Ένα "βήμα" πριν το "κλείσιμο" όλος ο Νομός Ηρακλείου!

Ένα "βήμα" πριν το "κλείσιμο" όλος ο Νομός Ηρακλείου!

Αγωνία για τις απογευματινές ανακοινώσεις Χαρδαλιά - Ο "προσανατολισμός" της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων & η τηλεδιάσκεψη της Πολιτικής Προστασίας - Στο 265% η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα

Στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των μέτρων για τον κορωνοϊό σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, και όχι μόνο του Δήμου, κινούνται - σύμφωνα με τις πληροφορίες - οι εισηγήσεις των ειδικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που συζήτησαν σήμερα για το τι θα πρέπει να γίνει με το lockdown, στο πλαίσιο των επιδημιολογικών δεδομένων. 
Υπενθυμίζεται ότι Δήμος Ηρακλείου και Π.Ε. Ρεθύμνου ήδη βρίσκονται σε καθεστώς "αυξημένης επιτήρησης". 
Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις ανακοινώσεις που θα γίνουν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς ο  κορωνοϊός δείχνει να... καλπάζει τοπικά - μέσω του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους,

Είναι χαρακτηριστικές οι συνθήκες πίεσης και ασφυξίας που δημιουργούνται τις τελευταίες ημέρες (ιδιαίτερα) στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου.
Η απώλεια δύο συνανθρώπων μας - με τη διαφορά λίγων μόλις ωρών- σκέπασε με μαύρο πένθιμο πέπλο το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ, τις οποίες επικαλέστηκε η ΕΡΤ Ηρακλείου, στο Βενιζέλειο εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο να ανοίξει κι άλλη πτέρυγα, με 15 κρεβάτια για να αντιμετωπιστεί ακόμη καλύτερη η όλη κατάσταση.

Το δύσκολο και επίπονο επιδημιολογικό παρόν (πολύ πιθανό και μέλλον) προδιαγράφεται εβδομάδες τώρα απ' την σταδιακή και ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα: στο 265%... εκτοξεύτηκε στο Ηράκλειο, δικαιολογώντας εν πολλοίς την απόφαση των επιστημόνων να "κοκκινίσουν" την πόλη, ενισχύοντας κιόλας την άποψη που έχει διατυπωθεί για επέκταση των αυστηρών μέτρων σε όλο τον νομό.

Για ένα "δύσκολο δεκαήμερο" μας προετοίμασε η κ. Άννα Ψαρουλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και Επιστημονική Υπεύθυνη ΠΕΔΥ Κρήτης. Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου την ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, συνέστησε "ψυχραιμία" και εγρήγορση, με πιστή εφαρμογή από όλους μας των κανόνων υγιεινής και (αυτο)προστασίας.  Η συμπεριφορά του ιού, ακόμα και στην μεταλλαγμένη του έκδοση, καθορίζεται... σε μεγάλο βαθμό κι απ' την δική μας (συμπεριφορά). "Δεν υπάρχει λόγος πανικού" είπε η κ. Ψαρουλάκη. 

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και πηγαίνουν... μέρα με τη μέρα, βδομάδα  με τη βδομάδα, προτούν πάρουν τελικές (και προσωρινές - βραχύβιες) αποφάσεις τους.  "Έχει επικρατήσει η μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους" παρατήρησε η κ. Ψαρουλάκη. "Ίσως το φορτίο αυτού του στελέχους" μεταδίδεται πιο εύκολα, με τη διάδοσή του να είναι και πάνω από 50% απ' το κλασικό.  Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα τους ρυθμούς αποβολής αυτού του στελέχους απ' την κοινότητα. Πιθανότατα "η αποκλιμάκωση"  να είναι "πιο αργή", είναι η προσέγγιση της κ. Ψαρουλάκη. Αυτός είναι ο πρώτος παράγοντας που θα καθορίσει το μέλλον. Ο δεύτερος είναι το "πόσο πιστά εφαρμόζονται τα μέτρα", τόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας.

Χρειάζεται να είμαστε "πάρα πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς για να μειώσουμε την κινητικότητα" συμβούλευσε. Ο κύκλος της μετάδοσης είναι πιο επικίνδυνος, όταν εμπλέκονται ασυμπτωματικοί και μαζώξεις ... "κάτω από το ραντάρ". "Έχουμε δρόμο μπροστά μας" σχολίασε η κ. Ψαρουλάκη, καλώντας τους πολίτες "να μην χαλαλίσουμε προσπάθεια που κάναμε όλο τον χρόνο".

Οι επόμενοι 2-3 μήνες απαιτούν υπομονή. Το διάστημα που διανύουμε το παραλλήλισε με μία "στροφή", στο τέλος της οποίας "υπάρχει φως". 


Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης τηλεδιάσκεψη της Πολιτικής  Προστασίας για την πορεία της πανδημίας 

Τηλεδιάσκεψη Πολιτική Προστασία

Στο μεταξύ τηλεδιάσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία του Νίκου Χαρδαλιά για την εξέλιξη της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για την Αυτοδιοίκηση Στέλιου Πέτσα, κυβερνητικών παραγόντων και με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών της χώρας. 

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος  Βαμβακάς. Κατά τη διάρκειά της, παρουσιάστηκε η επιδημιολογική αναφορά από το λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόρδα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της πανδημίας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι από σήμερα καθιερώνεται η τακτική τηλεδιάσκεψη εργασίας για την πανδημία με τους περιφερειάρχες της χώρας, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή. 

 


 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ