Επιφανείς επιστήμονες έρχονται από το εξωτερικό και δημιουργούν εδώ ερευνητικές ομάδες- Δείτε βίντεο

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά επτά νέες Έδρες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs), εκ των οποίων οι 3 εγκαθίστανται στο ΙΤΕ.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Ένα σημαντικό εργαλείο για να μεταμορφωθεί το brain drain σε brain gain αποτελούν οι Έδρες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs).
Η χώρα μας κατάφερε να κατακτήσει 7 έδρες, εκ των οποίων τις 3 υποδέχεται το ΙΤΕ!

Η σύσταση των Εδρών Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs) αφορά τη μετακίνηση διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από το εξωτερικό σε ελληνικά Ιδρύματα με στόχο την  οργάνωση νέων ερευνητικών ομάδων σε επιστημονικά πεδία αιχμής και την επίτευξη ερευνητικής αριστείας. Βασικός σκοπός είναι η προσέλκυση και διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας υπό την επίβλεψη του κάτοχου της έδρας (ERA Chair holder), ο οποίος θα κατευθύνει επίσης την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο.


 Την Πέμπτη, διοργανώθηκε στο ΙΤΕ ημερίδα για την παρουσίαση των Εδρών. Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Σενετάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης καθ. Οδυσσέας Ζώρας.

ιτε
Για ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των Ιδρυμάτων μας έκανε λόγο ο κ. Σενετάκης. Τόνισε πως στόχος του Υπουργείου είναι να ενισχυθούν οι επιστημονικές δράσεις μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης είπε πως μέσα από αυτή τη διαδικασία δίνεται η ευκαιρία στα ελληνικά Ιδρύματα να προσελκύσουν επιφανείς επιστήμονες από το εξωτερικό. Ο ίδιος ελπίζει το ΙΤΕ να πορευτεί εξίσου καλά και τις επόμενες φορές που θα «τρέξει» το αντίστοιχο πρόγραμμα.
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής κατέκτησε 2 έδρες. Ο διευθυντής του, καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης τόνισε πως ένα πρόβλημα για την έρευνα είναι το γεγονός πως οι αποδοχές των Ελλήνων επιστημόνων δεν είναι στο επίπεδο των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Δρ. Γιάννης Βόντας, έκανε λόγο για εξαιρετικά ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις. Στο ΙΜΒΒ η Έδρα που κατακτήθηκε αφορά στην πράσινη βιοτεχνολογία.
Από τη Γερμανία ήρθε για 5 χρόνια στην Κρήτη ο Δρ. Αλέξανδρος Σταματάκης, ο ίδιος ελπίζει να είναι βιώσιμο ό,τι στηθεί εδώ και να μπορέσει να συνεχίσει.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ