Επιστολή Λυγερού: Αποφάσεις της δημοτικής αρχής προκαλούν και παραβιάζουν θεσμικά πλαίσια

Επιστολή Λυγερού: Αποφάσεις της δημοτικής αρχής προκαλούν και παραβιάζουν θεσμικά πλαίσια

Αναλυτικά η επιστολή στον Δήμαρχο Ηρακλείου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

"Η συρρίκνωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων του Δημοτικού συμβουλίου και η μεταφορά τους σε όργανα με πλειοψηφίες αναντίστοιχες με το εκλογικό αποτέλεσμα, εξαιτίας νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, τις οποίες η δημοτική σας αρχή ευλαβικά εφαρμόζει, μόνο στο κοινό καλό δεν οδηγεί" τονίζει σε ανοιχτή του επιστολή προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες' Ηλίας Λυγερός. 

Αναλυτικά τί αναφέρεται σε αυτή: 

 Κε  Δήμαρχε  

Τις τελευταίες ημέρες συνεχείς ενέργειες και αποφάσεις της Δημοτικής αρχής προκαλούν, παραβιάζουν θεσμικά πλαίσια και νόμους και καταργούν κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες.

Συνοπτικά θα αναφέρω μερικές τέτοιες αποφάσεις που δικαιολογούν τα παραπάνω:

1. Προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου με απαραίτητη προϋπόθεση ή προσόν οι υποψήφιοι να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα που να σχετίζονται με τον κορωνοϊό. 

2. Διαφημίσατε (ως είχατε δικαίωμα) την κοινωνική σας πολιτική σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Κατά τη γνώμη μας η κατανομή των διαφημιστικών κονδυλίων έγινε χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο και τεκμηρίωση, οδηγώντας σε αποκλεισμούς και διακρίσεις. 

3. Δημιουργείτε τετελεσμένα, χωρίς αποφάσεις θεσμικών οργάνων και όταν τα όργανα αυτά αποφασίζουν διαφορετικά από τις προθέσεις σας, τα αγνοείτε. Όμως καθήκον και υποχρέωση σας είναι να υλοποιείτε τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου ανεξάρτητα αν συμφωνείτε με αυτές. Επίσης οφείλετε να ελέγχετε τα μέλη της Δημοτικής αρχής αν παρεκκλίνουν της παραπάνω υποχρέωσης.

4. Αποδέχεστε διαδικασίες λήψης αποφάσεων των επιτροπών του Δήμου, με συνεδριάσεις κυριολεκτικά της τελευταίας ημέρας του χρόνου, οι οποίες πραγματοποιούνται με επίκληση του κατεπείγοντος και με αιτιολογία «…των επικείμενων αλλαγών στο οικονομικό έτος και στη νομοθεσία». Αλήθεια ποιο νομικό πλαίσιο δικαιολογεί ακριβώς τέτοιες αποφάσεις, ιδιαίτερα δε για νομοθεσία που δύναται να ψηφιστεί μελλοντικά σε μη καθορισμένο μέχρι στιγμής χρόνο;

Κύριε Δήμαρχε,

Θα μπορούσα να συνεχίσω τις παραπάνω αναφορές γενικότερα, αλλά εστίασα μόνο σε γεγονότα των τελευταίων  ημερών που έχουν δημιουργήσει μία «κακή» ατμόσφαιρα και απαιτείται επαναφορά στην κανονικότητα . Η συρρίκνωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων του Δημοτικού συμβουλίου και η μεταφορά τους σε όργανα με πλειοψηφίες αναντίστοιχες με το εκλογικό αποτέλεσμα, εξαιτίας νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, τις οποίες η δημοτική σας αρχή ευλαβικά εφαρμόζει, μόνο στο κοινό καλό δεν οδηγεί. Θεωρώ ότι γνωρίζετε τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ