Εκπέμπουν SOS οι κτηνοτρόφοι: Τα ζώα θα πάνε στις χωματερές από ασιτία!

Εκπέμπουν SOS οι κτηνοτρόφοι: Τα ζώα θα πάνε στις χωματερές από ασιτία!

Η οικονομική δραστηριότητα έχει... παραλύσει εξαιτίας της πανδημίας, δημιουργώντας πολλαπλά και αλυσιδωτά προβλήματα

“Ο κλάδος μας καταρρέει! Ψόφια ζώα κινδυνεύουν να πάνε στις χωματερές από την ασιτία!”. Δραματική έκκληση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη απευθύνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.

“Δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα αμνοερίφια, δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε ζωοτροφές!” - θα πει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ζητώντας προσωπικά από τον κ. Βορίδη “στον οποίο τρέφω μεγάλη εκτίμηση” να δει “με ευαισθησία τα αιτήματά μας”!

Όπως θα προσθέσει, “το επάγγελμά μας έχει μόνο κούραση. Δεν έχουμε ούτε γιορτές, ούτε αργίες”.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει... παραλύσει εξαιτίας της πανδημίας, δημιουργώντας πολλαπλά και αλυσιδωτά προβλήματα.

“Πώς να πάμε να αγοράσουμε ζωοτροφές; Με επιταγές η πληρωμή των οποίων έχει παραταθεί;” - διερωτάται ο κ. Παπαδάκης. “Δεν τις δέχονται τις επιταγές αυτές, θέλουν μόνο μετρητά για να μας δώσουν ζωοτροφές!”.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν μία ισχυρή “ένεση” ρευστότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

“Το Υπουργείο Οικονομικών πρόσφερε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 150 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως διέρρευσε, θα δοθεί σε τρεις επαγγελματικές ομάδες: Στους αλιείς, στους ανθοπαραγωγούς και στους παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών. Δεν μας ξεκαθαρίστηκε όμως για τι είδους παραγωγούς μιλάμε” επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης, προβαίνοντας επίσης σε ένα ιδιαιτέρως σκωπτικό σχόλιο: “Από την άλλη όμως, εάν όντως αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα οι αλιείς και οι ανθοπαραγωγοί, εμείς ως κτηνοτρόφοι είμαστε διατεθειμένοι να σουβλίσουμε... ψάρια και να στολίσουμε τα σπίτια μας με άνθη, για να τους στηρίξουμε!”.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ευελπιστεί ότι η αγορά θα... ζεσταθεί τώρα το Πάσχα.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου έχει αντίθετη άποψη: “Δεν θα είναι χαρούμενα τα πράγματα. Η αγορά δεν θα κινηθεί όπως πρέπει. Ούτε το 1/4 της περσινής κατανάλωσης δεν θα έχουμε! Και είναι λογικό, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να βγει και να σουβλίσει. Μια οικογένεια θα μείνει μέσα, οπότε θα περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα φαγητά για τα μέλη της”.

Οι κρεοπώλες τηρούν στάση... αναμονής εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη τα αμνοερίφια που φεύγουν από τους κτηνοτρόφους, με μικρότερη φυσικά συχνότητα συγκριτικά με άλλες χρονιές, κοστολογούνται από 3,80-4,00 το κιλό.

Τα σύνορα έχουν κλείσει, συνεπώς ο στόχος του Υπουργείου να πωληθούν μόνο ντόπια αμνοερίφια εφέτος (με την αποφυγή παράνομων ελληνοποιήσεων) είναι εφικτός.

“Μακάρι, για να λυτρωθούμε κι εμείς σε αυτό το κομμάτι” - εύχεται ο κ. Παπαδάκης, λέγοντας πως η συνδεδεμένη ενίσχυση θα ικανοποιήσει τους κτηνοτρόφους μόνο εάν είναι 10,65 ευρώ “ανά κεφαλή ζώου”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ