Εντατική καλλιέργεια της ελιάς

Η καλλιέργεια της ελιάς σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από δύο μοντέλα καλλιέργειας. Τον παραδοσιακό τρόπο, σε μη αρδευόμενους ελαιώνες και τον εντατικό τρόπο καλλιέργειας με αρδευόμενους ελαιώνες

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Το ελαιόδεντρο είναι ένα αιωνόβιο αειθαλές δέντρο. Υπάρχουν δέντρα ακόμα και σήμερα ηλικίας  χιλιάδων ετών. 
Το ελαιόδεντρο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις για να αναπτυχθεί και να επιβιώσει. Μπορεί και ευδοκιμεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και σε υψόμετρο από την  επιφάνεια της θάλασσας μέχρι και υψόμετρο που υπερβαίνει τα 600 μέτρα. Είναι  δέντρο που προτιμά ξηροθερμικό κλίμα και η κύρια διασπορά του είναι πέριξ της  μεσογείου θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση της καλλιέργειας σε  διάφορα μέρη του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, από την Ασία την Αμερική μέχρι και  την Αυστραλία. 

Η καλλιέργεια της ελιάς σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από δύο μοντέλα καλλιέργειας. Τον παραδοσιακό τρόπο, σε μη αρδευόμενους ελαιώνες και τον εντατικό τρόπο καλλιέργειας με αρδευόμενους ελαιώνες. Στο μοντέλο της εντατικής εκμετάλλευσης συμπεριλαμβάνονται τόσο οι φυτεύσεις όπου τα δέντρα διαμορφώνονται σε ελεύθερο σχήμα ή ακόμα και οι γραμμικές φυτεύσεις. 

 Ήξερες ότι

Οι ελαιώνες εντατικής καλλιέργειας έχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν να διαφέρουν απ’ αυτούς της παραδοσιακής καλλιέργειας. 
1. Είναι κανονικά αρδευόμενοι.  
2. Καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία.  
3. Πραγματοποιούνται επεμβάσεις κλαδέματος και διαμόρφωσης  όποτε απαιτείται.  
4. Γίνονται όλες οι απαραίτητες επεμβάσεις φυτοπροστασίας.  
5. Αντιμετωπίζονται όλες οι πιθανές περιπτώσεις  βιοτικού/αβιοτικού στρες με τους κατάλληλους βιοδιεγέρτες. 


Εστιάζουμε στην έννοια του βιοτικού/αβιοτικού στρες που μας έχει  απασχολήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, διότι το στρες μπορεί να  οδηγήσει σε αρνητικά για την καλλιέργεια αποτελέσματα, πολλές φορές σε  τέτοια βαθμό που μια παραγωγική χρονιά να χαρακτηρίζεται ακόμα και από  πλήρη ακαρπία.  
Το βιοτικό ή περιβαλλοντικό στρες είναι η καταπόνηση που μπορεί να δεχτεί  το ελαιόδεντρο από αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος όπου  αναπτύσσεται. 
Τέτοιοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να είναι: 
Ξηρασία εδάφους, υπερβολική υγρασία εδάφους, ζέστη, κρύο, ισχυρή  ακτινοβολία, φυτοτοξικότητα από φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αλατότητα  εδάφους κ.ά. 
Ομοίως στρες μπορεί να δημιουργηθεί από επιβλαβείς για τα φυτά  οργανισμούς όπως μύκητες, ιούς, βακτήρια, καθώς επίσης και από  εντομολογικές προσβολές.  
Η βιωσιμότητα λοιπόν της ελαιοκαλλιέργειας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό  από τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες οι οποίες μπορεί να  μεταβάλλονται από χρονιά σε χρονιά με απρόβλεπτες συνέπειες για την  παραγωγή.
Η χρήση των βιοδιεγερτών στο κατάλληλο στάδιο δίνει αυξημένες δυνατότητες και προοπτικές στη σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια, ώστε αυτή με  τη σειρά της να μπορεί να καταστεί βιώσιμη. 

Η AgriSC έχοντας πολυετή εμπειρία στη καλλιέργεια της ελιάς μπορεί και  εντοπίζει τις συνθήκες που επηρεάζουν την ελαιοκαλλιέργεια και προτείνει  τους κατάλληλους βιοδιεγέρτες για κάθε περίπτωση.

Agrisc


HaifaStim™ Force 

Το HaifaStim™ Force είναι ένας φυσικός βιοδιεγέρτης, σε υγρή μορφή. Η μοναδική του  σύνθεση αποκλειστικά από φυτικές πρώτες ύλες πλούσιες σε ελεύθερα L-αμινοξέα και  πεπτίδια, πολυσακχαρίτες, ωσμολύτες (μπεταϊνη και μανιτόλη) και φυτικές ορμόνες. 

Το HaifaStim™ Force ενδείκνυται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των καλλιεργούμενων  φυτών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άνθησης, και της αύξησης των καρπών, καθώς  επίσης πριν και κατά την διάρκεια έντονων περίοδών καταπονήσεων. 

Ειδικά χαρακτηριστικά 

Ενισχύει την ανθοφορία και καρπόδεση 

Βελτιώνει το μέγεθος και την ποιότητα των καρπών 

Καθυστερεί την γήρανση των φυτικών ιστών. 

Ενισχύει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. 

Αυξάνει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων φυτοπροστασίας. 

Ελιά

HaifaStim™ Vital

Το HaifaStim™ Vital είναι βοηθητικό ανάπτυξης-βιοδιεγέρτης φυτών το οποίο βοηθά στην  επίτευξη μέγιστης απόδοσης και βελτιωμένης ποιότητας. 

Περιέχει πλούσια συστατικά που δρουν στο σύστημα του δέντρου και βελτιώνουν την  απόδοσή του. Περιέχει Μπεταϊνες, Αμινοξέα, Κυτοκινίνη, Mαννιτόλη, Aλγινικό Οξύ,  σάκχαρα και πρωτεΐνες. Το HaifaStim ™ Vital παρέχει επίσης στο φυτό άμεσα διαθέσιμα  μακροθρεπτικά & μικροθρεπτικά συστατικά. 

Ειδικά χαρακτηριστικά 

Βελτιώνει την μικροβιακή δραστηριότητα της ρίζας
 
Βελτιώνει την κατακράτηση νερού στα κύτταρα
 
Περιέχει φυσιολογικά ενεργά συστατικά

Βελτιώνει την σύνθεση της χλωροφύλλης 

Προσδίδει ισορροπία στο ενεργειακό φορτίο του φυτού 


Γράφει ο Νίκος Μαυρομανωλάκης , Γεωπόνος-Εδαφολόγος της AgriSC

Το παρόν άρθρο σε πλήρη μορφή ΕΔΩ
 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ