Εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών

Στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής οδηγίας του υπουργείου Υγείας

Η Περιφέρεια Κρήτης μέσω των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων  ενημερώνει  ότι θα εφαρμοστεί άμεσα η εγκύκλιος του  Υπουργείου  Υγείας Εγκύκλιος Δ1γ/Γ.Π/οικ.19955 20-3-2020 με θέμα «Εντατικοποίηση των μέτρων Υγιεινής σε επιχειρήσεις Αρτοποιείων και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών».

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και με πρωταρχικό μέλημα την Προστασία της Δημόσιας Υγείας.  Παράλληλα θα γίνεται  ενημέρωση  στους  υπευθύνους  των επιχειρήσεων για αυξημένα μέτρα υγιεινής και αυτοελέγχου.

O Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δρ. Λάμπρος Βαμβακάς δήλωσε ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης  βρίσκονται σε 24ωρη  επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ενώ παράλληλα δίνεται  ιδιαίτερη  έμφαση στην ενημέρωση των υπευθύνων των επιχειρήσεων για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), αλλά και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της όπου υπάρχουν όλες οι νεώτερες οδηγίες και προληπτικά μέτρα σε σχέση με τον SARS-Cov2.

 Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων αναλαμβάνουν την ευθύνη ώστε:

1.  Όλοι   οι   εργαζόμενοι   στις   ανωτέρω   επιχειρήσεις      να   είναι   εφοδιασμένοι   με πιστοποιητικό υγείας   σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη υπ. αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797(ΦΕΚ1199/11-4-2012),  όπως  κάθε  φορά  ισχύει  και  να  τηρούν  τα  μέτρα προσωπικής υγιεινής.

2.  Οι υπεύθυνοι των ανωτέρω επιχειρήσεων  είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν:

–     ότι οι επιχειρήσεις τους πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, όπως καθορίζονται στον Ε.Κ 852/2004, σε όλα τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και προσφοράς προς πώληση ή διάθεσης αυτών
–    την   εφαρμογή   μεθόδων   καθαρισμού   –   απολύμανσης   και   απεντόμωσης   – μυοκτονίας της επιχείρησης
–    την εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την υγιεινή
–    τον καλό αερισμό του καταστήματος
–      όλα  τα  προϊόντα  αρτοποιίας  που  διατίθενται  στο  καταναλωτικό  κοινό  να τοποθετούνται σε χάρτινο περιτύλιγμα
–      τα άτομα που απασχολούνται στο αρτοποιείο να φορούν  στολή εργασίας και σκούφο που θα πλένονται και θα διατηρούνται καθαρά, καθώς επίσης προστατευτική μάσκα και γάντια μιας χρήσης
Τονίζουμε ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται:
–    στο πλύσιμο των χεριών και τη χρήση των γαντιών μιας χρήσης
–     στην αυστηρή τήρηση του αριθμού των ατόμων που θα εισέρχονται στις ανωτέρω επιχειρήσεις (ένα άτομο/ 10 τ.μ )
–     στην  ύπαρξη,  σε  ευκρινή  θέση  στην  εισόδου  του  καταστήματος,  φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΓΑΝΤΙΩΝ

1.  Πριν φορέσετε τα γάντια, πάντα πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και τα σκουπίζετε
2.  Φοράτε το σωστό μέγεθος
3.  Αλλάζετε  γάντια,  όπως  θα  πλένατε  τα  χέρια  σας  αν  δεν  φορούσατε  γάντια, τουλάχιστον κάθε 4 ώρες
4.  Τα γάντια θα πρέπει να αφαιρούνται κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή τρώτε ή χειρίζεστε σκουπίδια ή καθαρίζετε επιφάνειες
5.  Δε θα πρέπει να αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ φοράτε τα γάντια
6.  Το γάντι του χεριού που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματική συναλλαγή πρέπει να αντικαθίσταται
7.  Αντικαταστήστε κατεστραμμένα ή σκισμένα γάντια αμέσως
8.  Μην επαναχρησιμοποιείτε γάντια φορεμένα
9.  Αφαιρείτε το κάθε γάντι χωριστά πιάνοντάς το από τη μανσέτα

Τέλος οι υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώνουν τις ανωτέρω επιχειρήσεις,
ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας των εργαζομένων για την κατά το δυνατό μέγιστη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ