέμβαση.

Θα τον ενδιέφερε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία και σε επαγγελματικό επίπεδο. Θα ήταν χαρούμενος αν καταφέρει να ανοίξει ένα δικό του φωτογραφείο.

φωτογραφία Μαντζάνας

Από 8 χρονών ασχολείται με τη φωτογραφία ο Χάρης Μεραμβελιωτάκης. Του άρεσε να απαθανατίζει στιγμές από τα ταξίδια του, με αυτό τον τρόπο κρατούσε «ζωντανές» τις αναμνήσεις του.

Δεν θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, όμως, πάντα θα τον συντροφεύει σα χόμπι, προτιμά να «συλλαμβάνει» στο φακό φυτά και τοπία. Παράλληλα, του αρέσουν το μπάσκετ, η ποδηλασία και η ζωγραφική.

Εκείνο που ονειρεύεται είναι να γίνει σχεδιαστής αυτοκινήτων.

φωτογραφία Μεραμβελιωτάκης

Η Μαριάννα Απλαδά ήταν από τους πρώτους μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στον Όμιλο. Της άρεσε πάντα η φωτογραφία και ήθελε να γίνει ακόμα καλύτερη, να διορθώσει τυχόν λάθη της.

Της αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζει πρόσωπα, τοπία και τα θέματα που τους προτείνει η κ. Μαρκάκη.

Παράλληλα, της αρέσει το τένις και το μπάσκετ.

Πάντα θα έχει μαζί της μία φωτογραφική μηχανή, όμως, ο στόχος της είναι να σπουδάσει Ψυχολογία και Εγκληματολογία.

φωτογραφία Απλαδά

Από την Ε’ Δημοτικού ασχολείται με τη φωτογραφία η Ρένια Καστελλιανάκη. Της αρέσει να απαθανατίζει τοπία και ό,τι της τραβάει το ενδιαφέρον.

Κάθε μέρα τραβάει νέες φωτογραφίες, ειδικά την τελευταία χρονιά έχει αφιερώσει πολύ χρόνο σε αυτή της την απασχόληση.

Η Ρένα σκέφτεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, ονειρεύεται, δηλαδή, να κάνει το χόμπι της επάγγελμα!

φωτογραφία Καστελλιανάκη

Στον όμιλο συμμετέχουν οι εξής μαθητές:

Εμμανουήλ Ζερβάκης Α1

Ιωάννης Μαντζάνας Α2

Νικόλαος Μπουμάκης Α3

Ελευθερία Μωυσή Α3

Νίκη Νύκταρη Α3

Αικατερίνη- Θάλεια Παπαδοπούλου Α3

Ιωάννης Σερπετσιδάκης Α3

Αναστάσιος Χωματάς Α3

Ζαφειρένια Πλεύρη Α4

Αλκίνοος Μανιαδάκης Α4

Χάρης Μεραμβελιωτάκης Α4

Δημήτρης Ξαγοράκης Α4

Αγγελική Οικονόμου Α4

Ευάγγελος Παπαμαστοράκης Α4

Μαρία Φραγκάκη Α4

Μαριάννα Απλαδά Β1

Κατερίνα Βασιλάκη Β1

Ρένια Κααστελλιανάκη Β1

Γεωργία Πρέκα Β1

Σοφία Παπαθεοφάνους Β3

Μπορεί κανείς να δει εδώ την δουλειά των παιδιών

όμιλος φωτογραφίας παιδιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ