Ενάντια στην αποθήκευση φιαλών υγραερίου στην Φοινικιά η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της

Ενάντια στην αποθήκευση φιαλών υγραερίου στην Φοινικιά η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου η οποία σε ανακοίνωση της μεταξύ άλλων σημειώνει πως " η όποια νόμιμη έγκριση μιας επένδυσης, δεν μπορεί να αναιρεί τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν και μοναδικός νόμος πρέπει να είναι η ασφάλεια των κατοίκων, των οικογενειών και της περιουσίας τους".

Η ανακοίνωση

Την Δευτέρα 20 Μάρτη, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου κλήθηκε -μετά από αίτημα των κατοίκων της περιοχής- να πάρει θέση για την άδεια εγκατάστασης 5.000 φιαλών υγραερίου στη Φοινικιά.
Και ενώ το έγκλημα στα Τέμπη είναι ακόμα νωπό, για άλλη μια φορά αναδείχτηκε η αντίθεση ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, το κράτος που τα εξυπηρετεί με κάθε τρόπο και από την άλλη η ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή, με πρόσφατη ΚΥΑ του 2020, επεκτάθηκε το όριο εναπόθεσης υγραερίου από τα 10 στα 249 κυβικά, για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε βιοτεχνικές περιοχές χαμηλής όχλησης, όπως η ζώνη της Φοινικιάς.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και των οικογενειών τους, όπως και για το περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς πρόκειται για μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, με πολλές εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και μεταξύ τους και από τις κατοικίες. Είναι φανερό πως ο κίνδυνος ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης καραδοκεί. Με τον κίνδυνο αυτό να αυξάνεται σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού ή άλλης φυσικής καταστροφής.
Την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικές «επενδύσεις» διευκολύνονται με fast track διαδικασίες από κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό κράτος, ο λαός είναι απροστάτευτος απέναντι σε τέτοιου είδους κινδύνους. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο κρατικός έλεγχος και ο μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτος.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε ότι η όποια νόμιμη έγκριση της επένδυσης δεν μπορεί να αναιρέσει τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν και μοναδικός νόμος πρέπει να είναι η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, των οικογενειών και της περιουσίας τους.
Τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν τα στελέχη της δημοτικής αρχής και οι διαβεβαιώσεις περί ελέγχων και νόμων, αποτελούν εμπαιγμό για το λαό της περιοχής, ενώ εκκωφαντική ήταν και η στάση όλων των άλλων παρατάξεων της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης που δεν βρήκαν τίποτα να πουν! Για άλλη μια φορά όλοι μαζί έκρυψαν τις ευθύνες τους πίσω από την δήθεν μη αρμοδιότητα του Δήμου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους κατοίκους, όπως και τους εργαζόμενους της Φοινικιάς και της ευρύτερης περιοχής, σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε να μην προχωρήσει η εγκατάσταση αποθήκευσης υγραερίου. Να μην παγιδευτούν στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η δημοτική αρχή. Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους και καλούμε το λαό της περιοχής να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ στην περιοχή.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ