Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών

Θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης την επόμενη Παρασκευή

Επερώτηση με θέμα "Για τη στάση της περιφερειακής αρχής απέναντι στους μικρούς αγροτοπαραγωγούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών" κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση προκειμένου να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Στην επερώτησή της η παράταξη αναφέρει:

"Για τη στάση της περιφερειακής αρχής απέναντι στους μικρούς αγροτοπαραγωγούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών.

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που στιγμή δεν χάνει την ευκαιρία να εκμεταλλεύεται την πανδημία προκειμένου να περάσει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα, φέρνει νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, το οποίο - απ’  ό,τι φαίνεται- μπάζει για τα καλά τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων στον κλάδο των λαϊκών αγορών.  Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιεί κατευθύνσεις της ΕΕ και προβλέπει :              

  • Τη διαχείριση των λαϊκών αγορών αναλαμβάνουν ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με απελευθέρωση του ημερήσιου τέλους και αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, για να κυριαρχήσει ο μεγαλέμπορος.
  • Επιτρέπεται νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές.
  • Καταργείται η έννοια της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών. Ορίζει πλειστηριασμό των θέσεων και τις βγάζει στο σφυρί κάθε 3 χρόνια.                                                                                                                                     

Ένα σημαντικό κομμάτι μικρών παραγωγών και εμπόρων στην Κρήτη βγάζει το ψωμί του στις λαϊκές αγορές και οι οποίοι εάν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω θα το χάσουν. Οι ίδιοι, μέσα στην οικονομική καπιταλιστική κρίση και την πανδημία, τα 2 lockdowns, πλήττονται από τα χρέη και την αναδουλειά, από υποχρεώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν. 

Την ίδια ώρα η περιφέρεια Κρήτης δεν έχει διεκδικήσει μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους, σιωπά και αποδέχεται μια πολιτική που δεν παίρνει κανένα μέτρο οικονομικής στήριξης των μικρών αγροτοπαραγωγών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές. Διατηρεί όμως η περιφέρεια τον ρόλο του άμεσου «εκτελεστή» των φτωχών λαϊκατζήδων, καθώς αποφασίζει για τον ανώτερο αριθμό θέσεων όλων των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στην περιφέρεια, με τις σχετικές προτάσεις των δήμων, και εισπράττει το καταβαλλόμενο από τους πωλητές πλανοδίου εμπορίου ετήσιο τέλος ανά άδεια.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση»  ζητούμε :

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο. 

Ταυτόχρονα, να απαιτήσει από την κυβέρνηση να ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα των μικρών αγροτοπαραγωγών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές :

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

Αναφορικά με τα μέτρα άμεσης αρμοδιότητας της περιφέρειας:

  • Τη μείωση του καταβαλλόμενου από τους πωλητές πλανοδίου εμπορίου ετήσιου τέλους ανά άδεια, με δεδομένο το χαμένο εισόδημα, λόγω των συνθηκών της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.
  • Η Περιφέρεια να αναλάβει τον εφοδιασμό όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ), με ευθύνη και επιβάρυνση της Περιφέρειας, με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους που έχουν ήδη καταβάλει. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ