Επιμένουν τα 40άρια - Σε ποια περιοχή της Κρήτης ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 42 βαθμούς

Newsroom
Newsroom

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ - Ασφυκτική η ατμόσφαιρα λόγω και της αφρικανικής σκόνης - Σε ποιες περιοχές έρχονται βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή

Επιμένουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να "φλερτάρει" με τους 43 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη. Εξάλλου, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο καιρού, σύμφωνα με το οποίο η θερμοκρασία θα διατηρηθεί τις επόμενες ώρες στους 42 - 43 βαθμούς Κελσίου, στην Κρήτη, την Αττική, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο.

Μέχρι στιγμής σε πολλές περιοχές της Κρήτης έχουν σημειωθεί οι υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας. Στις Βουκολιές Χανίων ο υδράργυρος έφτασε τους 42,8 βαθμούς Κελσίου. Δείτε που σημειώθηκαν οι υψηλότερες τιμές με βάση τις τελευταίες μετρήσεις του meteo.gr.

θερμοκρασίες

Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ έχει ως εξής:

Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε στις 10-06-2024/1130 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

1. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

α. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.

β. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.

στ. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

2. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα – Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας

Zέστη και σκόνη κάνουν την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα πολύ αποπνικτική με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή να εκδίδει ανακοίνωση για τη χώρα μας και να προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης στον ουρανό. Ένα φαινόμενο που σε συνδυασμό με τον καύσωνα θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και την καθημερινότητα των πολιτών.

 

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10,  ακόμα και στην επιφάνεια. 

Με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται πιθανότατα στις 13 Ιουνίου, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

Αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα – Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας, σύμφωνα με το Copernicus
Εικόνα από την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, όπως την κατέγραψε το AtmoHub.

Ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στην Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS, λέει: «Η μεταφορά της σκόνης της Σαχάρας μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη δεν είναι ασυνήθιστη. Οι παρατηρήσεις δείχνουν αύξηση της έντασης και της συχνότητας αυτών των γεγονότων για ορισμένα μέρη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της ατμόσφαιράς μας για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ποιότητα του αέρα σε σχέση με αυτά τα επεισόδια».

Το επεισόδιο παρακολουθήθηκε στενά από τις εθνικές αρχές ορισμένων από τις πιο πληγείσες χώρες: τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες επί του παρόντος συνεργάζονται με το CAMS στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Συνεργασίας για περαιτέρω αύξηση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των προβλέψεων σκόνης. 

H πρόβλεψη του CAMS Regional Ensemble για την Ελλάδα

Ο Βασίλης Αμοιρίδης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ΕΑΑ) σχολιάζει: «Η ομάδα ΑtmoΗub παρακολουθεί επεισόδια εισβολής της σκόνης της Σαχάρας στην Ελλάδα, για να ενημερώσει τον πληθυσμό για τη σοβαρότητά τους και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ποιότητα του αέρα.

Η ερευνητική ομάδα AtmoHub του Ε.Α.Α. υποστηρίζεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Συνεργασίας CAMS για την ανάπτυξη και την παροχή μειωμένης κλίμακας προβλέψεων σε ανάλυση 2 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από το CAMS και τοπικά δεδομένα από επίγειους  απομακρυσμένους αισθητήρες στην Ελλάδα»

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για τη μεταφορά σκόνης η ΕΡΤ, ως ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας συνεργάζεται στενά με την ομάδα ΑtmoHub, παρουσιάζοντας τις σχετικές προγνώσεις ενημερώνοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά το ελληνικό κοινό , αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η υπηρεσία Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Κεντρική φωτογραφία via imageonline.gr

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ