Ένας «MITOS» συνδέει την έρευνα με την παραγωγή!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης μπορούν να εγγραφούν στον νέο κύκλο του δωρεάν προγράμματος MITOS που στόχο έχει την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Σε ένα εργαστήριο μπορεί να συντελούνται ακόμα και μικρά θαύματα, σκοπός, όμως, είναι ό,τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές του πόρτες να διαχέεται και να ωφελεί την κοινωνία.

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέσα από το πρόγραμμα MITOS και άλλες δράσεις, προσπαθεί να συνδέσει την έρευνα με την παραγωγή και να ευαισθητοποιήσει την ερευνητική κοινότητα προς την κατεύθυνση αυτή. Σημειώνεται πως ο  νέος κύκλος του δωρεάν προγράμματος του Πανεπιστημίου Κρήτης ξεκινά τον Ιούνιο και απευθύνεται σε νέους ερευνητές που τους ενδιαφέρει η εμπορική και επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας!

Ήδη, ο πρώτος κύκλος έχει ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή 28 ερευνητών και τώρα οι διοργανωτές προσβλέπουν σε ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες.

Ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Ιδρύματος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου, Χρήστος Τσατσάνης, αναφέρει στο Cretalive πως η ανάγκη αξιοποίησης της τεχνογνωσίας των Ιδρυμάτων φαίνεται και μέσα από τη δημιουργία spin-off εταιρειών και συνεργασιών με ιδιωτικούς φορείς που προέκυψαν ακριβώς από την έρευνα που παράγεται στα Πανεπιστήμια.

Όπως εξηγεί, παρά το γεγονός ότι παράγεται σημαντική έρευνα και γνώση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ένα μικρό μονάχα ποσοστό της μεταφράζεται σε εφαρμογή, ιδιαίτερα αν συγκρίνει κανείς με το τι συμβαίνει στα Ιδρύματα του εξωτερικού.

Μέχρι πρότινος, δεν υπήρχαν εργαλεία για να στηρίξει κανείς αυτή τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή κι έτσι το Ίδρυμα αποφάσισε να προχωρήσει σε οργανωμένες κινήσεις.

Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνογνωσίας είναι σημαντικά για την εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων προς τον επιχειρηματικό κόσμο για να βρεθεί μία σύνδεση των αναγκών που υπάρχουν στην κοινωνία με την έρευνα που γίνεται στα Πανεπιστήμια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές μέσα από καινοτομίες.

Τονίζει πως βαρύτητα δίνεται στους νεότερους επιστήμονες που αποτελούν και την κινητήριο δύναμη των εργαστηρίων.

Το Γραφείο στηρίζει τους ερευνητές στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους μέσα από πατέντες ή να δημιουργήσουν εταιρείες τεχνοβλαστούς, αλλά και να φέρει σε επαφή τους ερευνητές με το επιχειρηματικό οικοσύστημα για άμεση αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που έχουν δημιουργήσει μέσα από την έρευνα.

Το τελευταίο διάστημα, γίνεται μια προσπάθεια από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας να οργανωθούν τέτοια Γραφεία σε όλα τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, μία κίνηση που έχει ήδη ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2019 φέρνοντάς το μπροστά στις εξελίξεις. Η αξιοποίηση της έρευνας υπήρξε ακόμα νωρίτερα ανάμεσα στους στόχους του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσα από πολύ επιτυχημένες δράσεις της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Ιδρύματος.

Σημειώνεται πως στην επιστημονική επιτροπή του Γραφείου συμμετέχουν ακόμα ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Ανδρέας Παναγόπουλος, με ειδίκευση και πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο και η καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Μαρία Βαμβακάκη. Το γραφείο στελεχώνεται από την κα Άννα Δοξαστάκη και τον κο Μανώλη Βεργετάκη, μέλη του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου με γνώσεις και μεταπτυχιακές σπουδές στο χώρο.

MITOS

 

Το πρόγραμμα MITOS είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης που ξεκίνησε πιλοτικά το 2020 και φέτος πραγματοποιείται ο νέος, εμπλουτισμένος κύκλος. Στόχο έχει να προσφέρει στους νέους ερευνητές κρίσιμες γνώσεις, πρακτική εξάσκηση και συμβουλευτική (mentoring), ώστε να αποκτήσουν οι νέοι ερευνητές βασικά εφόδια για να υποστηρίξουν ενέργειες εμπορικής και επιχειρηματικής αξιοποίησης έρευνας.

 

Η εμπορική αξιοποίηση της έρευνας (research commercialization) αφορά την κατοχύρωση διανοητικής ιδιοκτησίας, τη δημιουργία συνεργασιών με επιχειρήσεις και οργανισμούς για τη μεταφορά τεχνολογίας/γνώσης, καθώς και τη δημιουργία εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin offs).

Ο νέος κύκλος του προγράμματος MITOS υλοποιείται από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και τον οργανισμό Bizrupt και περιλαμβάνει ενέργειες που ξεκινούν αρχές Ιουνίου και ολοκληρώνονται τον Δεκέμβριο:

 

Εκπαιδευτικά workshop

Ενημερωτικές ομιλίες/συζητήσεις από επαγγελματίες στον χώρο της εμπορικής αξιοποίησης έρευνας, της επιχειρηματικότητας & της καινοτομίας

Βιωματική εκπαίδευση μέσω πρακτικής άσκησης σε πραγματικές περιπτώσεις αξιοποίησης έρευνας (case studies)

Συνεδρίες mentoring

Δικτύωση με επαγγελματίες στο πεδίο εμπορικής αξιοποίησης έρευνας

 

Αίτηση συμμετοχής για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν:

 

Μεταδιδακτορικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Υποψήφιοι διδάκτορες (εγγεγραμμένοι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως και τις 23 Μαΐου στη φόρμα που θα βρουν εδώ: http://bit.ly/Mitos-21

 

Για τη μεγιστοποίηση του οφέλους από το προγράμματο MITOS, οι ενημερωτικές ομιλίες/συζητήσεις θα είναι ανοιχτές προς όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης! Οι ημερομηνίες και οι θεματικές των ομιλιών θα ανακοινώνονται στην Facebook σελίδα του προγράμματος MITOS και του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας (http://kto.uoc.gr).

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Μανώλης Βεργετάκης (2810-393160, [email protected], [email protected]), Στέλεχος Γραφείου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Δείτε επίσης:

Νέος κύκλος για το πρόγραμμα «ΜΙΤΟΣ»
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ