Αυτές είναι οι ποινές για το πιστολίδι στις Γούβες

Newsroom
Newsroom

Πολιτική αγωγή: "Σαφές το μήνυμα της δικαιοσύνης" - Τι λέει η υπεράσπιση

Μετά από τρεις και πλέον ώρες διάσκεψης, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου αποφάνθηκε ότι και οι πέντε κατηγορούμενοι είναι ένοχοι για το αιματηρό επεισόδιο που είχε σημειωθεί στον κεντρικό δρόμο των Άνω Γουβών, έξω από ταβέρνα, στις 14 Ιουλίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο βασικός κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας, δηλαδή κατά του 38χρονου κτηνοτρόφου και της συζύγου του, ο αδερφός του κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια στις δύο απόπειρες και οι άλλοι τρεις κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια.

Οι ποινές

Συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και 3 μηνών κατά συγχώνευση επιβλήθηκε στον βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος πυροβόλησε κατά του 38χρονου. Στον αδερφό του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών. Ο 33χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών , ενώ στους δύο άλλους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 5 ετών.

Στη φυλακή επιστρέφει ο βασικός κατηγορούμενος καθώς το δικαστήριο δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του. Για τους υπόλοιπους, η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι για τον δεύτερο και τρίτο κατηγορούμενο κατά πλειοψηφία δόθηκε ανασταλτικό στην έφεση.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως έδρας κ. Γουρνιεζάκη που πρότεινε ενοχή σύμφωνα με το κατηγορητήριο για τους τέσσερις, ενώ για τον 33χρονο πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για απλή συνέργεια και όχι για ηθική αυτουργία όπως είχε παραπεμφθεί.

Ως προς τα ελαφρυντικά, το δικαστήριο αναγνώρισε στα δύο αδέρφια και σε έναν ακόμα συγκατηγορούμενο τους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, στον μικρότερο σε ηλικία κατηγορούμενο, μόλις 19 ετών, το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στον 33χρονο.

Γιώργος Κοκοσάλης: Σαφές το κοινωνικό μήνυμα της δικαιοσύνης

Γιώργος Κοκοσάλης δικηγόρος

«Η απόφαση μάς δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα, υπό την έννοια ότι ναι μεν επιβλήθηκαν υψηλότατες ποινές - απόρροια των σκληρών και συγκεκριμένων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πράξης των κατηγορουμένων καθώς καταδικάστηκαν όπως ακριβώς κατηγορούνταν, από την άλλη όμως αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση καθαρά των λαϊκών Δικαστών και μειοψηφούντων των επαγγελματιών - τακτικών (οριακή πλειοψηφία 4-3 λόγω της αριθμητικής υπεροχής των ενόρκων) ο δεύτερος των κατηγορουμένων κι άμεσος συνεργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ο οποίος είχε και την βασική ευθύνη, καθοδηγητική δράση και καίρια πρωτοβουλία στην έναρξη κι εξέλιξη του συμβάντος. Έχω τονίσει αλλεπαλλήλως την αναγκαιότητα της απονομής του σπουδαιότερου ίσως δικαιοδοτικού έργου, δηλαδή της ποινικής δικαιοσύνης ΜΟΝΟ από τους επαγγελματίες του είδους και όχι από ανθρώπους εντελώς ξένους προς το επίπονο κι επίμοχθο δικαιοδοτικό λειτούργημα, οι οποίοι κρίνουν με βάση το συναίσθημα και την κοινωνική ηθική και όχι με βάση τους νομικούς κανόνες. Είναι φανερό ότι ο τρόπος σκέψης των ενόρκων εδώ υπαγορεύτηκε καθαρά και μόνο από την κοινωνική αβροφροσύνη (μην μπουν και τα δύο αδέρφια στην φυλακή) και όχι από δογματική συνέπεια στους δικονομικούς κανόνες. Παρ’ όλο αυτά  η απόφαση δίνει ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε ένα οργανωμένο κράτος δικαίου». 

Υπεράσπιση: Αυστηρό δικαστήριο, μεγάλες ποινές αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τους
κατηγορούμενους μαζί με την συνάδελφο του κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη δήλωσε μετά την
απόφαση:

«Θεωρούμε ευχής έργο και επιτυχία που οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους αφέθηκαν ελεύθεροι από ένα τόσο αυστηρό Δικαστήριο. Αρκεί να αναφέρω ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν, ενώ αναγνωρίσθηκε ελαφρυντικό, είναι εσφαλμένα διπλάσιες σχεδόν από αυτές που προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας. Τουλάχιστον δεν πήγαν φυλακή οι κατηγορούμενοι μέχρι το εφετείο»

Γιώργος Στειακάκης δικηγόρος

 

Δείτε επίσης

Σήμερα η απόφαση για το πιστολίδι στις Γούβες - Τι πρότεινε η Εισαγγελέας

"Γλιτώσαμε από θαύμα! Η σφαίρα καρφώθηκε στην εικόνα της Αγίας Μαρίνας"

Σήμερα η δίκη για το πιστολίδι στις Γούβες

Πιστολίδι στις Γούβες: «Θόλωσα, είδα τον αδερφό μου κάτω να κραυγάζει»

Σκηνές από το αιματηρό πιστολίδι στην ταβέρνα - Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο

Πανικός και τρόμος από το "πιστολίδι" στην ταβέρνα- Δύο οι συλλήψεις - Τι έδειξε το βίντεο

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ