Εκατοντάδες προνήπια ... οσονούπω άστεγα και το Υπουργείο δεν ξεκαθαρίζει!

Εκατοντάδες προνήπια ... οσονούπω άστεγα και το Υπουργείο δεν ξεκαθαρίζει!

Άγνωστο το τί θα κάνουν οι γονείς των προνηπίων που ακόμη αναζητούν πληροφόρηση

Άστεγα μένουν 500-600 4χρονα παιδιά στο δήμο Ηρακλείου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αν δε γίνει ... ένα θαύμα. Και όπου θαύμα, βάλτε είτε αναστολή του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, είτε να κινηθεί αστραπιαία η ΚΤΥΠ και να παραδώσει εγκαίρως τις 20 προκατασκευασμένες αίθουσες που έχει αναλάβει να εγκαταστήσει σε 4 δημοτικά οικόπεδα και δύο αύλειους χώρους δημοτικών σχολείων.

Συνολικά, όπως εξηγεί στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Νίκος Αγγελάκης, πρέπει να φτιαχθούν 31 αίθουσες, ενώ οι ενέργειες από την πλευρά του δήμου ξεκίνησαν ήδη με την έναρξη του σχολικού έτους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τις 20 από τις 31 αίθουσες θα τις κατασκευαάσει και εγκαταστήσει η ΚΤΥΠ, και αναμένεται ο ανάδοχος στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ενώ έχοντας απορρίψει ως ακατάλληλους δύο από τους συνολικά οκτώ χώρους που είχε προτείνει ο δήμος Ηρακλείου, προκύπτει εκρεμμότητα για τις υπόλοιπες αίθουσες.

Για 12 αίθουσες, εξηγεί ο κ.Αγγελάκης, θα αναλάβει δράση ο δήμος Ηρακλείου που με ευέλικτες κινήσεις και με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος να παραδώσει τις αίθουσες στους μικρούς μαθητές το Σεπτέμβριο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την ΚΤΥΠ που εκτιμά ότι θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Οκτωβρίου - στην καλύτερη περίπτωση.

Για το ζήτημα είναι ενήμερη η Διεύθυνση α' βάθμιας Εκπαίδευσης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ήδη στο "τραπέζι" πέφτουν τα πιθανά σενάρια για τα οποία, σημειωτέον, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, αν και η διαδικασία των αιτήσεων έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρωθεί!

Το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει την αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για ... τους τελευταίους των Μοϊκανών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Μεταξύ αυτών (αλλά όχι οι μοναδικοί) ο δήμος Ηρακλείου αλλά και ο δήμος Πειραιά.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει κάποια παιδιά (όχι όλα) να στεγαστούν σε αίθουσες του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, ενώ το τρίτο σενάριο προβλέπει να δοθούν voucher στους γονείς των 4χρονων παιδιών, για να στεγαστούν σε ειδικά διαμορφωμένες για νηπιαγωγείο αίθουσες του ΔΟΠΑΦΜΑΗ ή για να εγγραφούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Μέχρι τότε οι γονείς βαδίζουν στα "τυφλά", κάνοντας αιτήσεις εγγραφής σε παιδικούς σταθμούς προσδοκώντας αναστολή για άλλη μια χρονιά ή αναζητούν ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ενώ αρκετοί προνόησαν να κάνουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ευελπιστώντας ... στο θαύμα!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ