Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι όροι του δανείου του Δήμου Ηρακλείου (video)

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Περίπου 27 εκατ. ευρώ είναι η ανοικτή χρηματοδοτική γραμμή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη

Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι όροι για το δάνειο του Δήμου Ηρακλείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 26.987.420,40 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός προχώρησε σε μία σύντομη ανασκόπηση αναφορικά με το πώς έφθασε ο Δήμος Ηρακλείου να χρειάζεται τη λήψη ανοικτής χρηματοδοτικής γραμμής.

«Πριν ένα μήνα διαπιστώθηκε ότι το ύψος του δανείου πρέπει να φθάσει στα 26.987.420,40 ευρώ. Έπειτα έγινε η πρόσκληση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Πέραν του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, δεν υπήρχε ενδιαφέρον για χορήγηση δανείου. Ακολουθήσαμε μία συντεταγμένη πορεία που την επέβαλλαν οι συνθήκες» ανέφερε κατά την εισήγηση του ενώ εξήγησε ότι διαπιστώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο πως ο προϋπολογισμός του 2024 δεν μπορεί να ισοσκελιστεί χωρίς τη λήψη δανείου.

Ο επικεφαλής της μειοψηφούσας παράταξης κ. Μιχάλης Καραμαλάκης κατά την εισήγηση του είπε: «Εγώ δεν είμαι τόσο περήφανος για τη σημερινή μέρα που φθάνουμε να συζητάμε για δάνειο στον Δήμο Ηρακλείου. Δεν ξέρω πόσο ήταν αναγκαίο να πάρουμε δάνειο και πώς φθάσαμε έως εδώ. Οι όροι της δανειακής σύμβασης με το επιτόκιο που αναλύσατε δεν είναι προς το συμφέρον του δήμου. Το δάνειο που δρομολογείται θα κοστίσει αρκετά εκατομμύρια στο δήμο».

Κλείνοντας εξήγησε πως για τους παραπάνω λόγους η παράταξη «Ηράκλειο, η πόλη μας» καταψηφίζει τους όρους του δανείου.

«Δεν υπήρξε καμία άλλη προσφορά για σύγκριση κι έτσι η Δημοτική Αρχή πανηγύριζε όταν εγκρίθηκε το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με διαδικασίες fast track. Η παράταξη μας έχει παρουσιάσει αναλυτικά τους λόγους που το ταμείο του Δήμου Ηρακλείου δεν άδειασε, αλλά μειώθηκε για εξωγενείς και παγκόσμιους παράγοντες όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Δεν έχουμε κοντή μνήμη αλλά δεν έχουμε μάθει και να σιωπούμε. Πού θα πάει το δάνειο, σε ποια έργα, ποιες συμβάσεις και ποιους κωδικούς; Ποια έργα δεν ισοσκελίζουν τον προϋπολογισμό;» διερωτήθηκε η επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για σένα» κ. Μαρία Καναβάκη.

«Άκουσα ότι κινούμαστε γρήγορα. Ναι κινούμαστε γρήγορα αλλά όχι με fast track διαδικασίες. Slow motion δεν είμαστε αλλά ακολουθούμε κατά γράμμα τη θεσμική διαδικασία με συναίσθηση της πραγματικότητας. Κινηθήκαμε με αποφασιστικότητα, τεκμηρίωση και πειθώ. Το θέμα αυτής της  συνεδρίασης είναι η αποδοχή των όρων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός» απάντησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου σε όσους κάνουν λόγο για διαδικασίες "fast track".

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δημήτρης Δουλουφάκης είπε: «Σήμερα κλείνει μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες με τη ΔΑ να εξαπολύει επίθεση στα εισοδήματα των δημοτών και με ένα δάνειο που έχει απεχθείς και απαράδεκτους όρους» ενώ ανέφερε ότι καταψηφίζει η παράταξη του τους όρους του δανείου.

Αιχμηρός ήταν κατά την μακροσκελή εισήγηση του ο κ. Κώστας Βαρδαβάς από την παράταξη της Μαρίας Καναβάκη κατηγορώντας τον Δήμαρχο «για ψήγματα αλαζονείας, ειρωνείας και εγωισμού» ενώ ανέφερε ότι «παίρνετε το δάνειο για "μαξιλαράκι", για "δώρο", ώστε να είστε άνετοι να μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσω το δρόμο της πολιτικής ασάφειας και του λαϊκισμού που επέλεξαν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Πήραμε μία ανάσα μετά την έγκριση του δανείου, αυτό είναι μία πραγματικότητα. Είναι μία ικανοποίηση το γεγονός ότι καταφέρνουμε να ισορροπήσουμε την οικονομική λειτουργία του Δήμου και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος για το κοινό καλό. Ακούστηκαν άκομψες και απολίτιστες κουβέντες για μένα αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Εδώ με έφεραν οι πολίτες του Ηρακλείου και μάλιστα στην τρίτη θέση του συνδυασμού ενώ κάποιους άλλους τους έστειλαν αλλού. Ο Δήμος Ηρακλείου πρώτη φορά καταφεύγει στην ιστορία του σε δάνειο ισοσκελισμού. Τα 27 εκατομμύρια δεν είναι όσα χρειαζόμαστε. Όσα χρειαζόμαστε ξεπερνάνε τα 35 εκατ. Περιορίσαμε τις δαπάνες. Ήταν μία δική μας σπουδαία προσπάθεια αλλιώς το δάνειο θα ήταν μεγαλύτερο. Όταν πήγαμε στο ΤΠΚΔ μας έδινε 8 εκ. Καταφέραμε να το χρησιμοποιήσουμε αναπτυξιακά και είναι μία επιτυχία. Το αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι όροι με βάση τα δεδομένα είναι ικανοποιητικοί. Δεν είχαμε άλλο δρόμο να ακολουθήσουμε, θα μπαίναμε σε περίεργες ατραπούς. Τα 19 εκατ. εκ των 27 είναι έργα, τα υπόλοιπα είναι προμήθειες κτλ. Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά στα έγγραφα που έστειλα στον κ. Καραμαλάκη και την κ. Καναβάκη» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Αγριμανάκης.

Θετικά ψήφισε η κ. Αντιγόνη Ανδρεάκη λέγοντας τη σιβυλλική φράση μίας μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού "μεγάλο το δράμα, μικρή η Επίδαυρος.

Οι όροι του δανείου έχουν ως εξής:

Διάρκεια εξυπηρέτησης έως 20 έτη.

Έναρξη εξυπηρέτησης του δανείου 1.1.2025.

Επιτόκιο για τα πρώτα 10 χρόνια 5,1% και για τα επόμενα δέκα χρόνια θα γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση με κυμαινόμενο επιτόκιο βάσει του Euribor.

Ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα αναθεώρησης ή επαναδιαπραγμάτευσης του δανείου μετά τα πρώτα δέκα χρόνια.

Οι ετήσιες δόσεις είναι αυτές είναι 2.183.939,97 και ενδεικτική ετήσια δόση για τα επόμενα δέκα έτη είναι: 2.524.785,19 ευρώ.

Το δάνειο δεν έχουμε την υποχρέωση να το εκταμιεύσουμε στο σύνολο του. Δεν υπάρχει καμία ποινή εάν δεν το κάνουμε.

Δεν υπάρχει καμία εγγραφή υποθήκης ή καμία παροχή άλλης εγγύησης.

Η εκταμίευση του δανείου θα πραγματοποιηθεί σε κατ’ ελάχιστον πέντε εκταμιεύσεις.

Γίνεται η εκταμίευση του ποσού και για την επόμενη εκταμίευση πρέπει να πιστοποιηθεί η πίστωση της προηγούμενης εκταμίευσης.

Μόλις ανέλυσε τους όρους του δανείου ο κ. Καλοκαιρινός ζήτησε από όλους να συμβάλλουν με τη θετική τους ψήφο σε αυτό το εγχείρημα ενώ συνέχισε εξηγώντας τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση του.

«Εφόσον εγκριθεί το δάνειο από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί αυτοστιγμεί να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Το σχέδιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού θα σταλεί στο Παρατηρητήριο Αυτοτέλειας του Υπουργείου Εσωτερικών και έπειτα θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Δείτε επίσης:

Οι όροι για το δάνειο του Δήμου Ηρακλείου - Τι προβλέπεται

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες για το δάνειο του Δήμου Ηρακλείου

Εγκρίθηκε το δάνειο του Δήμου Ηρακλείου - ανοίγει ο δρόμος για τον προϋπολογισμό!

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ